.

četvrtak, 19. siječnja 2017.

Iz tame i tišine ...

Remetinečki gajJelena Matić rođena je 25.01.1978. u Zagrebu. U svijet Gluhih ušla je upoznavši se s nekoliko gluhih osoba još kao devetnaestogodišnjakinja u jednom zagrebačkom disko klubu.

Prvo pitanje - Što Gluhi rade u disku? 

Druže se, muvaju, socijaliziraju, baš kao i ostali. S time da lakše komuniciraju od čujućih.

Drugo pitanje - Zašto Gluhi piše s velikim početnim slovom? 

Jer se ta zajednica doživljava kulturno-jezičnom manjinom. Pisano s malim slovom označava medicinski termin nedostatka sluha.

2007. Zapošljava se kao tajnica u tada Hrvatskoj udruzi gluhoslijepih osoba Dodir (sada Hrvatskom savezu gluhoslijepih osoba Dodir). Pri zapošljavanju za to radno mjesto nije bio uvjet poznavanje hrvatskog znakovnog jezika.

Treće pitanje - Hrvatskog znakovnog jezika? 

Da, svaka država ima svoj znakovni jezik.

No, posao na radnom mjestu gdje skupa rade čujuće, gluhe i gluhoslijepe osobe bitno olakšava nesputana komunikacija stoga je upisala tečaj hrvatskog znakovnog jezika pri Dodiru. Nakon tečaja slijedile su brojne edukacije u organizaciji Saveza vezane uz gluhosljepoću, intervenorstvo (praćenje gluhoslijepe osobe), prevođenje, etiku, rad sa starijim gluhoslijepim osobama, rad u nevladinoj neprofitnoj udruzi, rad s volonterima i td. Opremljena novim vještinama, od tajnice je napredovala u prevoditeljicu hrvatskog znakovnog jezika. Osim prevođenja na zahtjev korisnika u raznim životnim situacijama bila je  prevoditeljica u nastavi, osobna prevoditeljica predsjednici Saveza dr.sc. Sanji Tarczay, home instructor (po programu termin nije preveden na hrvatski jezik) a odnosi se na rad sa starijim gluhoslijepim osobama koje su se s gubitkom vida i sluha suočile u kasnijoj životnoj dobi ili im vrlo progresivno oštećenje raste s dobi te je bila (a i sada povremeno jest) prevoditeljica na televiziji (Jabuka Tv i Z1 televizija).

Danas je zaposlena u Udruzi gluhoslijepih osoba grada Zagreba prvenstveno kao osobna prevoditeljica predsjednici Udruge Mariji Ibriks, te svim ostalim članovima Udruge.

Ove godine s ponosom bilježi 10 godina rada s gluhoslijepim osobama!