.

četvrtak, 27. listopada 2016.

Sweet drems

Novi Zagreb - Velike. Male. Raskošne.  Skromne....Spavaće sobe.

Osim što ćete stilom slijediti ostatak stana, ovaj prostor učinite što ugodnijim, da vaši vizualni perceptori potaknu osjetilne.

Baza je, naravno, krevet. Metalni, drveni, tapecirani - svejedno. Važna je jezgra - dobar madrac. U našim trgovinama ima ih zaista paleta svakojakih.  Prije kupnje svakako isprobajte. Naravno, tu vrijedi - što deblji to kvalitetniji. Izbor je na vama.

Velike spavaće sobe, još ako imaju odvojenu garderobu - prava su poslastica za uređenje. Naravno, jer je mjesta puno. Njegovo veličanstvo krevet (u ovom slučaju nećete štedjeti na centimetrima i njegovoj veličini) glavni je akter. No, dodajte mu u društvo  (osim noćnih ormarića) i toaletni stolić, fotelju, damsku sofu, komodu, podnu lampu....da ne izgleda kao vuk samotnjak. Jer, prostora imate. Velike sobe u kojoj je samo krevet djeluju hladno i neprivlačno. Posteljina, zavjesa, tepih, jastučići - dat će joj dodatnu mekoću.

U spavaćim sobama koje oskudijevaju prostorom spremište ispod kreveta je pravi spas. Obično su to francuski ležajevi. No, nemate i francuski ležaj, možete kupiti krevet s ladicama, ili ako vam to visina ležaja dopušta kupite zgodne kutije (pletene, drvene i sl.) u koje ćete staviti stvari in gurnuti ih ispod kreveta. Neka bojom prate krevet i ostali namještaj u sobi. Stolar vam može napraviti dodatne ladice na kotačiće je ćete lakše izvući ispod kreveta. 

U manjim sobama koje su sa svime "na knap" ušteda prostora biti će i sa vratima ormara. Stavite klizna vrata na garderobne ormare.

Ne dopustite da njihov demunitiv veličine utječe na vas. Što manje prostora nedostaje u sobi, to ga više nadoknadite šarmom i atmosferom. Nježna rasvjeta noćnih lampica, umirujuće boje, posteljina i jastučići koji tonovima prate zavjesu, tepih, boje i tapetu na zidovima...učinit će vam ugodu već pri ulasku u sobu.
 
U spavaćoj sobi ne radite monotoniju na način da sve bude u jednom tonu. Obojite jedan zid u drugu boju ili stavite tapetu. Bitno da boje i tapeta nisu "živčane" i jake. Već da smiruju. Bez obzira ako imate i malu sobu, poigrajte se i tamnijim tonovima, barem na jednom zidu koji se vama čini prikladan da ga istaknete.

Redizajn spavaće sobe ne znači i potpuni remont. Promjenom uzglavlja, novom bojom, kupnjom nove posteljine ili noćnih lampica, zamjenom zavjesa i tepiha, novom slikom na zidu - možete učiniti dramatičnu razliku. Imate li ormar koji vam se više ne sviđa, obojite ga, presvucite folijom ili zamijenite vrata na njemu  i - već će soba izgledati drugačije.
 
Začinite sobu sitnicama - uokvirene fotografije dragih ljudi, kutijice s nakitom, štosna budilica, neobična lampa, časopis ili knjiga koju trenutno čitate, svječnjak, draga figurica i slično...dat će osobnu notu vašoj oazi.

Biljka, TV, ogledalo u sobi? Tu su oprečna mišljenja. Feng shuievci imaju o tome što za reći.  A kako je moje znanje feng shuia oskudno - ne bih o tome. Osobno, imam i biljke i TV i ogledalo u spavaćoj sobi. No, to sam ja i moja soba....
 
Čak i kad vam je dan je čisti kaos, vaša spavaća soba je mjesto gdje ćete uvijek biti u mogućnosti otići i resetirati se.  Srediti misli. Odmoriti. Zaspati. To je vaše utočište.














Nema komentara:

Objavi komentar