.

četvrtak, 17. studenoga 2016.

Hodnik - ulaz u vaš svijet

Novi ZagrebHodnici su često  degradirani kod uređenja i postaju prometnice na koje su u prvi plan izbačeni kaputi, cipele i kišobrani.


Nakon ulaznih vrata  hodnik je prvi dio vašeg doma kojeg vidite kada dođete kući i  to je prvi interijer koji predstavljate gostima. Ovdje vaš gost stječe prvi dojam o vama. Popikavanje po cipelama, zapinjanje za kapute koji cure s vješalice sigurno nije nešto čime želite ostaviti dojam nekome tko dolazi kod vas.


Dakle, osnova je - urednost i prohodnost. To se , naravno, odnosi i na čitav stan, a ne samo na hodnik i ovisi isključivo o vama. Mali hodnici nisu isprika za kaos.


Osnova u hodniku je ormar, bilo ugradbeni ili samostojeći u koji ćete smjestiti svu obuću. Imate li dovoljno mjesta za veći ormar, neka jedan dio bude predviđen za obuću a drugi za kapute i jakne koji su trenutno u opticaju i kapute za goste. Ormar od poda do stropa izdužit će prostor, a vama omogućiti više prostora za pohranu.


U malim hodnicima, gdje nema mjesta za ormar, stavite  vješalicu i na njoj neka bude samo ono što trenutno nosite. Obuću, ako nemate mjesta za ormar, smjestite u komodu/cipelar. Cipelar i vješalica neka budu napravljeni od istog materijala, tako da djeluju kao cjelina. Možete osmislite namještaj za hodnik sami, ili se odlučiti za neki od pregršt ponuđenih u salonima namještaja. Izbor je danas zaista velik.


Ako vam to prostor dozvoljava, stavite na jedan zid konzolu i iznad nje ogledalo ili sliku. Klupica, drveni starinski kovčeg, fotelja ili stolica su također dobrodošle ako vam kvadrati to dopuštaju. Neka budu neobičnog oblika ili boje da "podignu" prostor.


Prava boja ili tapeta može uljepšati i "podići" najmračnije i najuže prostore. Bojama se slobodno poigrajte ali neka prate ostatak stana. Nije nužno da hodnik mora biti u bijeloj boji. Istaknite barem jedan zid u hodniku drugom bojom ili dekorativnom tapetom.


U hodniku je poželjno veliko ogledalo, koje će ujedno vizualno povećati prostor. Neka okvir ogledala bude u tonu s namještajem. Nemate li mjesta za ogledalo, a imate ugradbeni ormar, neka fronte na ugradbenom ormaru budu kompletne u ogledalu po cijeloj površini. Hodnik će time dobiti na eleganciji i izgledat će duplo veći.

U malim hodnicima preporučam pločice većih dimenzija, npr. 50x50cm ili 60x60 cm jer takve također vizualno povećavaju hodnik. Pločice su lakše za održavanje u hodnicima od npr. parketa. Snijeg ili kiša koji unosite mokrom obućom baš nisu melem za parket.


Pod "oživite" tepihom zanimljivog dezena. Pri tom imajte na umu da bude od materijala koji se lako održava i pere.



Na zid stavite slike, uokvirene fotografije, umjetnine koje će dati "život" zidu i hodniku.


Naravno, i biljke su dobro došle. U prostor bez prozora stavite biljke koje trpe manjak svjetlosti.


Zanimljiv luster, plafonjera, ledice, stajaća lampa...neka rade igru svjetlosti i sjena...


Pomazite svoj hodnik uređenjem kao što ste to učinili s ostatkom stana. Neka svojim izgledom zaintrigira posjetioca koji prvi puta prelazi vaš prag. Neka mu to bude uvod  i neka s nestrpljenjem očekuje vidjeti ostatak vašeg doma.


















Nema komentara:

Objavi komentar