.

utorak, 2. svibnja 2017.

Sa lijepom riječi, zaista možeš pokrenuti svijet

Trnsko - U ponedjeljak 24. travnja 2017. godine u društvenim prostorijama naselja Trnsko pred ispunjenom - velikom dvoranom - održana zanimljiva i iznimno emotivno snažna i dojmljiva večer proze na promociji zbirke pjesama - Mjesečave snoviđenja - autora Ivana Mijatović , u organizaciji Jozefine Lada velike humanitarke. 

Jozefina Lada neumorna u svom svekolikom djelovanju već desetljećima spajajući Zagreb i Vukovar u snaženju tog prirodni odnos kroz raznolike oblike, uz izniman humanitarni rad, tako i umjetnošću (slikarstvo, poeziju, prozu, itd...). 

Za ovu ženu velikog srca vrijedi istaknuti kako je i sam autorica pet vrlo hvaljenih zbirki poezije sa vječitom temom Vukovara, njegovog stradanja, ali i ljubavi koja se svakog dana sve više snaži...



Ivan Maijatović, kniževnik
pisac, poezije, proze
Ivo Mijatović – Ico, rođen je 10. siječnja 1969 godine u Vinkovcima a odrastao je i živi u Gradištu kod Županje. 
Od najranijih srednjoškolskih dana okušava se u pisanju ljubavne i socijalne poezije, kratkih pripovijetki,  novela ...

Sudjeluje u različitim natječajima, prijavljujući se u početku pod pseudonimom.

Međutim, tek 2005. godine objavljuje svoj prvijenac, i to zbirku pripovjedaka pod nazivom - Raslo rašće, visoko a tanko - i to u suradnji sa kćerkom Katarinom, koja ga je potaknula i motivirala da krene tim putem.

Nakon svog prvijenca, ubrzo,već 2007. godine izdaje drugu knjigu, odnosno roman i kratke pripovijetke svoje kćerke Katarine, pod nazivom - Muke po Andriji i druge pripovijetke. Ta knjiga nije ostala ne zapažene u domaćoj književnoj javnosti te je već 2008. godine istaknuta i pohvaljena od Hrvatskog sabora kulture za prozu.

Ovdje svakako treba istaknuti kako je ovaj roman do sada doživio svoje četiri izdanja (što baš nije uobičajno za naše hrvatske književne prilike). Roman je tiskan u nešto više od dvije i pol tisuće komada, a nalazi se također u svim knjižnicama  naše domovine.

Na natječaju Sabora sabora za kulturu za 2011. godinu nagrađen - Plaketom  za izvrsnost - Mihovil Pavlek Miškin, kao najveće priznanje za neobjavljen prozni rad, odnosno roman - o kojem je uspješnu recenziju napisao gosp. Borben Vladović, u to vrijeme i sam predsjednik  Društva hrvatskih  književnika.

Na kraju svakako treba spomenuti kako je ovaj kreativni i stvaralački snažan autor, sudionik velikog niza susreta i manifestacija, ne samo u Županjskom kraju nego i diljem Hrvatske pa i inozemstva. Vrlo je cijenjeni član Matice Hrvatske, KLD Rešetari, Jutra poezije, Hrvatskog književnog društva. 



Moramo istaknuti kako je taj ponedjeljak bilo prekrasno promatrati veliku dvoranu društvenog doma naselja Trnsko, kako se polako ali spontano ispunjava, ljudima željnih  ili bolje reći "gladnih" lijepih riječi, poezije, nježnih emocija. Sjedali su , svatko na svoje mjesto - dok su iza sebe - ostavljali - (pre)dugačak i siv radni ponedjeljak. U ostalom svi znamo kako izgleda svaki radni ponedjeljak.

Samo predstavljanje zbirke pjesama - Mjesečeva snoviđenja  - započelo je spontano, nakon predstavljanja "domaćina" i gostiju (koji su - kako se kasnije pokazalo!) iznimno uspješno i zanimljivo vodili prisutnu publiku zanimljivim raznolikim emocijama i prekrasno sročenim stihovima.

Pjesme je čitao sam autor, ali mu je u uspješnoj pripomagla Jadranka Jadra Balatinec svojim čitanjem i izborom pjesama.

Što reći, nešto više od sat vremena je pošlo prebrzo. Svi sudionici ovog druženje opijeni im okupani prekrasnim emocijama nisu ni primijetili kako vrijeme brzo promiče.

Veliki pljesak, kako domaćina, ali i gostiju, označio je kraj ovog zaista prekrasnog druženje uz obostranu želju ponovnog susreta. Ovo druženje je bilo zaista zajedničko slavlje, poeziji i iskrenih emocija, koje su pobudile zaista jednostavne iskrene pjesme, vrlo snažnih emocija.

