.

utorak, 16. svibnja 2017.

Asertivnost u ponašanju

Novi ZagrebAsertivnost u ponašanju označava jedan posve drugačiji način od onoga koji smo navikli raditi. S asertivnošću se nitko ne rađa, ona se uči.

Što ju prije započnemo učiti to ćemo ju prije početi i primjenjivati.


Što ju prije počnemo primjenjivati prije ćemo moći susresti željene rezultate.

Što prije postanemo eksperti asertivnog ponašanja moći ćemo znanje prenositi i na druge. Oni na koje je najbitnije prenijeti znanje, što prije ,su najmlađi naraštaji.

Odmah se naježim i osokolim kada pomislim koji su to benefiti koje možemo kod njih očekivati. Tako malen ,a  već stječeš ovu sposobnost. Utjecaji mogu biti dalekosežniji. Promjene se mogu očekivati iz samog temelja. Nastat će jedno novo društvo u kojem komunikacija neće više biti problem i mi coachevi više nećemo imati posla. Ja sam zaista sretna zbog toga. Naš današnji zadatak je veliki zalogaj. To vam je kao da ste spremačica koja je došla pospremiti kuću u kojoj nitko godinama nije spremao, ali je donosio kojekakvo smeće koje se nataložilo u više od nekoliko slojeva.

Asertivnost u ponašanju je veliki benefit. Male klince i klinceze od 6-7 godina, pa sve do pravih pubertetlija od 14 godina učim kroz jednu izreku koju neopaženo ponavljam.

Ja poštujem tebe, a ti poštuj mene!

Čista win win situacija. Jednostavnim rječnikom, možemo si svašta reći, da ,baš svašta, ako pritom poštujemo jedan drugoga.

Izuzetno je teško prihvatiti tuđe ponašanje koje nije u skladu s našim.

Izuzetno je teško prihvatiti tuđe sadržaje, razmišljanja i stavove ako nisu u skladu s našim.

Izuzetno je teško prihvatiti nečiji obiteljski život ,ako nije u skladu s našim.

Pronalaženje sklada u skladu je jednostavan, no pronaći sklad u neskladu vrlo teško. Možda ćete reći nemoguće. Razuvjerit ću vas. Uvijek, ali baš uvijek postoji nešto u čemu se možete podudarati s nekom osobom, samo to treba i pronaći. E, to je težak posao. Zašto? Vrlo jednostavno, zato što smo zaokupljeni onim u čemu se ne slažemo i pronalasku još mnogo toga u čemu se ne slažemo. Tu gubimo mnogo vremena koje smo mogli uložiti u traganje za onim u čemu što nam je zajedničko. Kod nekih to uspijemo pronaći vrlo brzo jer su blokade porozne ,dok kod drugih vrlo sporo jer su blokade kamene, gotovo armirane.

Prije nekog vremena čula sam izjavu jedne osobe kako komunikacija nije moguća sa svim osobama. Evo asertivnosti na djelu! Fenomenalan izazov! Kad vam ovo prođe kroz vaš um prihvatite to i krenite brusiti svoje vještine asertivnosti. Asertivnost nećete naučiti ni na kakvim radionicama , predavanjima, seminarima i knjigama, ako se sami ne uhvatite u koštac s njom. Prepoznala sam mnoge koji o njoj kao teoriji znaju mnogo na visokim i zavidnim razinama , no ne koriste ju, niti ju prenose svojoj djeci. Zanimljivo je kako toga nisu ni svjesni.

Zato svi kojima to izuzetno dobro ide su dobro došli svakom društvu jer pokretanje kolektivne svijesti se ne uči na seminarima nego od ljudi koji to prakticiraju. Od njih ćemo osjetiti okus, zvuk i toplinu asertivnosti. Odgovarat će nam i bit ćemo si s njom OK. To je prava motivacija kojom utječemo  na druge.

Ja sam imala i još uvijek ima sreće da mogu 24 sata primjenjivati asertivnost u svom ponašanju sa stotinama djece i odraslih. Djeca to automatski preuzimaju jer su podatnija za promjene. Odrasli su programirani. Prepuni paradigmi. Voze stalno iste filmove. Nisu se u stanju othrvati od prošlosti. Ili jednostavno ne prihvaćaju ono što nije u sklada s njima. Razumijem ih. To nije otići frizeru i zaspat na stolici dok ti se radi frizura. To je krvav posao.

Nekada sam bila anti asertivna osoba, apsolutni agresivac. Nisam se dobro osjećala u svojoj koži. Nisam ni znala da postoji asertivno ponašanje. Zahvaljujem nebesima što živim baš u ovo vrijeme. Vrijeme velikih promjena u ljudskom ponašanju. Napomenula bih da asertivnost ne znači biti ponizan u svakom trenutku, podilaziti osobi pod svaku cijenu. Ako odaberemo s nekim ući u sukob neka to bude svjesno jer smo mi  odlučili da je sada ovo najbolji način i iza toga stojimo odgovorno pred samim sobom.

Ako niste do sada počeli ili ne znate što je asertivnost krenite na edukaciju , bar ih po gradu Zagrebu ima mnogo i naposljetku obavezno ju primjenjujte. Neće odmah ići sve glatko, no budite strpljivi i pravi rezultati se već naziru.

Ova rečenica mnoge izbaci iz cipela i odustaju na prvu, smatrajući je glupom i nerealnom, ali ja vam kažem, ona je zgoditak.

„Vidim kako mnogo puta ulaziš i izlaziš dok smo na seminaru, znam da imaš razloge za to, bili ti bio problem ići na ona druga vrata do kojih nitko ne sjedi, kako se ne bi morala pomicati, baš bi mi to puno značilo.......bla..bla...on ili ona......Hvala ti(bez obzira kakav ishod bio, pozitivan ili negativan).“

I primjer iz poslovnih situacija:

Zaposlenica Ana ima problema s kašnjenjem na posao.

Što možeš poduzeti da odsada na dalje dolaziš na vrijeme?

Ubuduće će budilicu sa 6,30 pomaknuti na 6,15 tako da izbjegne povremene zastoje u prometu.

Odlična ideja-pohvala-zatim pozitivna napomena , poruka- Uvjeren sam da ćeš održati obećanje i da ćeš od sada dolaziti na vrijeme. Tvoj doprinos našem timu je značajan i ovime ćeš dokazati da nisam pogriješio poklonivši ti povjerenje – njezin šef.

Kao što vidite iz primjera, asertivnost nikako ne ide bez ukazanog povjerenja, poniznosti, prihvaćanja drugih takvi kakvi jesu,a sebe prvenstveno.

Nitko nije savršen ili možda je , sve zavisi iz kojeg ugla gledamo na ovu izjavu, tako je i s asertivnim ponašanjem.

Koliko ste do sada nabrusili svoje asertivno ponašanje?
Treba li vam edukacija?

Što čekate?

I najbitnije pitanje.....što osjećaš ili kako se osjećaš kada se asertivno ponašaš?