.

utorak, 17. studenoga 2015.

Prvi umirovljenički dani

Strahujete li od odlaska u mirovinu?

Prvi umirovljenički dani specifični su zbog prestanka redovitih dnevnih radnih obaveza. Obaveza svakodnevnog odlaska na posao prestaje, pojavljuje se slobodno vrijeme za koje niste sigurni kako biste ga na najbolji način ispunili i odjednom Vam se sve ono što ste željeli – puno slobodnog vremena čini kao teret. Zvuk ranojutarnje budilice više ne para jutra tijekom tjedna, ''radni dan'' postaje samo dan ''dan'' i u svemu tome osjećate se pomalo izgubljeni.

Odjednom imate puno slobodnog vremena za odmor i obitelj, vremena za šetnje i posjete prijateljima i umjesto da se radujete obuzima Vas tuga i osjećaj odbačenosti. Ne tugujte, pred Vama se otvara svijet novih mogućnosti i izazova, svijet aktivnosti i hobija koje ste odlagali i svih onih mogućnosti na koje ste zbog nedostatka vremena gledali s čežnjom.

Ne zaboravite, funkcionalno sposobna starija osoba vrijedna je i korisna članica zajednice u kojoj živi i stvara.

Vrijeme novih izazova

Životna dob od 65 i više godina, u sadašnjim uvjetima življenja, vrijeme je prilagodbe na nove aktivnosti. To je vrijeme izazova i novog  razvoja uloge čovjeka, jer aktivnost zdrave starije osobe nikad ne prestaje, samo mijenja oblik.

Europske i hrvatske gerontološke spoznaje potvrdile su kako se ne može zanemariti međuovisnost starijeg čovjeka i očuvanja njegovog zdravlja u odnosu na zajednicu u kojoj živi. Takva osoba izvor je znanja, umijeća, vještina i radnog iskustva koje može prenijeti na mlađe, ali i druge starije generacije kako se ne bi ponavljale pogreške.

Starija dob je razdoblje kada život dobiva nove duhovne dimenzije i prednosti kojih nije bilo u mlađoj životnoj dobi. Aktivno zdravo starenje uključuje prilagodbu novim okolnostima, spoznajama te stalnom učenju i otkrivanju prednosti u starenju i starosti.

Ne pušenje, pravilna, uravnotežena prehrana i održavanje normalne tjelesne težine te redovita, svakodnevna, umjerena tjelesna aktivnost najvažniji su čimbenici u održavanju zdravlja i vitalnosti.


Savjeti za prve umirovljeničke dane

  • Prisjetite se svih stvari koje ste tijekom radnog životnog razdoblja poželjeli napraviti, a za to niste imali vremena.
  • Ostanite aktivni na društvenom planu, odlazak u mirovinu nije razlog za povlačenje u osamu.
  • Provodite što više vremena na svježem zraku.
  • Otkrijte neke nove hobije.
  • Čitajte i otkrivajte.
  • Ne ustručavajte se poći na izlet u prirodu.
  • Provodite više vremena s unucima, ali ostavite dovoljno vremena i za sebe.
  • Okrenite se svom bračnom supružniku, obnovite ono što vas je vezalo.
  • Obnovite stara prijateljstva.

Nema komentara:

Objavi komentar