.

četvrtak, 6. listopada 2016.

Domaća spa oaza

Novi ZagrebDanašnje kupaonice osim osnovne funkcije kupanja i tuširanja, umivanja i pranja zubi, te pranja rublja,  nastojimo učiniti ugodnijima i za opuštanje.

Bez obzira bile one veće ili manje nastojimo ih učiniti i oku i tijelu ugodne.

Krenimo od manjih. Da bismo ih vizualno povećali učinit ćemo to pločicama većih formata i na zidovima i na podu. Kako bismo izbjegli sterilnost izgleda kupaonice ne moramo se držati već klasične bijele boje. Ovdje su dobrodošle kombinacije barem dviju boja. No vodite ćemo računa da se radi o istoj vrsti pličica, odnosno formata. Danas sve više se ide u kombinacije pločica sa kamenom ili drvetom otpornim na vlagu. Na taj način osim što dodajemo i toplinu u kupaonicu ujedno je i personaliziramo. 

U manju kupaonicu koja je ograničena kvadratima najbolje je smjestiti tuš kabinu. Sve su popularnije tzv. walk in kabine. U ovom slučaju se ne ugrađuju tuš kade, već pločice koje su postavljene i u cijeloj kupaonici osim što se dodaje kanalica za odvod vode. Kod walk ina moramo voditi računa da se ugrade gres pločice radi opasnosti od sklizanja. Jednostavna staklena vrata na tuš kabini činit će kupaonicu elegantnijom. Walk in kabine jednostavnije se i održavaju. 

Kupaonske ormariće osim u standardnoj bijeloj boji možemo napraviti ili kupiti već gotove u drvenoj izvedbi. Drvo samo po sebi daje osjećaj topline i ugode. Moderan umivaonik, veliko,ogledalo iznad njega i koja biljka - i već dobijemo sliku elegantnije kupaonice.

Ukoliko nemamo mogućnost smještaja wc školjke u zasebnu prostoriju neka bude ugrađena sa strane, a ne direktno nasuprot ulaza u kupaonicu. Moj je prijedlog da nasuprot vratiju bude npr. elemenat s ogledalom, što je ljepše nego direktan pogled u wc školjku čim se uđe u kupaonicu. Naravno, moramo voditi računa dozvoljavaju li nam to priključci za vodu i dovod.

U većini stanova perilica rublja i plinski bojler sastavni su dio kupaonice. Pokušajte u tom slučaju perilicu rublja postaviti ispod bojlera te sve zajedno obući u ormar koji će materijalom pratiti ormarić ispod umivaonika. Ormar će zaklanjati pogleda na perilicu i bojler, a u njemu između perilice i bojlera možete postaviti police kojih nikad naodmet za npr. deterdžente, ručnike. U našim centrima danas se zaista mogu kupiti i vrlo zanimljive visoke posude odnosno košare za prljavo rublje.

Već gore spomenuti prirodni kamen i drvo u kupaonici mogu pridonijeti luksuznijemu dojmu i ostavit će utisak kao da imate vlastiti spa. Osim kamena ili drveta, uz pločice i na jedan dio zida možete staviti i kaljeno staklo u boji koje će pratiti tonove u kupaonici.  Staklo, kao i ogledalo reflektira svijestlost i kupaonica će djelovati veća.

Osim njih, ne libite se postaviti i pločice veselijih boja u kombinaciji s nekom smirenijom bojom. Takve pločice popratite ručnicima u istom tonu ili tepihom ispred tuša ili kade. Biljka i razne ukrasne staklene bočice s poklopcima u koje možete staviti npr. vatice za čišćenje lica, manje tubice i kutijice s kozmetikom, bočice sa parfumiranom vodom i mirisnim štapićima - oplemeniti će prostor.

Ukoliko niste u mogućnosti ulaziti u veće investicije adaptacije kupaonice, dovoljno je da npr. promijenite fronte na ormarićima, tepih ispred kade, ručnike i već ćete ostaviti dojam promjene.

Kada prostor, odnosno kvadratura dozvoljava, ugradite veću kadu, postavite i tuš, napravite ormarić s dva umivaonika, stavite interesantnu  polufotelju, stalke za ručnike, stavite ormarić za odlaganje deterdženata i prljavog rublja, obucite perilicu i bojler u ormare,dodajte biljke, zanimljive posudice i bočice sa šamponima, solima za kupanje, gelovima za tuširanje i dobit ćete dojam produžetka spavaće sobe.

Osim centralne rasvjete stavite i sporedne kraj ogledala, ili stajaću lampu radi stvaranja intimnijeg ugođaja. I ne zaboravite na mirise kako bi dojam bio potpun.
















Nema komentara:

Objavi komentar