.

ponedjeljak, 11. srpnja 2016.

Igra, kreacija, upornost, druženje, otvoreno srce su odlike genijalaca ....

Sv. Klara - U Tehničkom muzeju u Zagrebu je na Danima Nikole Tesle (27. siječnja 2015. godine do 29. siječnja 2015. godineotvoren natječaj za Godišnju nagradu Nikola Tesla – genij za budućnost. 
Natječaj već petu godinu raspisuje Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost u tri kategorije, kvizu znanja iz fizike namijenjenom školarcima i studentima, kategoriji kreativnog i inovativnog proizvoda ili suvenira inspiriranog Nikolom Teslom te u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.
Sa velikim ponosom možemo iskoristiti priliku i izvijestiti sve naše čitatelje portala Rotor, kako je ovogodišnju nagradu u 3. kategoriji zasluženo osvojila, Osnovna Škola Sv. Klara, odnosno učenici van nastavne nastave uzrasta od prvog do četvrtog razreda, na čelu sa svojom nastavnicom Aleksandsom Ivenec. 
Naime na svečanoj večeri, koja se održala jučer 10. srpnja 2016. godine u Hotelu Esplanade uz proslavu 160 godišnjice rođenja našeg genija Nikole Tesle (trodnevna manifestacija, od teme - Tesla u Zagrebu, do svečanog polaganja vijenca na grob našeg genija) održala se također već tradicionalna dodjela Godišnje nagrade - Nikola Tesla , genij za budućnost.

