.

utorak, 17. studenoga 2015.

Riblje meso najbolji je prirodni izvor minerala


Plodovi mora i ribe su skupina dragocjenih namirnica koje sadrže omega-3 masne kiseline, lako probavljive proteine i visoki sadržaj rijetkih minerala, posebno joda i selena. Preporučuje se fina i zdrava, površinska plava riba koja se hrani planktonom - srdela. Narodi uz obale Sredozemlja imaju manje degenerativnih bolesti, što se pripisuje specifičnoj prehrani (riba, maslinovo ulje, vino). Losos, tuna, srdela i haringa tipične su ribe koje sadrže omega 3-masne kiseline. Što je riba masnija sadrži više zdravih omega-3 masnih kiselina. Što se tiče pripreme, najzdravije je ribu staviti na gradele bez dodatne masnoće jer će tako pustiti sok i vlastitu masnoću. 


Za premazivanje najbolje je maslinovo ulje koje se nanosi grančicom ružmarina. Zatim slijedi riba na lešo s maslinovim uljem te na kraju pečena riba. Tijekom kuhanja i pečenja ne dolazi do značajnije promjene u strukturi ribe niti kvaliteti njenog “mesa”. Jedenje ribe preporučuje se najmanje 2 puta na tjedan. Nažalost, Hrvati su najslabiji potrošači ribljeg mesa u Europi (oko četiri kilograma na godinu po glavi stanovnika) usprkos bogatstvu od više od 1000 km obale.

Ako pečete ribu na roštilju, vrlo je važno osušiti je suhom krpom i, po mogućnosti, natrljati limunom neposredno prije pečenja. Znatno će se manje lijepiti za rešetku. Tijekom pečenja riba se okreće samo jednom.

U ribi je mnogo kalcija pa se sitnu ribu i srdele preporučuje jesti zajedno s kostima. Riblje meso najbolji je prirodni izvor minerala joda koji je neophodan u sintezi hormona štitnjače. 

Oči ribe odaju svježinu. Upale očne jabučice kod ribe, mutne oči i sivo-smeđe škrge znak su da riba nije svježa. Na dodir riba ne smije biti gnjecava.

Evo, za kraj - mi  vam predlaže dva recepta:

 Grdobina pečena u bijelom vinu

SASTOJCI: (za 6 osoba) grdobina do 2 kg,  kg krumpira, 500 g crvenog luka, 1/2 čaše maslinovog ulja, češnjak, peršin, rajčice, bijelo vino, lovor, sol, papar 

Izrežite krumpir i crveni luk te ih malo prokuhajte. Posložite ih u posudu za pečenje namazanu maslinovim uljem, pospite češnjakom i peršinom te poredajte oguljene rajčice. Na to sve položite očišćenu grdobinu, dodajte list lovora i pecite u pećnici podlijevajući bijelim vinom.

Ugor na brudet sa svježim rajčicama
SASTOJCI: (za 4 osobe) kg ugora, 6 žlica ulja, luk, 4 češnja češnjaka, peršin, 3-4 svježe rajčice, 3 žlice vinskog octa, sol, papar, mirisne trave prema želji

Luk zažutite na ulju, tome dodajte komade ugora i malo popržite. Skinite s vatre pa dodajte peršin, češnjak, pire od rajčice, ocat, sol, papar i začinske trave. Nalijte vode da riba bude pokrivena. Neka naglo zakuha, a zatim na laganoj vatri kuhajte 60 minuta. Poslužite s tjesteninom.

Dobar tek, svim fanovima Portala ROTOR!

Nema komentara:

Objavi komentar