.

četvrtak, 10. ožujka 2016.

Kako se rještit, osjećaja zavidnosti

Novi Zagreb - Zavidite li drugim ljudima na njihovom uspjehu? Utječe li takav osjećaj na vlastito vrednovanje? Ako da, morate postati svjesni da takvim razmišljanjem trošite mnogo svoje energije i potencijala uzalud.

Kada sam bio treći razred osnovne škole učiteljica nam je jednom prilikom obećala kako će razred koji skupi najviše smeća, u akciji organiziranoj za čišćenje parka, umjesto matematike sljedeći tjedan gledati film. A trebate shvatiti da svi u to vrijeme nismo imali televizore i da je to bilo nešto zaista posebno. Na kraju dana u kojem smo svi dali svoj maksimum dok smo čekali objavljivanje pobjednika učiteljica je rekla kako smo svi skupili jednako i kako ćemo svi moći pogledati film. Osobno sam bio zadovoljan. Iako sam vjerovao da matematički nismo mogli svi skupiti jednaku količinu, nisam se protivio. Na kraju krajeva, svi ćemo pogledati film umjesto raditi matematiku. Nije bilo razloga za nezadovoljstvo, svi smo bili pobjednici. Ali očito, mnoga djeca su se uzrujala. Sjećam se kako je jedan dječak rekao: „Nije zabavno biti pobjednik ukoliko nitko nije gubitnik“. Neki su za vrijeme cijelog filma gunđali i nisu se mogli opustiti i uživati u filmu, nego su prigovarali zbog nepravde. Očito, mnogi nisu mogli uživati u osobnom uspjehu  ukoliko nisu iza sebe ostavili nekoga poraženog.

Naravno, bili smo djeca, ali dosta često primjećujem taj dječji um i danas kod odraslih i izgrađenih osoba. Ljudi su često nezadovoljni kada nema nikakvog razloga za nezadovoljstvo, kada su zapravo pobjednici.
  • Ako kod sebe često primjećujete kako ste zavidni drugima na njihovom uspjehu, upitajte se zbog čega? 
  • Je li  uspjeh te osobe na neki način potaknuo vaš neuspjeh? 
  • Je li zbog toga što vjerujete kako je uspjeh ograničen izvor i da su svi pobjednici na ovom svijetu vaši konkurenti? 
  • Je li zbog toga što mislite kako je život okrutan i kako svi drugi imaju više sreće od vas?
Po mome stavu to su najstrašnije misli koje možete imati i ako ih ne izbacite iz glave uništiti će sve potencijale za sreću koje imate.

Naravno, svijet je pun kompetitivnih situacija: razgovor za posao, natječaj za stipendiju… 

Ali um stvara natjecateljske situacije i tamo gdje ih nema. Petica u školi je petica bez obzira bili vi jedini koji ste je dobili ili je svi drugi dobili. Povišica je povišica, nevažno dobio netko drugi višu ili manju od vas. Ako ste vi dobili onoliko koliko ste tražili nema nikakvog razloga za nezadovoljstvo. U takvim situacijama drugi ne determiniraju jeste li vi uspjeli ili ste izgubili. To ovisi samo o vama. Čak i u nekim visoko natjecateljskim situacijama, poput sportskih natjecanja, uspjeh u pravilu ima više veze s vašim stanjem nego time tko su vam protivnici.

Sljedeći put kada primijetite zavist prema drugom čovjeku sasijecite takav osjećaj u krojenu. Nemojte mu dopustiti da uzme maha, jer vas neće odvesti nigdje, ni donijeti vam ništa dobro. Umjesto da na uspjeh gledate kao čašu vode koju će osvojiti sposobniji predator, gledajte kao na nepresušan izvor.

Ako nekome drugom dobro ide, poželite mu sreću. Uživajte u njegovom uspjehu kao vlastitom. A vi se nastavite truditi kako biste i sami došli gdje je on.

Nema komentara:

Objavi komentar