.

utorak, 31. listopada 2017.

Druga večer 1. Festivala poezije Lučko INTERNACIONAL

Lučko - U nastavku, 1. Festivala poezije Lučko INTERNACIONAL, slijedila je druga večer (subota 28. listopada 2017. godine) gdje su se okupili predstavnici nacionalnih manjina ili zajednica, koje kulturno i društveno djeluju u Republici Hrvatskoj.

Kako doznajemo od organizatora festivala, na poziv o sudjelovanju na 1. Festivala poezije Lučko INTERNACIONAL, odazvali su se gotovo svi, no na žalost bilo je ponekih koji su zbog već unaprijed dogovorenog društvenog angažmana, bili  opravdano spriječeni u svom dolasku.

Tako da su drugu večer, pod nazivom - Večer najljepših raznobojnih ruža - svojim nastupom sa tri pjesme, kojima su predstavili svoju naciju ili zajednicu,  nastupili predstavnici :

  • Arapski centar Zagreb
  • Bošnjačka nacionalna zajednica u Zagrebu
  • Češka beseda Zagreb
  • Mađarsko kulturno društvo "Ady Endre"
  • Srpsko Kulturno društvo Prosvjeta
  • Udruga gluhoslijepih osoba grada Zagreba
  • Udruga Rumunja u Republici Hrvatskoj
  • Zajednica Njemaca u Zagrebu



Jelena Matić, prevoditeljica
u Udrugi glzhoslijepih osoba
 grada Zagreba
Gluhoslijepe osobe zbog svog svojih načina komunikacije i bliske povezanosti unutar skupine (a slabe povezanosti s drugim skupinama građana) razvile su kulturno jezični identitet kojeg obilježavaju sve karakteristike folklora u običajima i predanjima. Stoga razlikujemo osobu s gluhosljepoćom kao medicinski termin i Gluhoslijepu osobu kao pripadnika jedne društvene zajednice.

Običaji i predanja gluhoslijepih osoba se prenose uglavnom kroz hrvatski znakovni jezik te nemaju zapisa u govornom jeziku. Podložni su različitostima obzirom na geografsko područje i vremenskom periodu u kojem se formiraju. Stoga su ovakve manifestacije vrlo dragocijeno mjesto razmjene priča i osvještavanja bogatstva ove kulturne zajednice široj javnosti.



Za razliku od prve festivalske večer, koja je bila natijecateljskog karaktera, ova druga večer je bila prva suprotnost. 

Naime, druga večer je bila opuštena, gdje je  vladao revijalni, opušteni duh. Upravo je ta opuštenost pružala priliku kako publici, ali isto tako i samim izvođačima da uživaju u ljepoti, koji samo poezija može pružiti. I dok su se nizale pjesme, i pretvarale se u šapat postojanja, bilo je gotovo nemoguće osjetiti razliku u ljepoti, spontanosti, pa i ljubavi različitih izvođača.

Cijeloj toj zaraznoj ljepoti, svoj doprinos virtuoznim temama sviranih na gitari, dodavao je odmjereno , znalački i uspješno, festivalski gitarista Neven Mrzlečki, koji je nakon " zvaničnoga dijela programa" nastupio sa svoje tri kompozicije za koje sam napisao glazbu i tekst.

Po završetku zaista dojmljivog nastupa Nevena Mrzlečkog, uslijedila je podjela Zahvalnica svim predstavnicima nacionalnih manjina ili zajednica. 

Prije sam dodjele, gđa. Bisreka Petrović, predsjednica organizacijskog odbora i predsjednica Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec se iskreno zahvalila svim prisutnim sa željom da se slijedeće godine okupe u još većem broju i u nekim drugim kategorijama, npr. zbornom pjevanju, plesu izložbama slika i sl.

Njezin govor je popraćen vrlo snažnim pljeskom podrške uz obećanje kako će se svi okupiti i još u većem broju.

Nakon podjele Zahvalnica, slijedilo je malo iznenađenje našeg sponzora, baš kao i večer prije. naime poneki od sudionika festivala ispod svojih sjedalica su proašli kovert sa bonom, gdje su na izlasku mogli podići svoju - vreću jabuka.

Na putu prema dvorani gdje se održava domjenak, svi prisutni su mogli također kušati kolače (čiji se uspješni recept, već godinama krije!?) i prirodnih sokove od aronije -  sponzora festivala.

Kao što je i pretpostaviti, na domjenku se još više opustila ugodna atmosfera, gdje je uslijedilo još bliže  međusobno upoznavanja. Mnogi su pohvalili ideju organizatora za ovo okupljanje, gdje vidi mnoge mogućnosti međusobne suradnje kroz različita područja kulturne suradnje i ne čekajući slijedeći susret.