Na kraju.

Bilo je prekrasno promatrati one iste ljude, koju su samo prije sat i nešto vremena ulazili u ovi dvoranu shrvani radnim ponedjeljkom (osobnim problemima itd...), kako sad izlaze - kao neki "nov" - ispunjeni snagom, pozitivnim emocijama i okićeni onim poznatim smijehom radosti, koja se mogao prepoznati u očima od svakog od njih.

Kako smo ne službeno doznali, tog istog dana, na promociji koja se održala prije (u jutranjim satima) u Domu za starije osobe u naselju Sopot, pred nešto više od stotinjak štićenike, dogodila se ista stvar. Sve je zavitlala snaga emocija i riječi, tako da je jedna slijepa štićenica u jednom trenutku zahvalila autoru zbirke pjesama riječima, kako je kroz njegovu poeziju uspjela "vidjeti" sve o čemu njegove pjesme govor, što joj se nije već dugo dogodilo. Nakon ove izjave, na licu te gospođe, potekle su suze radosnice, a dvoranu je ispunio spontani pljesak radost.

Za kraj treba istaknuti, kako je za ovo prekrasno kulturno druženje uvelike zaslužna Ermina Hatipović Galovac, član Vijeća mjesnog odbora, koja je osigurala prostor i osigurala svu logistiku kako bi ovaj prozni susret ovako uspješno održao.



Biserka, Končnar, posjetitelj
promocije zbirke pjesama -  Mjesečeva
snoviđenja
Na spadam u red redovitih posjetitelja ovakvih književnih susreta, no moram svakako reći kako me se večerašnji susret iznad svega dojmio.

Naime, prije svega svidio mi se iskreni pristup autora, kako prema nama, njegovoj večerašnjoj publici ali isto tako i prema njegovim čitateljima, za koje vjerujem kako ih kako ih je podosta, bez obzira na mjesto boravka. Živjeli onu  Slavoniji , Zagrebu, ili pak izvan naše domovine.

No, nikako ne smijem izostaviti univerzalne vrijedne teme, od pojma majke, djetinjstva, ljubavi, koja seže i ispunjava vrlo snažno i osobno sve stihove ove zbirke pjesama.

Mislim kako ću večeras otići kući daleko bogatija, u punini prekrasnih emocija, tema i stihova. Zahvaljujem autoru, ali svakako i svima koji su svojim trudom doprinijeli, da se ovakvog što, dogodi u našem Trnskom, nakon mnogo, mnogo godina.



Ermina Hatipović Galovac, jedna od
organizatora 
promocije zbirke pjesama -
 Mjesečeva snoviđenja 
- Sa velikim smo zadovoljstvom organizirali ovu, kako ste i sami imali priliku vidjeti, uspješnu književnu večer, odnosno prezentaciju zbirke pjesama - Mjesečeva snoviđenja, našeg poznatog autora  Ivana Mijatović iz Gradišta blizu Županje.

Drago mi je da smo nakon mnogo vremena uspjeli izaći u susret svim našim stiholjupcima, kojih je u našem naselju Trnsko, po večerašnjem odazivu dosta mnogo.

Naime, ovom prezentacijom, odnosno književnim susretom, započinjemo ciklus pod nazivom - Kulturna druženja, gdje ćemo našim sugrađanima pružati priliku kako bi ih upoznali sa mnogim umjetnicima, različitih vidova umjetnosti. Biti će tu, glazbenika, slikara, kipara, ali , baš kao i večera i pisaca poezije, ali i proze...

Što reći, nego veliko hvala našem večerašnjem autoru, što je izdvojio dio svoga vremena, približivši nam vlastitom interpretacijom, ali i odličnom interpretacijom kolegice  Jadranke Jadre Balatinec zaiste prekrasne stihove i pjesme svoje posljednje izdane zbirke pjesama - Mjesečeva snoviđenja. Kako ste i sami svjedočili, sami stihovi, pjesme, neposrednost autora, ostavili su zaista prekrasan dojam , na sve večerašnje sudionike, ovog, nezaboravnog Trnskog poetskog susreta. Također veliko hvala gđi. Josefini Lada, na odličnoj organiozaciji, i upornosti kako bi do ovog susreta uopće došlo.



Jozefina Lada, autor književnog susreta,
prezentacije zbirke pjesama -
Mjesečevo snoviđenje
- Moram istaknuti kako sam pozitivno iznenađena samim odazivom svih zainteresiranih (a, bilo ih je podosta!), koji su večeras popunili ovu - veliku dvoranu - Društvenog doma naselja Trnsko.

