.

petak, 4. studenoga 2016.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrelić, gdje se mladost i tradicija vole

Hrelić -  Ovih dana smo posjetili Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrelić te ugodno i zanimljivo porazgovarali sa predsjednikom  Stjepanom Murat. Kroz razgovor su se smjenjivale mnoge teme. Bilo je riječi o osnutku ovog društva, koje mnogo energije i pažnje pruža svom podmlatku, gdje je rad sa mladima uspješno podijeljen u dvije grupe. Bilo je riječi o tekućim aktivnostima, ali i o planovima za budućnost. 

Svo vrijeme našeg razgovora, nismo mogli a ne primijetiti kako je predsjedniku DVD Hrelić uz sve tekuće obaveze, iznimno stalo do očuvanja tradicije, običaja i načina življenja mještana naselja Hrelić, koje je naglom (neplaniranom) urbanizacijom  doživjelo iznenadni prekid prirodnog slijeda kako prostornog ali isto tako kulturnog, sportskog i društvenog razvoja.





Stjepan Murat, predsjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hrelić
-  Odmah nakon drugog svjetskog rata, 1946 godine, pojavila se grupa entuzijasta , mještana našeg naselja Hrelić sa idejom organiziranja vatrogasaca, sa obzirom na česti broj požara ali i konstantnu ugrozu, zbog tadašnjeg tipa izgradnje, obiteljskih kuća i gospodarskih objekata.

Svoju prvu sjednicu su održali 23. travnja 1964. godine  u privatnoj kući pokojnog Mije Matuna - Čičko. Tu grupu vatrogasnih entuzijasta su činili Ivan Murat, Mijo Kuzmec, Mijo Mikulinec, Mirko Murat, Nikola Mlinarić, Lacko Dedović, Stjepan Murat, Mijo Murat, Pavao Murat, Juraj havidić, Stjepan Havidić, Stjepan Bundek, Mijo Murat, Tomo Murat, Mijo Novak,  Mijo Matun, Stjepan Draganić,  Pavao Frajnkutić, Juraj Štrik, Pavao Krznarić, Tomo Mikulinec, a kao utemeljitelji društva su izabrani Petar Pavšić, Stjepan Novak, Tomo Mikulinec, Lacko Jurjević i Petar Matun. Također je na toj prvoj sjednici odlučeno, kako će Ivan Murat biti predsjednik društva, Marko Murat, zapovijednik, Mijo Mikulinec, tajnik, Mijo Kuzmanec , blagajnik, a Nikola Mlinarić , spremištar društva.

Upravo na spomen ove prve sjednice, mi smo 17. rujna 2016. godine sa velikim ponosom uz mnogobrojne podupiratelje, goste i uzvanike svečano proslavili 70. godišnju obljetnicu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hrelić.

Vrlo brzo, tadašnje vatrogasno društvo je bilo uz sve ostalo i kulturno okupljalište i centar društvenog života našeg naselja Hrelić. Još su i danas žive uspomene na održavanje "zabava" u kući Ane Jurjević, te  nezaboravne "zabave" na Gmajne ispod legendranih vrba.


Naravno, kako je naše, tek osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrelić imalo izrazitu želju tehnički se opremiti iako su vremena bila više nego teška što se tiče financija. No, dolaskom agregata marke "Rakovica" i nekoliko metara vatrogasne cijevi, što je osigurano djelom novca prikupljenog  od održavanja "zabava", dok se preostali veći dio pripomogli gospoda Glagolić i Rendulić iz naselja Velika Mlaka, te g. Pugelnika, službenika Kotara velika Gorica.

Fotografija iz davne prošlosti
Nabavljenim agregatom, započelo je mnogo aktivnije i aktivnije razdoblje našeg društva. Članovi društva su odlazili na vatrogasna natjecanja, gdje su često ostvarivali zapažene rezultate,, ponekad i u posuđenim cipelama. Nabavljeni agregat je utjecao također i na omasovljenje članstva, te su se lakše raspoređivali vatrogasni zadatcima. Ubrzo se pojavila i ideja o izgradnji Vatrogasnog doma.

Već 1950. godine, poslana je prva zamolba, tadašnjem Katastarskom izvršnom odboru, Odbora Velika Gorica, za dodjelu zemljišta.

1952. godine Urbanistički zavod izlazi na teren ta pruža suglasnost o izgradnji vatrogasnog doma. No, na žalost, proći će mnogo godina do same izgradnje, gdje Grad 1957. godine izdao Dozvolu za trajno i besplatno korištenje zemljišta, da bi se između 1957 i 1958. godine započelo sa izgradnjom vatrogasnog spremišta, ovdje gdje se i danas nalazi.

