.

petak, 14. listopada 2016.

Rajčica

Novi ZagrebDragi moji,

pomalo kasnim sa pisanjem i predlaganjem recepata za obljubljeno povrće u nas - 
                    
Rajčica

Nastojati ću bar uhvatiti kraj njihove sezone - naravno ovdje mislim na one prave rajčice našeg podneblja, koje imaju pravi - pravcati okus, puninu kada  ih jedemo, ali i hranjivu vrijednost.

Rajčica je u našoj dnevnoj prehrani veoma raširena i cijenjena zbog velike količine vitamina, minerala i organskih kiselina korisnih za naše zdravlje. Uzgaja se više vrsta rajčica.

Za kuhanje su najtraženije mesnate i sočne vrste, čija se kožica lagano odvaja od ploda, vrh rajčice zarežemo u križ, stavimo u kipuću vodu, ostavimo kratko stajati, ocjedimo i ogulimo. Procjedimo kroz cjediljku da odstranimo koštice i pripremamo ; juhe, umake ili dodatak drugim jelima (posebno u mediteranskoj kuhinji).

Rajčice za salatu moraju biti zdrave i tvrde, bilo da se pripreme samostalno, ili uz drugo povrće - papriku, luk, sir - prema želji i receptu.

Uz dodatak aromatičnog bilja - bosiljka, ružmarina, origana, jelo postaje još bolje i ukusnije.

S obzirom da nam stiže jesen i zima u nedostatku pravih rajčica možemo ih zamijeniti sa konzervom pellatta, koje kvalitetom i cijenom mogu biti dobra zamjena u pojedinim vrstama jela. 



              
 Rajčice sa jajima na oko

  • 60 dag. svježih rajčica            
  • 3-4 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 1-2 češnja češnjaka
  •  kosani peršin
  • 10 dag šunke
  • 4 kom. jaja
  • sol, papar, origano


Na ulju pirjamo posoljeni sitno kosani luk, i kada malo povene, stavimo na prutiće narezanu šunku, pa oguljenu rajčicu izrezanu na četvrtine i dodamo usitnjeni  češnjak Nastavimo sa pirjanjem dok voda iz rajčica ne ispari, rasporedimo razlupana jaja i pospemo origanom, i uz oprezno miješanje pečemo, dok se jaja ne stvrdnu. Ne smijemo miješati žumanjce sa bjelancetom - jer jaja moraju biti na oko (tako se i naziva recept).


  Filetirani oslić s rajčicom

  • 50 dag. oslića  
  • 3 žlice maslinovog ulja  
  • 1 dl. bijelog vina
  • 3-4 dl. šalse
  • sol, bosiljak


File oslića nakapamo limunovim sokom i malo posolimo.

U posudu s uljem složimo narezani file oslića, dolijemo vino, i lagano pečemo. Kada je riba pečena, na ugrijanu pliticu ili tanjur stavimo pripremljenu šalsu. Kao prilog možemo poslužiti kuhanu blitvu sa krumpirom.

Napomena: Priprema šalše napisana je u predgovoru teksta o rajčici.



Dobar tek želi vam 
                            Božica Mirić 

Nema komentara:

Objavi komentar