.

ponedjeljak, 28. studenoga 2016.

Nominacija za životno dijelo u kategoriji poduzetnika Novog Zagreba 2016. godine.

Novi Zagreb - Zvonimir Viduka, direktor je i osnivač tvrtke Altpro d.o.o. iz Zagreba. Rođen je 1959. g., oženjen i otac četvoro djece.

Zvonimir Viduka, je diplomirao na elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, smjer industrijska elektronika, a s elektronikom se počeo baviti 1974.godine. Prvi posao R. Končar – Tvornica električnih lokomotiva (1984 –1994), vođenje ispitivanja, kontrole kvalitete i servisa električnih lokomotiva i elektromotornih vlakova po bivšoj Jugoslaviji. Od 1991. voditelj namjenskog programa u Končaru te pokretač alternativnih programa supstitucije uvoza.

Poduzeće ALTPRO d.o.o. osnovano je 1994. godine i već se 22 godine bavi razvojem i proizvodnjom signalno - sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu. Proizvodi tvrtke su potpuno razvijeni u Hrvatskoj na bazi vlastitog znanja i dokazali su svoju konkurentnost na globalnom tržištu, nalaze se u više od 45 država na šest kontinenata kroz razvijenu globalnu mrežu agenata.

Za siguran prelazak preko željezničkog prijelaza brinu se samo tri tvrtke u svijetu. Uz bok svjetskim gigantima, stoji i tvrtka iz Zagreba sa svojim nišama kompletnih sigurnosnih sustava za željeznička vozila i infrastrukturu.

Na osnovu vlastitog razvoja usvojena je proizvodnja preko 900 raznih uređaja i sustava, a svi sigurnosni uređaji posjeduju certifikate o usklađenosti s EU normama izdane od strane neovisnih tijela. G. Viduka formirao je vlastiti željeznički inovacijsko proizvodni klaster.

Poduzeće od 2002. godine ima certifikat ISO 9001 za sustav upravljanja kvalitetom a od 2007. ima ISO 9001 za sigurnosne uređaje za željeznicu. Kao jedini proizvođač u regiji, ALTPRO je uvršten je u “Railway directory” (svjetski “tko je tko” na području željeznica) za infrastrukturu od 2003. g. nadalje.

Tvrtka Altpro posjeduje certifikate o usklađenosti s EU normama za svoje sigurnosne uređaje izdane u TÜV Rheinland, i to su jedini certifikati prema direktivama EU (CENELEC) izvan EU.

Od lipnja 2004. godine tvrtka je punopravni član UNIFE – zajednice željezničke proizvodne industrije EU, kao prva tvrtka izvan EU koja je primljena u tu organizaciju.

Na inicijativu gospodina Viduke HGK je 2004. osnovala Zajednicu željezničke industrije. Zvonimir Viduka je trenutno jedan od zamjenika Udruge inovatora Hrvatske, aktivan je u Udruzi vitezova hrvatskog inovatorstva. Proglašen je i Vitezom hrvatskog inovatorstva.

ALTPRO d.o.o.

Zvonimir Viduka je prije 22 godine pokrenuo tvrtku Altpro d.o.o. i doveo je do jednog od globalnih lidera u proizvodnji signalno - sigurnosne opreme. Željezničko sigurnosni sustavi okosnica djelovanja tvrtke i nalaze se u svim željeznicama svijeta. Trenutno u tvrtki imaju dvoznamenkasti broj razvojnih projekata, a tvrtka u kontinuitetu i s rastom zaključuje poslovne godine, pa će tako biti i s 2016. g. Dobit se stalno reinvestira, a novi razvoj i inovacije su osnovne značajke tvrtke.

ALTPRO od samih početaka ulaže u svoje najvrjednije resurse, zaposlenike, te tvrtka trenutno broji više od 120 stručnjaka u područjima istraživanja, razvoja, projektiranja, proizvodnje i servisa na preko 4000 m2 radnih prostora. Trenutačno zapošljava više od 100 djelatnika.

Za svoje uspješne poduzetničke i inovativne rezultate g. Viduka je niz značajnih društvenih i gospodarskih priznanja: Zlatna kuna, Inovacija godine, Priznanje Faust Vrančić,… Aktivni je član raznih strukovnih udruženja Udruge Inovatora Hrvatske, Udruge vitezova hrvatskog inovatorstva, KOREMA, KONČAR IDEA, HDO, HIZ…

„Pokrenuti izvoz mogu samo industrijski – inovativno - izvozno orijentirane tvrtke koje se bore na globalnom tržištu i imaju zaleđe od svoje države i stanovništva. Treba samo pogledati i kopirati načine rada Austrije, Njemačke, Švicarske i Japana, uvesti malo gospodarskog nacionalizma i za godinu dana smo mi druga zemlja. Ako ne znamo sami, onda uzmimo njihove predstavnike da promijene putanju našeg broda.“

2016. g.

Zvonimir Viduka se i ove godine posvetio razvoju tvrtke. Tvrtka ALTPRO planira ulaganje u novi Razvojno inovacijski centar za željeznička vozila u Odri koji predviđa zapošljavanje75 novih djelatnika.

U Zagrebu je osnovano Poslovno vijeće Indonezije na inicijativu hrvatskih i indonežanskih poduzetnika. Tvrtka ALTPRO je po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u 2015. godini realizirala 31% ukupnog hrvatskog izvoza na to tržište kroz signalizacijsku opremu za željeznicu te je time bila najveći hrvatski izvoznik u Indoneziju. S obzirom na predviđanja domaćih partnera te potreba tržišta u JI Aziji, očekuje se i povećanje izvoza u narednim godinama.

Predstavnici Altpro-a ove su godine sudjelovali na niz sajmova, konferencija, susreta… neke od njih izdvajam.

  • Premijerno izlaganje ALTPRO-a u Brazilu prošlo je iznad očekivanja! Pokazalo se da je ALTPRO-ov proizvodni portfelj od izuzetnog interesa za željeznice Brazila kao i cijele Južne Amerike. Ostvaren je velik broj novih kontakata. Prvi projekti se očekuju već i krajem ove godine. Ovim izlaganjem ALTPRO je ostavio snažan dojam na sve posjetitelje sajma te se profilirao kao novi jaki natjecatelj na južnoameričkom tržištu (studeni 2016.).
  • Na konferenciji Želkon u Nišu (listopad 2016.)
  • ALTPRO je izlagao na najvećem sajmu za željezničku tehnologiju INNOTRANS koji se održao od 20. do 23. 9. u Berlinu.
  • Na Klasteru željeznica jugoistočne Europe u lipnju gdje se održao prvi Okrugli stol na kojem je predstavljena uloga Klastera u razvoju željeznica jugoistočne Europe te samih poduzeća.
  • Tvrtka ALTPRO uspješno je izlagala svoje proizvode na najvećem i najvažnijem sajmu željezničke tehnologije INNOTRANS 2016 u Berlinu.
  • Na Generalnoj skupštini udruženja europskih proizvođača za željeznicu UNIFE koja se održala 22.-24. lipnja u Amsterdamu, Nizozemska.
  • U lipnju 2016. održan je Modern Railways, kineski međunarodni sajam željezničke tehnologije u Pekingu, jedan je od najvećih sajmova u Kini. Iz Europe izlažu velike željezničke multinacionalne kompanije  kao što su Siemens, Thales, Alstom, dok Altpro kao jedina tvrtka iz JI Europe izlagala u suradnji s partnerom iz Kine.


Nominirao:

Vladimir Mihajlović
Urednik poslovnog
mjesečnika Poduzetnik
Osijek


Nema komentara:

Objavi komentar