.

ponedjeljak, 28. ožujka 2016.

Što uraditi, kada postanete svjesni pogrešne odluke

Novi Zagreb - Percepcija naših atributa i karakteristika koje nas čine osobom kakvom jesmo, često se zamjenjuje s percepcijom naših postupaka, odnosno načina na koji živimo svoj život. Sebe definiramo kroz životne uloge koje prihvaćamo, naše akcije i interakcije, uspjehe i promašaje.
Sve to vrlo često rezultira identificiranjem s odlukama iz kojih su proizašle negativne i neočekivane posljedice, u tolikoj mjeri da zapravo postajemo ta naša „pogrešna odluka“.
Razočarenje i sram koji osjećamo zbog pogrešnih odluka može toliko narasti da će postati dominantni dio naše ličnosti. Racionaliziramo našu odluku etiketirajući sebe kao nekompetentne donosioce odluka.

Međutim, morali bismo znati da se naš identitet ne može definirati našim izborima. Naše postojanje – ono što nas čini jedinstvenima, postoji neovisno o procesu donošenja odluka.


U stvari ne postoji pogrešna ili ispravna odluka. Sve odluke doprinose našem razvoju i integralni su dio našeg postojanja, ali ih moramo naučiti razlikovati od sebe.
Odluka koja ne rezultira željenim rezultatom ni na koji način ne može ilustrirati naš karakter, a ipak često se dešava da poljulja povjerenje u same sebe i uništi naše samopouzdanje.
Ako prihvatite da je vaša pogrešna odluka bila samo jedno iskustvo, te da drugi put možete izabrati drugačije, spriječit ćete identificiranje osobnosti s pogrešnim odlukama.
Izbjegavajte „kukanje“ na prošlost i „čeprkanje“ po okolnostima koje su vas dovele do pogrešne odluke.
Na taj način samo prebacujete odgovornost. Umjesto toga, prilagodite se novonastalim okolnostima, te razmislite kako možete upotrijebiti svoju inteligenciju, unutarnju snagu i intuiciju kako bi ste krenuli naprijed neopterećeni.
Ipak, nemojte ni potpuno zaboraviti postupke iz prošlosti, ali iz njih pokušajte izvući pozitivno iskustvo. Potrudite se razumjeti zbog čega ste učinili pogrešan izbor, oprostite sebi i krenite naprijed.
Pogreška koju ste shvatili može postati vrijedna lekcija, možete je u stvari doživjeti kao dar uz pomoć kojeg možete učiti i napredovati. Na zaboravite da niste loša osoba zbog tog što ste donijeli lošu odluku, nego ste samo čovjek, a ljudi griješe.
////    Sami usmjeravajte svoj život
Naši životi definirani su odlukama koje svakodnevno donosimo. Kada izaberemo jednu opciju umjesto druge, bilo da se radi o izboru restorana ili velikim odlukama poput preseljenja, usmjeravamo svoj život.
Odlučivanje nam može dati osjećaj moći i kontrole, ali s druge strane može biti i izvor anksioznosti i unutarnjeg konflikta. Kao rezultat tih negativnih osjećaja možemo započeti izbjegavati donositi odluke i dopustiti drugima da odlučuju umjesto nas.
Na taj način predajemo svoju moć supružnicima, rođacima, prijateljima ili roditeljima, te im tako omogućavamo upravljanje našim životom, što bi trebalo biti isključivo naša zadaća. Jer svatko bi trebao biti, a prema zakonu i jeste sam odgovoran za svoje postupke.
Iako su odluke koje moramo donijete često vrlo teške i komplicirane, sa svakom novom odlukom porasti će naše samopouzdanje, jer ćemo dokazati kako sami sebi vjerujemo dovoljno i mislimo kako ćemo donijeti ispravnu prosudbu.
Jedino vi sami možete znati točno kako će vaše opcije utjecati na vas, na vašu svakodnevnicu ali i dugoročno. U vama leži moć intuicije, što vam daje prednost u odnosu na „savjetnike“. Vaša unutarnja mudrost uvijek će vam biti putokaz, samo morate imati dovoljno vjere u sebe. Prije nego što tražite savjete od drugih pokušajte doprijeti do svoje podsvijesti, a ako mislite da bez tuđe pomoći ne možete, savjete uvijek shvaćajte kao savjete, a ne bespogovorne naredbe. Kao informacije, a ne kao glasove za neku opciju.
Najvažnije je osloboditi se straha od donošenja pogrešnih odluka. Prijašnje pogreške ne bi vas trebale obeshrabrivati, jer nikad ni ne možete biti sigurni da ste pogriješili, jer koliko se god odluka činila pogrešnom, ne znate bi li bilo još gore da ste izabrali drugu opciju.
Ako se jednostavno ne možete osloboditi osjećaja kako su neki vaši izbori u prošlosti bili pogrešni, prisjetite se da ste možda i tada poslušali nečiji savjet, ali jedina osoba koja snosi posljedice ste vi. Nikad nećete pozvati nekoga kako biste mu očitali bukvicu zbog toga što ste vi po njegovom savjetu pogrešno odlučili. Jer na kraju krajeva vi ste imali pravo na konačnu riječ, možda ga niste iskoristili, ali je bilo vaše.
Kada su vaše odluke samo vaše, lakše ćete prihvatiti posljedice i bit ćete zadovoljniji rezultatima. Vaše odluke bit će  odraz vaših želja, vaše kreativnosti, vaše svjesnosti i vaše moći.
Za svoj život morate preuzeti odgovornost, a na taj način ćete dobiti i slobodu da svjesno sami usmjeravate svoj život bez tuđih utjecaja.
////    Nema pogrešne odluke
Mnogi od nas teško donose odluke. Bojimo se da ćemo odaberemo li pogrešno, cijeli život biti nesretni, odnosno snositi posljedice pogrešnog izbora.
Ipak, prvo što morate znati je da ne postoji pogrešna odluka.