Aleksandra Ivanac, učiteljica
razredne nastave Osnovne Škole Sv, Klara
- Već četiri godine entuzijastički zajedno sa učenicima osnovne škole Sv. Klara , uzrasta od prvog do četvrtog razreda, provodimo u sklopu van nastavnih aktivnosti Školski projekt, koji sam ja nazvala - Nikola Tesla - Naš učitelj!
Osobnog sam mišljenja kako uz ovog velikog genija, zaista mnogo, mnogo možemo naučiti.
U ove protekle četiri godine, mi smo uvijek predavali svoje projekte koje radimo, Udruzi - Genij za budućnost, Nikola Tesla - koja prima projekte i raznorazne inovacije u tri kategorije. Mi smo se uvijek javljali u 3. Kategoriju.
Sve ove godine smo bili nominirani za nagradu, no ove godine - baš na 160. godišnjicu Teslinog rođenja - (okruglo!) dobili smo priznanje , odnosno Nagradu za svoj rad. Moram priznati kako pucam od  sreće i zadovoljstva jer je to rezultat našeg zajedničkog rada, svih učenika - koje su svoje slobodno vrijeme poklonili zajedničkom radu.
Nagradu sam dobila na svoje osobno ime i prezime, ali bez djece - ove Nagrade ne bi bilo!
Naime, je radim sa djecom od prvog do četvrtoga razreda. Znači , oni su krenuli u prvom razredu i sada su to djeca četvrtih razreda, jel' da. Mi smo se prve godine prijavili sa projektom (uvijek smo sudjelovali u 3. kategoriji Natječaja) znači uporabni predmet sa  likom Nikole Tesle. 
Tako smo se, prije četiri godine, u 1. razredu igrali i naučili što je to "strujni krug". Ja sam nabavila kompletno žice (sve koliko treba izrezala na određenu duljinu), razdjelnike, lampicu itd.. Sve što ide u jedan "strujni krug". I djeca su to jednostavno naučila i sama su spojila "strujni krug".
Nakon toga se pojavila želja da oplemenimo taj "strujni krug". Onda smo to stavili u jednu kutiju i dobili smo jednu prekrasnu noćnu lampicu sa jednom malom kupolicom, koju smo naknadno likovno oslikali sa bojama na staklu Nikole Tesle.
Slijedeće godine smo uradili veliku prekrasnu društvenu igru na jednom ogromnom kartonu, koje je veličine - tepiha za jednu dnevnu sobu!. To je uvećana društvene igra gdje svako polje znači jedan simbol iu života Nikole Tesle.  Onda smo kroz  društvenu igru igrali se i učili!
Slijedeće je bilo, da smo (pošto sam ja likovnjak i držim karamičke radionice) onda smo od gline išli kipariti. napravili smo male biste Nikole tesle. To su bili prekrasni mali kipari, još dan danas imam te  bistice, jednu smo poklonili gđi. Dragici Mihajlović, predsjednici Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost.
A, ove godine smo jednostavno, vezali se za zaštitu okoliša i zapravo obične papirnate vrećice (škarnicle, koje nam služe za voće, koje  još možda možete pronaći u pojedinim preostalim voćarnama ). Mi smo zapravo oslikavali na njih, ali grafičkom tehnikom  - monotipija.  Znači Monotipija je otisak Nikole Tesle u  različitim bojama, kontrastima i sl.. 
Evo, ove godine nam je dodijeljena Nagrada. Moram priznati kako se izuzetno osjećamo. Pronovirali smo i djecu, rad i  u školi - istraživački rad.
Kako bi se Nikola Tesla, odnosno njegov rad trebao sve više i više implementirati u nastavu osnovne škole, pa i srednje - mi svi imamo u nastavnom programu istraživački rad. Istraživački rad u kojem se zapravo želi dokučiti djeci, kako rade osređene zakonitosti oko nas. 
Npr. Zašto se nešto događa ?  Zašto se događa vjetar?  Kako se događa vjetar? kako se brzina vjetra može izmjeriti? ... Različita agregatna stanja vode. Molekularni sastav vode i tako dalje da ne pričam.
Nikola Tesla je znanstvenik koji je za sebe tvrdio, kako on nikad ništa nije izumio, nego je on jednostavno promatrao  sve pojave u prirodi oko nas i probao je dokučiti sve zakonitosti sve zemaljske kugle, univerzuma još i dalje. Na taj način vrlo lako se može Nikola Tesla inplementirati u nastavu. 
A, da ne kažem u Hrvatskom jeziku u kojem nemamo niti jednu knjigu u obaveznoj lektiri, da se pročita o radu i životu, o povijesti Nikole Tesle o kojem ja prvotno učim djecu na radionicama Projektnim radionicama Nikole Tesle. a onda i dalje idemo u istraživački rad.
Na žalost, za Nikolu Teslu djeca obično doznaju tek u 7. razredu iz predmeta -Fizika. Prvi puta se suočavaju sa mjernom jedinicom "T" , pa se onda taj "T" smatra da jer to nastalo od  Tesla. To je sve, zapravo , što oni sazanaju o Tesli. A , to je čovjek, genije sa naših područja. jedni Amerikanci, oni o svojim povijesnim osobama znaju - sve!!
A, mi!?
Za kraj ovog našeg ugodnog razgovora, molimo vas da nam kažete nešto o vašem angažmanu na ovogodišnjoj Univerzijadi, koja će se održati za nekoliko dana.
-  To mi je stvarno izuzetna čast. Kako ja i inače sviram djembe, a dobili smo mail, da se traži trideste djembista, prije mjesec i pol dana za otvaranje Univerzijade.
Prvo i osnovno, za Univerzijadu sam zaboravila, bez obzira što sam 1987. godine kao sedamnajstogodišnja djevojka sudjelovala i bila akter na tom sletu - gdje smo bili sudionici svi mladi iz  cijele bivše Jugoslavije. Bilo nam je prekrasno, uživali smo tih mjesec dana. Bila sam u defileju, kroz koji je prolazio Dražen Petrović, koji je palio  baklju. 
Mislim prekrasno, divno.
Prijavila sam se zato što volim djemb. A o Univerzijadi doslovce nisam ni razmišljala, na kraju se sve to poklopilo da sam ponovno, ali evo u jednom drugom obliku - kao glazbenica!
Prekrasno se osjećam i to mi je super!






Fotografije su preizete sa osobnog Fb profila, Aleksandre Ivanac



(Ispričavamo se zbog lošije kvalitete fotografija!)

Nema komentara:

Objavi komentar