Članovi
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hrašće,
nakon akcije
Kako se 1968. godine izrazito povećao ukupni broj članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hrelić, tako se ujedno rađala ideja o izgradnji većeg doma, ovoga u kojem se upravo sada nalazimo. Građevinska dozbola je ishožena 1968. godine, kada se započelo izgradnjom sa dobrovoljnim prilozima, odnosno dobrovoljnim akcijama. Na ovaj način se dom gradi sve do 1973. godine, a unutrašnje uređenje je uradilo 1974. godine gdje se uključio veliki broj mještana. svo vrijeme naš je dom bio uz vatrogasne aktivnosti i kulturno stjecište našeg naselja. U isto vrijeme ne treba smetnuti sa uma, kako je naše Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrelić bilo prisutno i aktivno u čitavom nizu akcija lokaliziranja požara u našem naselju ali i šire. Uvijek smo bili na raspolaganju profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi, pri pomoći u gašenju požara i ostalih pomoći koje su bile potrebne.

U vrijeme Domoviskog rata veliki broj članova se odazvao zovu Domovine i uključio u postrojbe hrvatske vojske. Na tom tagu je i naš Vatrogasni dom dan na korištenje Hrvatskoj vojsci,. Naravno u tim uvjetima naše društvo je djelovalo sa nešto manjim intenzitetom. 

Odmah po završetku Domovisnkog rata, već 1996. godine društvo kreće sa novom nadogradnjom doma. Tada proširujemo prostor za kuhanje, skladište, kotlovnicu, te ga pripremamo i za mogućnosti raznolikih održavanja raznolikih svečanosti ali drugih društvenih zbivanja.

Članice Dobrovoljnog Vatrogasnog društva
Hrelić
Upravo u tom novouređenom prostoru, u godini kada nam se pridružio veći broj mladeži, svečano smo proslavili 50. godišnjicu postojanja i uspješnog djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hrelić.

Ovdje bih također istaknuo 1998. godinu kada naše Društvo, postaje punopravni član Vatrogasne zajednice grada Zagreba.

Već, 2001. godine u naše Dobrovoljno vatrogasno društvo aktivno pristupaju i prve žena, bez kojih bi danas naš rad bio nezamisliv.

Kako raste broj članova, ali isto tako i broj aktivnosti te sve veća educiranost članova na različitim poljima djelovanja, tako je Vatrogasna zajednica grada Zagreba, našem društvu , te iste  2001, godine dodjelila vozilo Mazda B2500.


Selfi - na mladima svijet ostaje!
Rado se i sa nostalgijom prisjećamo dana 2006. godine kada je Vatrogasna zajednica grada Zagreba donirala, naše simpatično vozilo, uz koje su vezane mnoge emocija naših članova, kombi IMV 2 200, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Bol, na otoku Braču.

Danas je naše Društvo odlično opremljeno, sa svom suvremenom opremom. Tu bi istaknuli Vatrogasno vozilo Mazda B 2500 sa visokotlačnim modulom agregat marke Zigler .

Za kraj ovog našeg ugodnog razgovora bih istaknuo kako mi danas u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu okupljamo 72. aktivna člana od kojih su:

  •  17. neispitanih članova vatrogasne mladeži
  •  7. vatrogasaca
  •  20. vatogasaca I. klase 
  •  9. dočasnika
  •  9. dočasnika I. klase
  •  3. časnika
  •  1. časnik I. klase
  •  6. neispitanih vatrogasaca
  •  104. podupirajuća člana
  •  2. zapovjednika sa posebnim ovlastima
  •  2. vatrogasca osposobljena za spašavanje iz ruševina
  •  3. voditelj vatrogasne mladeži
  •  4. člana osposobljena za radove na vodi
  •  3. člana osposobljena za rad pod dišnim aparatima
  •  4. člana osposbljena za rad sa motornim pilama
  •  2. člana osposobljene za bolničare
  •  2. člana osposobljena za tehničke intervenvcije
  •  1. član sa završenom vatrogasnom školom za vatrogasnog tehničara
Eto, to je ukratko ponešto iz naše ponosne prošlost, i snažne sadašnjosti. 

Za kraj bih pozvao sve one koji misle da mogu a imaju želju da svojim radom i svojim aktivnostima pridonesu našem naselju Hrelić da nam se pridruže.

Također bih pozdravio sve naše kolega vatrogasce iz Novog Zagreba ali svakako i šire, iz cijele Republike Hrvatske, uz naš poznati pozdrav - Vatru gasi , brata spasi!  



Nema komentara:

Objavi komentar