.

četvrtak, 1. prosinca 2016.

Ivica Sladić, matematičar, nominacija za poduzetnika godine

Novi Zagreb - Tvrtku Mireo d.d. Zagreb osnovala su 2001. g. dva brata, Ivica i Leonardo Siladić , želeći napraviti navigacijski softver za mobilne uređaje. Tada je to tehnički bilo gotovo nemoguće jer mobiteli nisu bili dovoljno snažni da bi mogli podržavati takvu tehnologiju. Ova zagrebačka tvrtka razbila je tabue hrvatskog biznisa i s minimalnom logistikom osvojila svijet. Zahvaljujući viziji osnivača tvrtka je otvorila poslove u cijelom svijetu i na mnogo se načina izdvaja iz informatičkog sektora i hrvatskog gospodarstva, a svoj razvoj planira i po deset godina unaprijed. Ivica Siladić vrhunski je matematičar koji istodobno uz vođenje i koordinaciju projekata pazi i na moral svojih visokoobrazovanih zaposlenika.  

U svijetu Mireo posluje s nizom partnera na brzorastućim tržištima Brazila, Rusije i Indije pa do onih još izazovnijih u istočnoj Europi, Mediteranu i arapskim državama poput Grčke, Turske, Izraela, Egipta i Maroka.Za razliku od većine hrvatskih tvrtki Mireo je više od 90 posto svojih prihoda ostvario u inozemstvu, od Brazila preko Turske do Indije.

Mireo je hrvatska softverska tvrtka koja je razvila vlastitu geoinformacijsku i navigacijsku platformu. Riječ je o softveru koji se poput Windowsa ili Linuxa ugrađuje u razne navigacijske uređaje, najčešće GPS prijemnike za plovila i automobile.

Ivica Sladić, Mireo d.o.o.
Ona je netipična kompanija koja se bavi informacijskim tehnologijama u hrvatskim i svjetskim okvirima. Specijalizirala se za usko područje softvera za navigaciju u auto navigaciji i programima za telematički nadzor voznih parkova. Ovo su izuzetno kompleksni proizvodi, a sva inovativna rješenja zasnovana su na vlastitim tehnologijama te testirana i potvrđena u komercijalnim aplikacijama. Njihova navigacijska rješenja prisutna su u više od 70 zemalja. Mireo gotovo sav prihod ostvaruje od izvoza, a u Hrvatskoj prodaje svoje mobilne aplikacije i surađuje s domaćim proizvođačima mobitela i tableta Hangarom 18 i Vivaxom.

Zašto su netipična kompanija? 90% softverskih kompanija u svijetu radi projekte po narudžbi i sve se svodi na praćenje realizacije projekta. Mireo spada u onih 5% tvrtki koje same definiraju ono što rade. Sami rade specifikacije i sami određuju kakav će krajnji proizvod biti.
Ulaskom u EU Hrvatska je ušla u elitno društvo u kojem se takmičimo s najboljima, u kojem možemo učiti od najboljih.  Ivica Siladić je pokazao da i  naši poduzetnici mogu sudjelovati na globalnom tržištu i pobjeđivati.

Kao predlagač znam da poduzeće dr. Ivice Siladića svojim proizvodima satelitske navigacije pokriva 80% indijskog tržišta i velikog broja drugih zemalja. To je nova hrvatska industrija, industrija  XXI. stoljeća koja nam treba,  industrija temeljena na znanju, to je najbolji primjer reindustrijalizacije.“
Mnogo takvih poduzeća stvoriti će našu novu industriju, otvarati nova radna mjesta i stvarati prihod od izvoza. Na taj način Hrvatska može izaći iz krize i brzo napredovati.“

2016. g.
Mireo je u Hrvatskoj nekoliko puta bio nominiran za razna priznanja, poput najbolje bilance prema Fini ili kao najbolji mali izvoznik prema HGK, do sada je osvojio nagradu “Zlatno Teslino jaje” za najinovativniji domaći ICT projekt 2006. u sklopu natječaja eInovation. Projekt „Mireo DON'T PANIC navigacijsko rješenje za pametne telefone“ nagrađen je kao projekt godine u 2010. i 2011. godini.
Vani je ova mala zagrebačka tvrtka imala znatno više uspjeha. Uređaj koji koristi njihov GPS softver MapMyInidia u Indiji je proglašen najboljim na tržištu prema mišljenju tamošnje franšize njemačkog AutoBilda.

Mireo je osim Dubaiju isporučio svoja GPS rješenja u Rijadu i Dammamu temeljeno na vlastitom rješenju Genius Maps te na vlastitoj aplikaciji Mireo Don't Panic, inače najprodavanijom aplikaciji na hrvatskom iTunesu. Dubai je preuzeo službenu iPhone i Android aplikaciju od softverske tvrtke Mireo i objavio da će zahvaljujući njenoj tehnologiji imati napredniji sustav pametne vožnje nego što ga omogućuje Google Maps. Genius Karte i Do not Panic navigacijske alate stvorene u Mireo koriste se u 100 zemalja.


Od ožujka ove godine Mireo i kineski HuoWangTong započeli partnerstvo za GPS praćenje više milijuna vozila u Kini Mireo d.d. Početak je to komercijalnog korištenja Mireove tehnologije za prijam, obradu i prijenos podataka iz uređaja za GPS nadzor vozila na području Narodne Republike Kine, s korisničkim sučeljem u cijelosti na kineskom jeziku.

Posao koji su dobili je jedan od najzahtjevnijih u svijetu - na svjetskom tržištu su vrlo rijetki ponuditelji sustava GPS nadzora vozila koji mogu udovoljiti zahtjevu za precizan rad s nekoliko milijuna vozila. To je veliki uspjeh i kruna napora u razvoju tehnologije za daljinski nadzor vozila u posljednjih 15 godina
Mireo je odabrani jer su se već dokazali u radu s više milijuna GPS uređaja, a uz najbržu obradu podataka i najpreciznije izvještavanje. U sljedeće tri godine na svojoj platformi planiraju okupiti 2 milijuna vozila.

Najavljen je i početak razvoja i aplikacije iPacenotes koja ima za cilj u potpunosti zamijeniti suvozača u reliju. Iako na tržištu već postoji niz aplikacija koje vozačima i suvozačima pomažu pri bilježenju instrukcija o karakteristikama ceste na kojoj se vozi reli utrka, iPacenotes globalno je prva aplikacija koja će pravovremeno izgovarati instrukcije vozaču i time moći u potpunosti zamijeniti suvozača.

zahvaljujući iPacenotesu povećati će sigurnost tijekom treninga, s obzirom na nesreće i izlijetanja s ceste uslijed pogrešno ili nepravovremeno pročitane instrukcije. Iako je originalno zamišljena kao aplikacija za reli vozače, može se primjenjivati i u drugim granama auto i moto sporta, poput kružnih utrka, brdskih utrka pa čak i u motociklizmu. Aplikacija će biti dostupna u ožujku 2017.

Nominirao:
Vladimir Migajlović
Urednik i vlasnik 
poslovnig mjesečnikaPoduzetnik

Nema komentara:

Objavi komentar