Kako smo mogli primijetiti u druženju nije nedostajalo tema a o tome svijedoči i činjenica kako se druženje nastavilo duboko u tu večer.





Marina Šoštar, predsjednica Njemačkog
pjevačkog zbora Zagreb i dopredsjedniva
recitatorske grupe Runolist
-  Iznimna mi je čast i zaosta veselje što smo nazočili 1. Festivalu poezije Lučko INTERNACIONAL- Jedna prekrasna izmjena energija, pozitivnih energija. Jedno lijepo druženje,

Zahvaljujemo organizatorima, na srčanosti, naljubavi i na pozitivnoj energiji. Nadam se i tvrdo vjerujem kako ćemo se vidjeti ponovno do godine, ako Bog da zdravlje u još jačem sastavu, a do tada, kako bi naši Zagorci rekli :  "Glave skup' i idemo delati!!





Joan  Dumitru Moga, predsjednik Udruge Rumuna
u Republici Hrvatskoj
- Naša udruga radi i djeluje u zaštiti i unapređenju socijalnih, profesionalnih, gospodarskih i umjetničkih interesa Rumunja. Poticanje,  razvijanje i unapređivanje umjetničke i kulturne djelatnosti na području Republike Hrvatske i izvan nje.

Ravitak i unapređenje međudržavne suradnje Hrvatske i Rumunjske, produbljivanje prijateljskih odnosa između hrvatskog i rumunjskog naroda.

Udruga djeluje na područjima kulture i umjetnosti, znanosti i istraživanja, obrazovanja i gospodarstva.

Za večerašnju večer 1. festivala poezije Lučko INTERNACIONAL imam samo riječi pohvale. naime, imao sam čast gledati, slušati, promatrati i uživati na ovom zaista predivnom kulturnom druženju i upoznavanju. Moram priznati kako mi sa sama ideja dopala, tako da sam siguran kako ćemo se i do godine vidjeti. Naravno, tada ćemo upoznati sve naše prijatelje ovdje na festivalu, sa našim pjevanje  pa čak i plesanjem. Čestitam organizatorima na zaista odličnoj organizaciji festivala.





Jasna Buljić,  menager u Arapskom centru 
Zagreb
- Arapski centar je večeras nastupio sa poezijom, poznatog Libanonskog pjesnika Khalil Gibran-a. Nastupili smo vrlo uspješno sa svije pjesme: Pjesma čovjeke i Pjesma cvijeća.

Moram istaknuti kako nam je zaista drago što smo bili dio ove prekrasne večeri, gdje smo imali priliku čuti mnoge lijepe pjesme sa različitih krajeva svijeta iz različitih kulturnih sredina. Bilo je predivno, tkati taj predivni nježni tepih poezije u zajedništu sa ostalima.

Također bih zahvalila organizatorima na predivnoj spontanoj organizaciji, gdje smo uz prezentaciju svoje poezije bili u prilici upoznati i sve ove drage ljude, koji su se okupili  vođeni ljepotom i ljubavlju poezije. Posebno me veseli što su svi sudionici ove druge večeri festivala, pozitivno reagirali na naše arapske nošnje -abaje -, ali i na naš nastup u izvođenju poezije.

Toplo se nadam, kako će nas organizatori pozvati i iduće godine, gdje ćemo se vrlo rado i sa mnogo ljubavi odazvati pozivu.

Za kraj bih zahvalila i svim ostalim sudionicima, koju su ovu večer, po mojim doživljenim emocijam - učinili nezaboravnom.





Samir Avdagić, Bošnjačka nacionalna
zajednica za grad Zagreb
- Prije svega zahvalujemo se organizatorima ovog zaista odlično, prije svega zamišljenom, a onda također i odlično organiziranom  festivalu.

Večeras smo imali priliku predstaviti se sa našom mladom članicom, koja je izvela pjesme Džemalu  Latića iz zbirke - "Careve oči", - što je kako ste i sami vidjeli izmamilo veliki pljesak.

Upravo tu zbirku pjesama smo mi kao Bošnjačka nacionalna zajednica za grad Zagreb tiskali, odnosno objavili.

Za kraj bih svakako pohvalio organizatore, te se nadamo pozivu na sudjelovanje i slijedeće godine, s time što se iskreno nadamo , kako će iduće godine imati priliku nastupiti i naš vrlo zapaženi pjevački zbor.





Marija Ranogajac Komor, predsjednica
Mađarskog kulturnog društva Ady Endre 
- Željela bih sa ponosom istaknuti, kako smo kulturno društvo, koje gaji najdulju tradiciju neprekidnog djelovanja mađarske zajednice na ovim prostorima. 

