.

četvrtak, 19. studenoga 2015.

Ogovaranje može umanjiti samopouzdanje mladih


Kod tinejdžera se tračanje širi poput epidemije, a glavni je izgovor “zato što to svi rade”, pokazuje američko istraživanje. Većina mladića i djevojaka razlikuje “dobro ogovaranje”, koje podrazumijeva razmjenu informacija, od “lošeg”, kojim se ocrnjuju prijatelji zbog čega mogu izgubiti društvo ili nastradati - bilo u školi ili kod kuće. Ogovaranje uništava samopouzdanje mladih, ne samo onih koji su žrtve jer komentirajući tuđe mane tračeri sve više obraćaju pozornost na vlastite nedostatke i strahuju da će biti razotkriveni. Zle jezike vlastita djeteta roditelji trebaju pokušati zaustaviti kako ne bi ponizili druge i uništili im dobar ugled. 

U razgovoru s roditeljima tinejdžer bi trebao naučiti razliku između ogovaranja i povjeravanja majci i ocu, a to je najlakše učiniti objašnjavanjem jednog i drugog pojma na pristupačan način. Shvati li tinejdžer kako je informacija poput “moja prijateljica se drogira” ili “bratu je teško jer ga svi zadirkuju” vrlo važna jer može drugom djetetu spasiti ili olakšati život, tada će se lakše povjeriti.   

Iako se na prvi pogled tinejdžersko ogovaranje može činiti potpuno uobičajenim, ono često vodi do tuge i depresije. Tračanje je snažan oblik psihičkog zlostavljanja koje djetetu šalje poruku da nije dovoljno dobro ili da gubi prave prijetelje. 

Kako bi manja djeca shvatila što je to ogovaranje, roditelji se mogu poslužiti igrom “pokvarenog telefona”. Tako će shvatiti kako se rečenica koju ponovi velik broj ljudi mijenja i sve više udaljava od pravog smisla. 

Psiholozi uzroke ogovaranja pronalaze u nedostatku samopouzdanja i samopoštovanja, pokazuje američka studija. Mladi koji brže nauče misliti svojom glavom postaju manje podložni širenju tračeva koji mogu naštetiti drugima, ali u konačnici i samom sebi - pritom veliku ulogu imaju roditelji.

Nema komentara:

Objavi komentar