.

nedjelja, 1. listopada 2017.

Započele tradicionalne - književne tribine - u knjižnici Vjekoslav Majer u naselju Zapruđe

Zapruđe - U prošli četvrtak ( 28. rujna 2017, godine) započeo je novi ciklus iznimno posjećenih, a neki bi dodali - klutnih -  književnih tribina koje se događaju već šest godina za redom u knjižnici Vjekoslava Majera u naselju Zapruđe.

Kako smo imali priliku čuti od moderatorice Maje Hrgović, cijelu ovu zaista uspješnu priču (kojoj se ne nazire kraja!) je pokrenula Nada Rončević, vođena idejom kako  i Novi Zagreb zaslužuje susrete sa aktualnim književnicima, koji bi na taj način dobili priliku susresti se sa svojom čitateljima i vrlo živo razmijeniti iskustva, čuti kritiku ili pak predstaviti svoju novu knjigu.

Kada smo već spomenuli moderatoricu Maju Hrgović /novinarka i spisateljica/, on je također postala "zaštitni znak" ovih književnih tribina, koja uvijek iznova, na svoj samozatajan ali čaroban način uspijeva od od prekrasnog "tijesta" gostujućih književnika i vjerne i radoznale publike uraditi pravu poslasticu, u kojoj svi slasno uživaju.

Ovaj četvrtak je za razliku od mnogih drugih dosadašnjih četvrtaka učinjena iznimka, te su u goste pozvana dva mlada književna autora : Ivan Jozić i Sven Popović.

Dolaskom ova dva autora, izbjegla se rutina, što je atmosferi i doživljaju ove tribine dalo sasvim neku novu živost, otvorenost ...Zasigurno svemu tome je pridonijela i svježina autora, koji su se ovaj četvrtak predstavili sa svojim tek prvim izdanim knjigama. 

U takvoj atmosferi moderatorica Maja Hrgović je vješto birala međusobne točke (ponekad razdvajanja !?) spajanja, kako dvaju autora, ali i autora i publike, što je publiku stavljalo u poziciju da budu aktivni akteri ove zanimljive simbioze.



Ivan Jozić, pisac, ekonomist, autor knjige
"Muška svinja"
sa svojom bakom

- Sven Popović pisac i ja , otvorili smo, kao prvi autori ovu sezonu Književnih tribina u knjižnici Vjekoslav Majer ovdje u naselju Zapruđe. Naime, ova tribina mi čini posebno zadovoljstvo, jer je ovo naselje u kojem sam odrastao.

Uz zasita ugodan i opušten razgovor ali i veliku pozornost prisutne brojne publike, razgovarali smo o kratkim pričama, o pisanju, o stvaranju. O tom nekakvom kreativnim procesu i o svemu onome , što u biti pisanje čini sretnim, dobrim ... Što nas čini zadovoljnim dok pišem.



Sven Popović, autor knjige
- Nebo u kaljuži
- Mislim da ovakva inicijativa, ovakva tribina, vrlo pohvalna, jer pokazujemo kako Novi Zagreb nije nikakva kulturna pustoš. Dapače, odavde dolaze mnoge kulturne ideje.

Ovakve tribine treba nastaviti raditi i dalje u ostalom, dali smo mnogo dobrih pisaca, bendova.. Dakle od "Pipsa ..., do Bare ( mislim da tu živi,,) Pokojni Simo Mraović, također iz Sigeta...

Tako da Novi Zagreb definitivno nije kulturna pustoš.

A, što se moje knjige tiče, zove se "Nebo u kaljuži". To je zbirka kojih dvadesetak kratkih priča, koje tvore labavi roman. Te priče su vinjete zapravo iz studentskoga života. Lepršave su. Prošarane su magijskim realizmom, tu ima i nekakvih nadnaravnih bića, halucinacija, sjene progovaraju. Postoje Anđeli čuvari, skitnica, Anđeli detektivi...

- Kako smo mogli vidjeti večeras, nekako vlada veliki interes o pričama iz studenstkih dana. Rekli ste publici kako ćete nastaviti u tom trendu... 

-  Izlazi nova knjiga kroz dva do tri mjeseca u Frakturi, kod istog izdavača, koja izdaje Ivana Jozića, kolegu. Zapravo se bavi ovom tamnijom stranom . odrastanja.Naime, ljudi su pozavršavali faks, i sada jedva nalaze posao, još uvijek poneki od njih žive sa roditeljima, a usput je to i jedna krasna ljubavna priča o gubitku i o ponovnom nalaženju.



Maja Hrgović, moderatorica -
Književnih tribina u knjižnici Vjekoslav Majer
u naselju Zapruđe
-  Započela nam je nova sezona u knjižnici Vjekoslava Majera u naselju Zapruđe. Ovaj put smo ugostili Ivana Jozića i Svena Popovića.

Ugodno smo se iznanadili, kada smo izbrojili kako nam je ovo zapravo šesta godina kontiuniranog održavanja književnih tibina.

U ovih šest godina ugostili smo prave veterane književne scene. Od Julijane Matanović, preko Ede Popovića, do Slobodana Šnajdera i Kristijana Novaka.

Čini mi se kako smo ugostili preko trideset , najzvučnijih imena hrvatske književnosti.

Ovom prilikom smo malo izmijenili koncept i ugostili mlade pisce, koji su naš književni pomladak i naše nade. Iskreno se nadam kako ćemo sa takvim načinom i nastaviti u narednim mjesecima.



Nada Rončević, kordinatorica
knjižnice Vjekoslava Majera

- Evo, mi nastavljamo svoje književne tribine i večeras otvaramo novu sezonu . Ovu sezonu smo započeli sa mladim autorima. To su  neki novi glasovi, prvijenci. To su autori koji su objavili prvu svoju knjigu.

To su Ivan Jozić i Sven Popović.

Bili ste u prilici i sami vidjeti koliki su interes pobudili kod naše publike. U fantastičnoj atmosferi, vrijeme je zaista prebrzo proteklo, a na kraju tribine, tražila se čak i knjiga više za prodaju.
U nastavku naših tribina, pokušati ćemo ugostiti autore, koju nisu često ili nisu uopće gostovali u našoj knjižnici.. Npr. Miro Gavran je gostovao dva puta, kada god objavi novi roman. No, mi imamo  Ružicu Aščić,  Ivana Sajko, itd... Imamo mnoge autore  i autorice Ivana Rogar koje bi željeli našoj publici predstaviti, kako bi naša publika bila u poznata sa aktualnostima naše suvremene književnosti.