Naime naš sami početak bogatog, raznolikog i snažnog djelovanja seže sve do 1932. godine. Naše društvo su osnovali prvenstveno đacii studenti koji su došli studirati u Zagreb iz Vojvodine.

Naše kulturno društvo djeluje kroz nekoliko sekcija: dramska sekcija,  glazbena sekcija, mješoviti pjevački zbor, te sportsku sekciju u kojoj je vrlo aktivan stolni tenis.

Vrlo često nastupamo i izvan prostora našeg Kulturnog seušta, baš kao i večeras ovdje na 1. Festivalu poezije lučko INTERNACIONAL. Tu moram spomenuti kako mi je veoma drago da ste nas pozvali. Čestitamo vam na ideji, da na ovaj način okupite sve (što više) nacionalnih manjinja ili zajednica.

No isto tako bih naglasila da ste zaista uspješno, ne nametljivo, spontano uspjeli organizirati ovu (drugu) večer,mkoja će zasigurno svima nama (svim sudionicima ali i publici) ostati u ugodnom sjećanju cijeloga života.

Iskreno se nadam pozivi i iduću godinu, gdje ćemo povesti i naš pjevačko zbor, kako bi svi skupa uživali u ljepoti pjaeme i pjevanja.

Zahvaljujem organizatorima u me svih članova našeg Kulturnog društva - Any Endre.





Nikola Arsenić, član  Srpskog kulturnog društva
Prosvjeta
-  Večeras sam naprosto iznenađen, dočekom, dobrotom, gostoljubivosti organizatora ovog festivala.

Ovo je bilo zaista izvan svakih očekivanja, ovako primljeni i bogato počašćeni. Moram istaknuti kako mi se zaista svidjela ova (druga festivalska) večer.

Predivno je bilo druženje, izvođenje poezije pred predivnom publikom. Zaista mi je drago da se na ovaj način pozovu i druže i manjinske zajednice.

Mi smo se voljni uvijek odazvati na ovako odlično organizirane susrete odnosno na Festival pozeije Lučko INTERNACIONAL, koji ćr sigurno nakon ovog svog prvoga pojavljivanja, postati jedan zapaženi kulturni brend na ovim našim prostorima.

Da da dalje ne  duljim, sa velikom radošću očekujemo vaš idući poziv , na koji ćemo se među prvima odazvati. Naravno zahvaljujem svim sudionicima, na ugodnom druženju i predivno privedenoj noći poezije, koje  se pretočila iz mnogih srca sa mnogo strana.




Neven Mrzlečki, glazbenik na gitari i
autor teksta i glazbe mnogih autorskih
pjesama

- Glazbom se bavim gotovo cijeli život - 33. godine, iako je moj kulturni angažman daleko šiti: pjevanje, gluma, gitara, to je moj medij. Uz to volim pratiti poeziju, tu i tamo pišem i glazbu, ali i poeziju.

No, što se tiče ove (druge) večeri iako sam imao priliku biti i na prvoj večeri festivala rekao bih kako sm ugodno iznenađen koliko se nacionalnih manjina ili zajednica odazvali i sa kakvim entuzijazmom su došli ikoliko su pokazali stvarno žara i recitatorskog umijeća.

To je bilo stvarno vatromet poezije, emocije, druženja... Baš sam ugodno iznenađen. I jako mi je drago da se ovakva inicijativa događa, jer iako nije sve u centru grada. Ljudi žive i na Trešnjevci, Trnju ali i u Novom Zagreb i ovdje u Lučkom.

Stvarno je vrijeme da se nešto počne događati kod nas doma.





Biserka Petrović, predsjednica orgsanizacijskog
odbora 1. Festivala poezije Lučko INTERNACIONAL
- Kako što kaže stara poslovica- Svemu lijepom dođe brzo kraj! Eto, pravo ovih trenutaka smo to i mi doživjeli . Za kraj bih htjela zahvaliti svim sudionicima koji su ovaj naš festival učinili tako lijepim, dragim .... Zahvaljujem i svima onima koji su nam se javili ali su bilo opravdano spriječeni kako bi bili  večeras ovdje sa nama. 

Iskreno se nadam kako će se iduće godine stvari promjeniti, te će i oni biti u prilici podjeliti ovu radost i ljepotu, koju smo svi mi doživjeli u ovim predivnim večerima festivala.

Eto, zahvalujem svim sudionicima, ne samo na prekarsnoj prozi, emocijama, već na predivnim novim prijateljstvima, sa kojaima sam sigurna kako ćemo na godinu svi skupa učiniti ovaj naš festival još raznovrsnijim, snažnijim i brojnijim, kako sudionicima, ali i publikom. Od srca vam hvala i naravno, vidimo se i slijedeće godine!