.

srijeda, 3. kolovoza 2016.

Kako započeti poduzetničku djelatnost

Novi Zagreb - Često puta su se mnogi od nas zapitali: Kako je to biti poduzetnik? 

Možda je netko od vas poželio jednom ući u krug potencijalnih poduzetnika. 

Sve sa strane izgleda lako i jednostavno. I zaista, osnovati i registrirati poduzetničku djelatnost nije problem. To je tehnika koju će vam odraditi stručne osobe. Samo znajte, tvrtke se rađaju,  sazrijevaju, žive i umiru, i propadaju. Nemojte se naći odmah na početku u tom krugu. Radite ono što želite, ono što vas čini zadovoljnim, ali taj posao mora vam donositi i zaradu. A to raditi je pravo umijeće.

Kad imate tvrtku, obrt, ili neku drugu registriranu djelatnost, početni okvir je određen. Ali kad započinjete posao onda imate dvojbu u kojem obliku ćete obavljati poduzetničku djelatnost. Stotinu pitanja vam se vrti u glavi, odakle početi, kako do početnog kapitala. Rizik je ući u te vode, ali vrijedi pokušati. Ne kockati se. Kockari ne traju dugo. Pametno, sa znanjem što trebate napraviti i s vjerom u ono što činite.

Slijedi možda jedan dosadan, tehnički dio, ali vrlo važan za budućnost poduzetnika. Morate donijeti odluku o tome kako ćete ući svoj novi posao. 

Mogućnosti su različite:
  1.  Postati partner nekome tko ima registriranu djelatnost
  2.  Kupiti postojeću tvrtku, obrt, zadrugu,....
  3.  Osnovati vlastitu tvrtku, obrt, zadrugu, slobodno zanimanje, OPG,...
  4.  Franšiza
  5.  Licenca
  6.  Ima još jedan način i mnogi ga koriste. Rad na crno ili šverc. Nemojte to raditi. Uvijek mislite “samo još danas i gotovo”, a kraja nema. Zato zaboravite tu mogućnost jer ona je najskuplja varijanta. Kad tad vrag dođe po svoje.


Hajde da vidimo koje su to najčešće korištene mogućnosti s opisom što poduzetnik treba napraviti ili bar znati što treba napraviti, a angažirati stručnu osobu za te aktivnosti (odvjetnik, javni bilježnik, i dr.).

* Postati partner nekome tko ima registriranu djelatnost

Ovo je jedan od najjednostavnijih načina, ako se krećete u krugu prijatelja, rodbine – poduzetnika.

Često posjedujete neka znanja, sposobnosti bilo stručne bilo organizacijske, vještine potrebne nekom poduzetniku, poznanstva koja omogućuju prodaju proizvoda – usluga i drugo. Ja sam imao ponuda da uđem u partnerstvo s poduzetnicima koji su danas uspješni, razgovaralo se o mom ulaganju. Objektivno, u tom trenutku nisam mogao donijeti odluku o ulasku u partnerstvo. Ulaganje često ne mora biti novac, nemojte se odmah prepasti razgovora na tu temu. Ovakav način može biti koristan za mladu i neiskusnu osobu, početak za neki svoj budući posao. U takvom partnerstvu naučit ćete mnoge stvari, upoznat ćete moguće probleme u poslovanju, sve će vam to omogućiti lakši samostalan ulazak u svijet poduzetništva. Većina naših poduzetnika nije spremna ući u partnerski odnos s drugim osobama iako udruživanje na zdravim temeljima može donijeti razvoj posla. Svi žele biti svoji šefovi, da nikoga ne moraju ništa pitati, da odlučuju sami.

Svjedok sam primjera kad dvoje dobrih partnera nakon uspješnog poslovanja prestaje zajedno raditi iz raznih razloga, često subjektivnih. Osnivaju dvije tvrtke i slabe svoju poziciju, nastaju dva patuljka, počinje borba za preživljavanje. Umjesto da su ojačali, zbog vlastitog ega postaju gazde na staklenim nogama.

Još jedna mogućnost je pred vama. Sa svojim znanjem i sposobnostima možete početi raditi kod nekog poduzetnika i taj rad vam kasnije može biti odskočna daska za vlastiti posao, ako već ne možete postati partneri tom poduzetniku. Učite od njega, snimajte očima, ušima, mnoge tajne možete primijetiti ako ste motivirani za vlastiti posao.

* Kupiti postojeću  tvrtku, obrt,....

Sigurno su mnogi od vas primijetili oglase u novinama “prodajem tvrtku u mirovanju”. Da, i to je jedan od načina da krenete u poduzetništvo.