Rečenica da bi zbog jedne odluke cijeli život snosili posljedice i na papiru zvuči smiješno, a u životu uopće ne funkcionira.

Donijeti bilo kakvu odluku je uvijek bolje nego ne donijeti odluku uopće. Bez obzira na ishod, bar ste imali hrabrosti usuditi se i krenuti u određenom smjeru.  Ako ne donesemo odluku uopće nećemo imati mogućnost za ostvarenje planova.

Zbog toga odluka nikad ne može biti pogrešna. Bez obzira na rezultate koji iz nje proizašli naučit ćemo vrijednu lekciju. Čak i ako se u međuvremenu predomislimo i shvatimo da ne želimo više ići u smjeru odluke, na dobitku smo.
Npr. ako ste oduvijek željeli živjeti u velikom gradu, zbog te želje ostavite obitelj i prijatelje u malom mjestu u kojem ste rođeni. Ipak, tamo shvatite da vam se baš i ne sviđa život u velikom gradu. Ali to nikad ne biste saznali da se niste usudili otići tamo. Da niste donijeli odluku i preselili se. Dakle, imate mogućnost vratiti se u svoj grad s jednim iskustvom više. Više ćete cijeniti mali grad i ugođaj koji vam pruža. Umjesto da se stalno pitate što se događa tamo negdje izvan, da slušate priče, gledate televiziju, moći ćete potpuno uživati u malom gradu, jer ćete znati da živite u njemu jer vi to želite, jer ste vi to izabrali, a ne zato što nikad niste imali prilike za život u velegradu. U ovom slučaju vaša odluka da živite u velikom gradu nije bila pogrešna. Ona je bila ispravna. Ali nakon nje ste donijeli još jednu odluku, vratiti se u mali grad.
Mogućnost izbora je velika privilegija koju danas imamo i trebamo to znati cijeniti. Mogućnost izbora je pravo za koje su se mnogi  kroz povijest za nas borili. Zbog toga naučite iskoristiti to svoje pravo i sami donosite svoje odluke.

Nema komentara:

Objavi komentar