.

nedjelja, 20. rujna 2015.

Vodite li dobro svoje kućne financije

Nije lako štedjeti za djecu, ali je jako dobro. Da li i vi štedite za svoje dijete, ako ne, koliko ste to puta već htjeli napraviti, a nikako da krenete. U nastavku vam donosimo mišljenja stručnjaka vezana za dječju štednju.
Ako ste se našli oči u oči s minusom na računu ili ne znate gdje vam svaki mjesec nestaje određeni novac, vjerojatno i sami znate da ne znate upravljati financijama. Ništa neobično. Uspješno vođenje kućnog budžeta nije nimalo lagan posao, pogotovo ako se ponekad dogode i izvanredni mjesečni troškovi.
Ako dopustite sebi i svojim financijama slobodu bez da znate na što i kako trošite, to će vas vjerojatno stajati toga da ćete kraj mjeseca dočekati bez novca pitajući se gdje je nestao.
Donosimo vam neke trikove pomoću kojih ćete na vrlo lak i jednostavan način naučiti kako kontrolirati financije.
Nemojte nositi sa sobom sav novac koji imate u gotovini. Ograničite dnevnu potrošnju na stotinjak kuna, a za ostale izvanredne situacije ako se dogode, iskoristite kartice. Tako ćete spriječiti bezraložno trošenje na stvari koje vam ne trebaju.
Izbjegavajte previše kartica u novčaniku. Dovoljna vam je jedna ili maksimalno dvije. Zavisno o tome koje trgovine posjećujete i koje kartice one primaju. Ostale ostavite kod kuće.
Poželjno je kod kuće ostaviti i sve važnije dokumente kako bi spriječili eventualnu krađu ili možebitni gubitak bitnih dokumenata. Ponesite sa sobom osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu ako ćete se zaputiti autom.
Sačuvajte sve račune! Tako ćete na kraju mjeseca znati točno gdje ste trošili i na što. Idući mjesec moći ćete regulirati potrošnju ili napraviti plan izdataka za budućnost.
Sve ono što vam više ne treba, bilo da se radi o izvadcima s računa ili da se radi o bilo kojem osobnom podatku koji bi netko mogao zloupotrijebiti, izrežite na sitno škarama i bacite.
Zanimljivo je znati da je nedavno provedeno istraživanje pokazalo rezultate da ljudi češće vraćaju izgubljene novčanike vlasnika koji u njemu imaju neku osobnu sliku, listić djeteline ili npr. neku drugu dragu uspomenu. Dajte svom novčaniku poseban osobni štih tako da ćete u njega staviti sliku svog djeteta ili kućnog ljubimca.
Naučite upravljati svojim financijama i pokušajte s vremenom naučiti kako ih kontrolirati. Smisleno vođenje svojih financija znači da ćete na taj način pratiti gdje ste novac sve potrošili i kasnije ćete moći planirati izdatke, tj. znat ćete točno s koliko novca raspolažete. Ne možete dobro isplanirati troškove ako ne znate na što i koliko trošite. S vremenom ćete naučiti upravljati novcem baš onako kako treba. Na kraju ćete možda uspjeti i uštedjeti te se na taj način nagraditi nečim što volite.

Nema komentara:

Objavi komentar