Vladimir Mihajlović, urednik
Poslovnog mjesečnika - Poduzetnik
Kupiti se može tvrtka, obrt, preuzeti postojeća franšiza od poduzetnika koji je došao do točke da to možda više ne može pratiti iz osobnih razloga. Sada će mnogi od vas pomisliti odakle meni novac za takve stvari. Nikada ne znate uz koje uvjete možete kupiti postojeće poslovanje. Poznajem tehnologa koji je kupio proizvodnju bez uloženih sredstava. Preuzeo je postojeći kredit i uz neka manja ulaganja nastavio s poslovanjem. U takvim situacijama uvijek pregovarajte. Sve kombinacije su u igri. A možda ćete i vi jednoga dana svoje poslovanje prodavati.

Kupiti se može tvrtka ili obrt koji su u mirovanju, nisu uopće radili ili duže vrijeme ne rade. Opet pregovarajte, ovako preskačete sve osnivanja i registracije novog poslovanja. A to odnosi vrijeme i novce.

Ovo je specifičan način ulaska u posao iz još jednoga razloga. Kupovati tuđe poslovanje možete, ali oprez. Morate znati od koga kupujete i u kakvom je stanju poslovanje te tvrtke ili obrta. Raspitajte se u FINI, banci, kod poslovnih partnera. Ako ste se već odlučili za ovaj oblik angažirajte stručnu osobu koja će vam pomoći u donošenje odluke. Mnogo toga negativnoga vas može dočekati kad krenete u poslovanje (obveze, izdane garancije, hipoteke na imovinu i dr.). Ako niste sigurni ne ulazite u ovaj oblik pokretanja posla.

* Osnovati vlastitu tvrtku, obrt, zadrugu....

Osnovati vlastito poslovanje nije komplicirano. Trebate osnovati i registrirati tvrtku, obrt, zadrugu...Naizgled mnogo papira, ali je zapravo jednostavno. Samo je prvi put teško.

Za ovaj oblik se odlučite kada ste ideju razradili u koncept, kada ste analizirali tržište, kada ste se odlučili za djelatnost, kada ste ispitali prednosti i mane ostalih oblika poslovanja,  kada se ovaj oblik pokaže kao najbolja mogućnost.

Na raspolaganju vam je nekoliko oblika poslovanja:
  • trgovačko društvo
  • obrt
  • zadruga
  • obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG)
  • slobodno zanimanje…


Tu se mogu javiti i emocije koje će vam zatvoriti oči i um. Hoću konačno imati svoj posao, sa svojim imenom i znakom. Nije važna cijena.
Poduzetništvo je ring u kojem se borite za pobjedu, za prijestolje. U njemu vas čekaju fer i “prljavi” boksači. I svi žele pobijediti, biti bolji – BB. Porazi su neizbježni, ali rat morate dobiti. Samo, iz jednoga meča izlazite poraženi ali neozlijeđeni, a iz drugog povrijeđeni i prevareni.

Negdje polovicom 1989.g. sastala su se dva prijatelja i jedna prijateljica i zaključili da se biznis može lako raditi, samo treba registrirati tvrtku. Već imaju dogovoren jedan “veliki” posao. Registrirali su tvrtku i uzbuđeno gledali  svoj papir, a u pričuvi je čekao šleper kinder jaja, imali su kupca koji sigurno plaća za 45 dana. Prvi posao, a tako uspješan, zarada osigurava tri mjeseca života. Naravno da su taj šleper kupili, dali garanciju plaćanja, u ono vrijeme akceptni nalog, a od kupca iz jedne susjedne države ništa nisu uzeli. Vrijeme je brzo prošlo, 45 dana pa i 60 dana a kupac nije plaćao. Akceptni nalog je pušten i tvrtka je u prvom poslu bila blokirana. Svaki dan su nazivali kupca, a on je govorio sutra, sutra, sutra.

Lijepo je imati svoju tvrtku, ali treba i razumno donositi poslovne odluke. Priča ima sretan kraj samo zahvaljujući slučajnosti i jednoj dosjetki. U to vrijeme supruga jednog od vlasnika bila je trudna. Ja sam im savjetovao da ga ona zove i da moli, plače, bilo što samo da ga nagovori da plati kupljenu robu. Poslušali su me, dvadesetak dana je zvala kupca i rađala prije vremena. Uspjela je, kupac je rekao: “Da znate platit ću, ali samo zbog vas. Ne bih želio da se djetetu nešto dogodi”.

Nema komentara:

Objavi komentar