.

petak, 23. prosinca 2016.

Naši prijedlozi za Božićne blagdane

Novi ZagrebDragi moji,

Vrijeme Adventa i posta (osim Badnjaka), je proletilo i dočekali smo Božić i Božićne blagdane.

Nadam se i vjerujem, da ste u proteklo vrijeme primjenili neke posne recepte koje sam Vam ponudila i tako se pripremili za razdoblje bogatijih jelovnika: ne mislim samo financijski, nego i po kalorijskim vrijednostima.

Božićni ručak je jedan od najsvečanijih objeda, kada je cijela obitelj na okupu i prepričava mlađim generacijama događaje iz obiteljske prošlosti, te uživa u  izobilju „ića i pića“.

Ručak se sastoji  od govedske ili kokošje juhe, pri čemu se za toplo predjelo poslužuje kuhano meso iz juhe uz obavezan umak od hrena, luka ili rajčice.

Za glavno jelo , obično se poslužuje pečeno meso ( perad ili svinjetina), uz dodatak priloga (mlinci, pečeni krumpir, pirjano kiselo zelje).

A sada ono najopasnije, bogati desert – torte svih vrsta, orahnjača, makovnjača i sijaset sitnih kolača.

Nastojte se obuzdati !




Pečeni puran

  •           1 puran
  •           1 glavica luka
  •           1 limun
  •           12 dag suhe slanine
  •          10 klinčića
  •           Papar, sol
  •           1 dl ulja
  •           3 dag maslaca
  •           2 dl bijelog vina
  •           Limunov sok
  •           1 žlica Vegete


Opranog purana obrišite suhom krpom izvana, pa ga dobro nasolite i popaprite, a iznutra natrljajte Vegetom. Očišćenu glavicu luka nabodite klinčićima, a limun dobro operite i na nekoliko mjesta probodite vilicom. Tako pripremljeni luk i limun stavite u purana, a izvana ga obložite kriškama slanine i povežite koncem.
Purana stavite u tepsiju te prelijte vrućim uljem i maslacem. Pecite ga polako na temperaturi oko 190C. Nakon pola sata purana prelijte vinom i sokom od pola limuna, te dalje pecite podlijevajući sokom od pečenja. U tepsiju često dolijevajte malo juhe ili vruće vode. Potkraj pečenja odstranite slaninu, da se puran lijepo zapeče. Kada je puran pečen, izvadite luk i limun, izrežite ga na komade i složite na ugrijani pladanj.

Iz soka od pečenja odstranite suvišnu masnoću, pa vrućim sokom prelijte meso. Poslužite sa prilozima po želji.

Napomena: Pečenje na spomenutoj srednjoj temperaturi traje, ovisno o starosti purana od sat i pol do tri sata.

Pečena svinjska koljenica

  • 2 svinjske koljenice (a 1 kg)
  • Sol, papar
  • 1 dl ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mesna kocka
  • 1 žličica brašna
  • 1 dl bijelog vina


Za prilog:

Kuhani krumpir, kisela repa, umak od hrena

Koljenice natrljajte mješavinom soli i papra i ostavite da odstoje prije pečenja najmanje jedan sat.

Složiteih u tepsiju, prelijte vrućim uljem i stavite u pečnicu koju ste zagrijali na 220 C. Pecite oko dva do dva i pol sata, ovisno o veličini koljenica. Za vrijeme pečenja koljenice okrećite i polijevajte vlastitim sokom. Kad su napola pečene, dodajte nasjeckani luk i češnjak, a potkraj zalijte sa malo juhe od kocke.   

Pečene koljenice stavite na ugrijanu pliticu, a u preostali sok od pečenja umiješajte brašno, kratko prokuhajte i zalijte vinom. Procijeđenim umakom prelijte pečene koljenice.

Uz koljenice poslužite kuhani krumpir, kiselu repu i umal od hrena.

Uz ovo jelo , najbolje ide dobro crno vino.


Pišinger torta

  • 1 veći paket oblatna
  • Krema:
  • 4 cijela jaja, 2 žumanjka
  • 30 dag šećera
  • 15 dag čokolade
  • 30 dag maslaca
  • Sok od ½ limuna
  • Čokoladna ocaklina


Priprema kreme:

Jaja , žumanjke, šećer i čokoldau tucite miješajući na pari. Kad se smjesa počne zgušnjavati, skinite sa štednjaka i stavite je hladiti. Zatim pjenasto izmiješajte maslac i dodajte ohlaženu kremu i limunov sok.

Dobivenom kremom premazujte oblatbe i slažite jednu na drugu. Kad ste potrošili svu kremu , dobro pritisnite gornju oblatnu i stavite na nju dasku, utege ili teže knjige, te ostavite pod tim opterećenjem nekoliko sati, a zatim stavite u hladnjak.

Ohlađenu tortu prelijte čokoldanom ocaklinom i režite na kocke ili ploške.

Savjet: važno je da su oblatne svježe i da se krema nanosi s onu stranu oblatne koja ima udubljenja.

Božićni kruh

  • 12 dag suhih šljiva
  • 15 dag lješnjaka
  • 12 dag smokava
  • 20 dag grožđica
  • 3 jaja, 12 dag šećera
  • 1 vailin šećer, rum
  • Cimet na vrhu noža
  • 12 dag brašna * oštro
  • 5 dag jestivog  škroba Gustina
  • 1 ravna čajna žličica praška za pecivo
  • Korica limuna i naranče


Lješnjake grubo nasjeckajte, smokve narežite na kockice. Suhe šljive kratko prokuhajte, ocijedite, ohladite i narežite na komadiće. Grožđice namočite u rum. Jaja pjenasto izmiješajte, dodajte šećer, vanilin šećer, pa još miješajte nekoliko minuta.

Zatim dodajte cimet i brašno pomiješano sa Gustinom i praškom za pecivo, pripremljeno suho voće, ribanu koricu limuna i naranče i polako izmiješajte.

Duguljasti kalup (30x11) obložite  papirom za pečenje i napunite pripremljenom smjesom. Odmah stavite peći u pečnicu zagrijanu na 180-200C oko 70 minuta. 

Ohlađeni kruh narežite na ploške.


Želim Vam dobar tek i sretan Božić!!!

Vaša
Božica Mirić

Nema komentara:

Objavi komentar