.

subota, 15. listopada 2016.

Rasadnik, raznolikih praktičnih znanja i vještina ... kulture i umjetnosti

Remetinečki gaj - Nakon završetaka godišnjih odmora sa početkom nove školske godine, aktivni ciklus je započeo i u Centru za kulturu Novi Zagreb.

Moramo priznati kako je ovaj Centar iznimno aktivan u održavanju raznolikih radionica koje su namijenjene različitim uzrastima. Prvenstveno djeci, no pronađe se zaista dosta sadržaja i za one starije. Također se ovdje održavaju mnogi muzički koncerti, kazališne predstave, te likovne izložbe.No, kako bi što više saznali o svemu što nas očekuje, ugodno smo porazgovarali sa Gordanom  Dereš, stručnom suradnicom, koordinatoricom programa za djecu i mladež.



Gordana  Dereš, stručna suradnica,
koordinatoricom programa za djecu i mladež.
- Započeli smo novu sezonu, sa novom školskom godinom, sa novim tečajevima, novim radionicama za sve one koji imanju neke skrivene talente. Mogu ih u Centru za kulturu Novi Zagreb razviti, otkriti i iskoristiti...

I u ovom ciklusu nudimo različite oblike tečajeva, kao, tečajevi stranih jezika, glazbeni tečajevi (sinesajzera i gitare).

Zatim tu su  likovne radionice, za predškolce, za osnovnoškoce, za sve one koji imaju smisla i za pisanu riječ, ali i za crtanje. Tu je radionica stripa, također i dramska radionica pod okriljem udruge ANZIP, koja će otkriti, podržati i iskoristiti sve talente glume, plesa, izrade scenografije . Dakle svatko može pronaći ponešto za sebe.

Postoji i glazbena radionica, gdje njegujemo (kod one djece koja su savladala kroz tečaj glazbenu školu sviranja određenog istrumenata) u glazbenoj radionici, to iskoristimo za zajedničke koncertne nastupe. 

Osim spomenutoga održavamo radionicu filma, koja prati sva događanja centra, radi spotove za određene programe, snima programe. Ova će radionica uraditi jedan mali, kratki film o svom kvartu, dakle tu gdje odrastaju u ovom dijelu Novog Zagreba. Također naš video klub, koji djeluje već cijeli niz godina, upravo je u fazi pripreme snimanja dokumentarnog filma o -  Planinskoj satniji Velebit. Sa tim dokumentarnim filmom će se nastupati na najrazličitijim festivalima.

Svi uradci, sve radionice imaju svoju namjenu, da prezentiraju rad na određenim smotrama, festivalima stvaralaštva djece i mladih. 

Ujedno možemo naglasiti, kako Centar za kulturu Novi Zagreb tradicionalno, početkom prosinca u danima Dječje radosti, organizira festival dječjeg stvaralaštva - Djeca djeci. Kroz ovaj festival svima se pruža prilika svim voditeljima, prvenstveno onima u školi, koji to rade iz čistog entuzijazma, velike ljubavi prema djeci, a onda i sve udruge. Ne ograničavamo se na područje Novog Zagreba. Dakle svi koji žele pokazati što su uradili sa djecom, svojim najbližima i svojim vršnjacima imaju priliku to pokazati na sceni Centra za kulturu Novog Zagreba u velikoj dvorani, ali isto tako i svi ostali prostori su otvoreni za izložbe, filmske projekcije. Dakle svi uradci će dobiti svoje mjesto u prostoru,

 Standardno će ubrzo doći zimski školski praznici. "Praznionica" će ponovno biti otvorena sa svim svojim (već poznatim!) sadržajima. Dakle, od igraonica, rekreativnog ping - ponga, playstation, kompjuterskih radionice, radionice društvenih igara, do nekakvih konkretnih stvari, poput kreativnih radionica, kroz koje ćemo iskoristiti sve ono što je doma neupotrebljivo i mi ćemo pretvoriti u neke korisne stvari ( od nečega staroga, urediti ćemo nešto novo).

Prije praznika, imamo Advent, koji će započeti također sa ciklusom kroz studeni mjesec, obiteljskih radionica, adventskih vjenčića i ukrasa za bor. Također ćemo tradicionalno okititi ovaj lijepi bor, koji je izrastao uz naš glavni ulaz u Centara za kulturu Novi Zagreb. 

Dakle, iskoristiti ćemo sve materijale, koji se inače recikliraju: stare boce, konzerve, staklenke, stare cipele,  rukavice i sl.. Sve ćemo to iskoristiti i pretvoriti uz neke nove tehnike u zanimljive ukrase za bor.

Za kraj bih rekla, kako je ulaz za sve naše programe potpuno besplatan. Jedanput u mjesecu se otvara izložba, dva puta mjesečno (dva četvrtka) su odvojena za koncerte, sve ostale dane možemo popuniti raznolikim sadržajima, kroz tečajeve, radionice.

Nema komentara:

Objavi komentar