Ovo samo pokazuje, kako je poezija još uvijek živa i dobro došla u naselje Trnsko.

Gledajući onako malo "sa strane" vidjela sam kako je publika naprosto uživala, u neposrednom susretu sa autorom i njegovim raznolikim pjesmama, natopljenim snažno - emocijama.

Takvom interesu je svakako doprinijeo i sam autor izborom i naracijom svojih stihova uz zaista uspjelu pomoć Jadranke Jadre Balatinec.  Zaista mi je bilo zadovoljstvo biti dio ove po mom skromnom mišljenju - ovom zaista uspjelom književnom druženju.

A za kraj ću reći, kako je uspješnost večeri dokazao i popriličan broj prodanih zbirki pjesama, koje je sa velikim zadovoljstvo, u ugodnom nastavku pojedinačnih razgovora sa publikom, potpisivao sam autor.



Jadranka Jadra Balatinec, književnica
novinarka
- Moj ukupni večerašnji dojam je izuzetno snažan, sa obzirom kako se ovdje malo predstavila Slavonija, što povijesno, što u vrijeme rata, što u vrijeme - evo sad - nekih teških dana za Slavoniju, kada nam odlaze mladi...
Kad se sve rasipa.

No, na sreću - Slavonci su oduvijek bili  i ostali veliki emotivci! I danas kad promoviramo naše pjesme u ova izazovna vremena, nama i dalje ljubav ostaje, kao najbitniji dio. 

Znači, spajanje duša, spajanje emocija, što se ovdje naprosto moglo i osjetiti. Tako da mislim, kako je iza nas jedna uspješna, prekrasna, emotivna i prijateljska promocija.

Mišljenja sam kako je knjiga Ivice Mijatovića  - Mjesečeva snoviđenja, jedna od ljepših zbirki pjesama moderne hrvatske književnosti.



Ivan Maijatović, kjniževnik
autor zbirke pjesama -
Mjesečava snoviđenja
- drago mi je što ste večaras i vi bili gost na prezentaciji moje treće moje knjige. Večeras ste imali priliku uživati u poeziji, skupa sa zaista predivnom publikom naselja Trnsko.

 - Možete li nam reći svoje dojmove sa večerašnjeg vrlo uspjelog književnog druženja? Kako doznajemo ovo vam je danas druga prezentacija vaše zbirke poezije - Mjesačeva snoviđenja. Naime, prva je prezentacija održana vrlo zapaženo u Domu za starije osobe Sveta Ana u Sopotu, gdje smo čuli odlične kritike..
  - Vrlo , vrlo dojmljivo. No, krenimo od te prve današnje promocije koka je održana u Domu za starije osobe Sveta Ana u Sopotu. Doći u jednu ustanovu, gdje su sve starije osobe ( na samim rime i daleko iskusnije) i doživjeti da da stotinjak i više osoba vrlo pažljivo prati sat i dvadesetak minuta, sa velikim, velikim sam oduševljenjem , sam doista oduševljen.
Ako se još osvrnem na Dom sveta Ana, specifično je recimo - čuo sam kako je to izjavila i gđa. Lada - specifično je da smo imali u publici jednu slijepu osobu, koja nakon promocije sasvim spontano rekla - "Bravo mladiću, sve ovo što ste večeras čitali, je toliko na mene  ostavilo dojam, da sam svaku sliku, svaki prizor doslovno "vidjela" iako sam slijepa osoba."

 To je nešto na što se čovjek "naježi, što kažu - zadrhti . Ali je meni u tim trenucima zadrhtalo srce od dragosti i što sam uspio i doživio što svaki autor priželjkuje - da njegov čitatelj, u ovom slučaju slušatelj doživi slike iz poezije.

Isto tako i ovdje,  večeras u Društvenom domu Trnsko, u velikoj dvorani izuzetno sam lijepo primljen i od predsjednika mjesnog odbora Igora Marš. Istaknuo bih kako je od srca iznenadila vrlo susretljiva, otvorena i iskrena publika, koja je iskreno proživljavala, svaki riječ, stih i pjesmu iz ove moje zbirke. Zaista nešto predivno.

Na kraju bih od srca zahvalio svim sudionicama, ali i svim onima koji su svojim trudom, željom i entuzijazmom doprinijeli  da ova druženja budu zaista nezaboravna, kako za svu publiku ali i za mene osobno.

Još jedamputa od srca - svima hvala! Zagreb je zaista na mene ostavio upečatljiv dojam.