.

petak, 26. veljače 2016.

Hladne ruke, što govore o vama

Novi Zagreb - Postoji izreka „Hladne ruke, toplo srce“. Možda je točna, ali kada se radi o hladnim rukama one mogu indicirati i neke bolesti.

Kako vanjska temperatura pada normalno je da vam rukama postaje hladnije. Smanjenje cirkulacije način je na koji tijelo održava toplinu. Čak i kada je vanjska temperatura umjereno hladna, hladne ruke mogu samo označavati da vaše tijelo pravilno funkcionira kako bi reguliralo tjelesnu temperaturu.

Ipak, na hladne ruke treba obratiti pozornost, jer to može biti simptom i nekih zdravstvenih problema.

#Kada se trebate javiti liječniku zbog hladnih ruku:
  • Ako su vam konstantno hladne ruke i stopala
  • Promjene u boji kože
  • Utrnulost
  • Trnci
  • Ako se pojave čirevi ili plikovi
  • Ako koža otvrdne ili postane previše zategnuta
Najčešće bolesti povezane s hladnim rukama su anemija, dijabetes, periferna arterijska bolest i neke druge bolesti koje mogu smanjiti cirkulaciju krvi u udovima. Liječnik može dijagnosticirati vaš temeljni problem i predložiti liječenje.

Uporno hladne ruke i stopala mogu biti i reakcija na neke lijekove poput lijekova za štitnjaču, protiv migrene i sl.

Poprilično je uobičajno da se ruke smrzavaju tijerkom zime, posebno na skijanju,klizanju ili bavljenjem drugih aktivnostima na otvorenome, a najbolji način zaštite je nošenje kvalitetnih vodotpornih rukavica. Rukavice ne smiju prevše stezati rukekako ne bi dodatno smanjile cirkulaciju. Ako trebate nešto raditi na nižoj temperaturi, nosite rukacice bez prstijukoje će zaštiti ruke, a ostaviti prste učinkovitim.

Nema komentara:

Objavi komentar