Novi Zagreb - Dragi moji,
Vrijeme
Adventa i posta (osim Badnjaka), je proletilo i dočekali smo Božić i Božićne
blagdane.
Nadam
se i vjerujem, da ste u proteklo vrijeme primjenili neke posne recepte koje sam
Vam ponudila i tako se pripremili za razdoblje bogatijih jelovnika: ne mislim
samo financijski, nego i po kalorijskim vrijednostima.
Božićni
ručak je jedan od najsvečanijih objeda, kada je cijela obitelj na okupu i
prepričava mlađim generacijama događaje iz obiteljske prošlosti, te uživa
u izobilju „ića i pića“.
Ručak
se sastoji od govedske ili kokošje juhe,
pri čemu se za toplo predjelo poslužuje kuhano meso iz juhe uz obavezan umak od
hrena, luka ili rajčice.
Za
glavno jelo , obično se poslužuje pečeno meso ( perad ili svinjetina), uz
dodatak priloga (mlinci, pečeni krumpir, pirjano kiselo zelje).
A
sada ono najopasnije, bogati desert – torte svih vrsta, orahnjača, makovnjača i
sijaset sitnih kolača.
Nastojte
se obuzdati !
Pečeni puran
- 1 puran
- 1 glavica luka
- 1 limun
- 12 dag suhe slanine
- 10 klinčića
- Papar, sol
- 1 dl ulja
- 3 dag maslaca
- 2 dl bijelog vina
- Limunov sok
- 1 žlica Vegete
Opranog
purana obrišite suhom krpom izvana, pa ga dobro nasolite i popaprite, a iznutra
natrljajte Vegetom. Očišćenu glavicu luka nabodite klinčićima, a limun dobro
operite i na nekoliko mjesta probodite vilicom. Tako pripremljeni luk i limun
stavite u purana, a izvana ga obložite kriškama slanine i povežite koncem.
Purana
stavite u tepsiju te prelijte vrućim uljem i maslacem. Pecite ga polako na
temperaturi oko 190C. Nakon pola sata purana prelijte vinom i sokom od pola
limuna, te dalje pecite podlijevajući sokom od pečenja. U tepsiju često
dolijevajte malo juhe ili vruće vode. Potkraj pečenja odstranite slaninu, da se
puran lijepo zapeče. Kada je puran pečen, izvadite luk i limun, izrežite ga na
komade i složite na ugrijani pladanj.
Iz
soka od pečenja odstranite suvišnu masnoću, pa vrućim sokom prelijte meso.
Poslužite sa prilozima po želji.
Napomena:
Pečenje na spomenutoj srednjoj temperaturi traje, ovisno o starosti purana od
sat i pol do tri sata.
Pečena svinjska koljenica
- 2 svinjske koljenice (a 1 kg)
- Sol, papar
- 1 dl ulja
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 mesna kocka
- 1 žličica brašna
- 1 dl bijelog vina
Za
prilog:
Kuhani
krumpir, kisela repa, umak od hrena
Koljenice
natrljajte mješavinom soli i papra i ostavite da odstoje prije pečenja najmanje
jedan sat.
Složiteih
u tepsiju, prelijte vrućim uljem i stavite u pečnicu koju ste zagrijali na 220
C. Pecite oko dva do dva i pol sata, ovisno o veličini koljenica. Za vrijeme
pečenja koljenice okrećite i polijevajte vlastitim sokom. Kad su napola pečene,
dodajte nasjeckani luk i češnjak, a potkraj zalijte sa malo juhe od kocke.
Pečene
koljenice stavite na ugrijanu pliticu, a u preostali sok od pečenja umiješajte
brašno, kratko prokuhajte i zalijte vinom. Procijeđenim umakom prelijte pečene
koljenice.
Uz
koljenice poslužite kuhani krumpir, kiselu repu i umal od hrena.
Uz
ovo jelo , najbolje ide dobro crno vino.
Pišinger torta
- 1 veći paket oblatna
- Krema:
- 4 cijela jaja, 2 žumanjka
- 30 dag šećera
- 15 dag čokolade
- 30 dag maslaca
- Sok od ½ limuna
- Čokoladna ocaklina
Priprema
kreme:
Jaja
, žumanjke, šećer i čokoldau tucite miješajući na pari. Kad se smjesa počne
zgušnjavati, skinite sa štednjaka i stavite je hladiti. Zatim pjenasto
izmiješajte maslac i dodajte ohlaženu kremu i limunov sok.
Dobivenom kremom
premazujte oblatbe i slažite jednu na drugu. Kad ste potrošili svu kremu ,
dobro pritisnite gornju oblatnu i stavite na nju dasku, utege ili teže knjige,
te ostavite pod tim opterećenjem nekoliko sati, a zatim stavite u hladnjak.
Ohlađenu
tortu prelijte čokoldanom ocaklinom i režite na kocke ili ploške.
Savjet:
važno je da su oblatne svježe i da se krema nanosi s onu stranu oblatne koja
ima udubljenja.
Božićni kruh
- 12 dag suhih šljiva
- 15 dag lješnjaka
- 12 dag smokava
- 20 dag grožđica
- 3 jaja, 12 dag šećera
- 1 vailin šećer, rum
- Cimet na vrhu noža
- 12 dag brašna * oštro
- 5 dag jestivog škroba Gustina
- 1 ravna čajna žličica praška za pecivo
- Korica limuna i naranče
Lješnjake
grubo nasjeckajte, smokve narežite na kockice. Suhe šljive kratko prokuhajte,
ocijedite, ohladite i narežite na komadiće. Grožđice namočite u rum. Jaja
pjenasto izmiješajte, dodajte šećer, vanilin šećer, pa još miješajte nekoliko
minuta.
Zatim
dodajte cimet i brašno pomiješano sa Gustinom i praškom za pecivo, pripremljeno
suho voće, ribanu koricu limuna i naranče i polako izmiješajte.
Duguljasti
kalup (30x11) obložite papirom za
pečenje i napunite pripremljenom smjesom. Odmah stavite peći u pečnicu
zagrijanu na 180-200C oko 70 minuta.
Ohlađeni kruh narežite na ploške.
Želim Vam dobar tek i sretan Božić!!!
Vaša
Božica Mirić
Nema komentara:
Objavi komentar