.

petak, 25. rujna 2015.

Na žalost, razvoj našeg naselja je usporen

Ovih dana smo posjetili naselje Mala Mlaka i predsjednika Vijeća Mjesnog odbora, g. Stjepana Maravić.

Zatekli smo ga na samom završetku nogometne utakmice, na kojoj je kako veteran i sam sudjelovao.

Kako smo malo uranili nije bilo problema pričekati da se predsjednik, veliki ljubitelj nogometa i predsjednik Nogometnog kluba "Mala Mlaka" na brzinu, preodjene.

- Odmah u početku ovog razgovora, zamolili smo g. Maravića da nam kaže ukupnu situaciju sa infrastrukturom u naselju..

- U naselju Mala Mlaka, imamo gradsku vodu, odvodnju, plin - jedino bih napomenuo, što se tiče vode (kao što znate Mala Mlaka je uže vodozaštitno područje) navodno postoji dogovore sa Gradom odavna, po kojem bi  naselje trebalo koristiti vodu bez naknade. No, vratimo li se malo u nazad, prisjetiti ćemo se vremena, kada nije bila dozvoljena gradnja u našem naselju. Tada je iz tih razloga srušeno , jedno pet ili šest objekata. Na kontu toga, od par sumještana sam dobio, usmeni zahtjev, da ispitamo (mi kako Mjesni odbor) kako bi se ostvarilo obeštećenje tih vlasnika. Sada je za to pravi trenutak, zbog provođenja legalizacije. Dakle, pokušati ćemo  od Grada zatražiti, da se ljudima u naselju barem malo  umanji sami iznos legalizacije. Naime, zbog svog položaja mi ovdje u naselju nismo mogli godinama graditi, a konkretno od vodovoda nismo imali nikakve koristi već što više. Mnogi mještani su zaposleni u Vodoopskrvi i odvodnji  d.o.o., što je dobro, no mi smo baš kao i drugi građani svoj priključak vode uplaćivali u punom iznosu.

Što se pak tiče asfaltiranja u našem naselju, moram priznati, kako smo zahvaljujući Gradskoj Četvrti Novi Zagreb / zapad , dosta toga uradili i trenutno radimo.Lani smo Ulicu Laskočicu, cijelu asfaltirali, ove godine smo asfaltirali Malomlački odvojak, i sada ćemo - rebalansom, koliko mi je rečeno u Vijeću Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad će se asfaltirati ulica Iver, za otprilike mjesec dana. Ostala je još samo jedna ulica koju bi trebalo asfaltirati to je ulica koja vodi do privatnog hipodroma (od Igrališne ulice - desno).

Naravno, kako već asfaltirane ulice treba i redovito održavati.

- g. predsjedniče kakva je situacija sa javnom rasvjetom?

- O tom problermu smo upravo raspravljali na posljednjem sastanku Vijeća Mjesnog odbora Mala Mlaka, jer tu na izlazu iz naselja prema Sisačkoj ulici, nedostaje ulična javna rasvjeta. To je zaista veliki problem, osobito za zimskih vremana, kad se noć spušta vrlo rano a vidljivost postane vrlo loša . To ćemo svakako uvrtstiti u "Male komunalne akcije".

- Kako stojite sa društvenim prostorijama?

- Društveni dom u naselje Mala Mlaka vode vatrogasci našeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Mala Mlaka" i oni to, moram ih pohvaliti - rade jako dobro! (naravno,, to je moje mišljenje). Mi tamo imamo prostorije Mjesnog odbora. U našem Društvenom domu je smještena također i Gradska knjižnica (koja je dva puta tjedno otvorena na korištenje našim mještanima. Dom je izgrađen samodoprinosom mještana, odavna (posjedujemo čak i fotografija izgradnje Društvenog doma od prije 60 -70 godina). U Domu je također smješten i mjesni dućan .

- Kako ste zadovoljni prometnom signalizacijom u vašem naselju?

- Prije svega pružam puno povjerenja prometnim stručnjacima. Ono što bih htio istaknuti, kako smo još u veljači predali zahtjev za postavljanje prometnog ogledala na raskrižju Ulice Laskočica i Malomlačke na ulazu u naselja jer je to "crna točka našeg naselja. Naime, na tom se raskrižju događaju u prosjeku po desetak prometnih nezgoda tjekom godine. Tu je postavljen propisno i prometni znak stop (iz smjera Ulice Laskočica prema Gornjim Čehima) za koji mi domaći mještani znamo. No, problem je sa vozačima koji prolaze kroz naše naselje, jedan manji dio, taj znak jednostavno previde i ne zaustavljaju se na tom raskrižju - ne poštivajući prvenstvo prolaza. Do sada je i  g. Željko Fiolić predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad urgirao i nazivao Gradski ured za promet, barem  dva puta, koliko sam ja upućen, no na žalost do sada se nije ništa učinilo po tom pitanju.

Što se tiče vertikalne signalizacije, tu su stvari koliko toliko zadovoljavajuće, jedino sam također zvao Gradski ured , u vezi postavljanja tabli sa imenima ulica, na što su mi odgovorili, kako to ide sve ciklički  po planu, te kada na red dođe naše naselje tada će se i postaviti sve potrebne oznake ulica.

- Kako ste zadovoljni  suradnjom  sa komunalnom tvrtkom Zrinjevac ?


- Mislim kako ta tvrtka ima svoj nekakav raspored. naime, nekada dolaze na vrijeme, no ponekada vidim i kasne. To se prvenstveno odnosi na  košnju. kada ih se nazove, moja su iskustva takva, da onda zaista dođu. Mislim kako je odnos sa tvrtkom Zrinjevac u prosjeku zadovoljavajući. Oni kose travu oko dječjeg vrtića i travu uz ulice. Ovdje na izlazu iz naselja ovu smo godinu doista dugo čekali. naime ovdje trava naraste pa je teško izlaziti automobilima na Ulicu Starosisačku. To smo ovu godinu dugo čekali, ali je  čekao i cijeli Grad, kako Grad i Zrinjevac  nisu potpisali ugovor skoro do prvoga lipnja. Tako da nisu ni kosili do početka lipnja, ali to je bilo samo ove godine.

- Kakva je situacija sa "zelenim otocima" u vašem naselju Mala Mlaka ?

_ Imamo "zelene otoke". Vidjeli ste jednoga iza Društvenog doma. Kako sam obaviješten, od kolege iz Vijeća Mjesnog odbora Mala Mlaka, kada ih je pozvao (Čistoću) tada su se i odazvali na vrijeme.

Odvoz kućnog otpada nam ide jedanput tjedno, bilo je čak dva puta tjedno ali evo iskreno, bude mi žao tih ljudi jer se voze za pola kanti u naselju, jer pola mještana ne izveze kante na ulicu, jer nisu pune. Upravo smo o tome imali jednu točku dnevnog reda na zasjedanju Mjesnog odbora, gdje smo konkretno i jednoglasno zaključili, kako nam je odvožnja kućnog otpada jedan put tjedno u potpunosti zadovoljavajuća.

- Kakva je situacija sa javnim gradskim prijevozom?

- Imamo mali problem sa ZET -ovom linijom 229  (Gl. Kolodvor - Odra - Mala Mlaka). Naime, ta autobusna linija dolazi iz pravca Odre (Mala Mlaka vam se pruža u obliku pravokutnika) i autobus stane tu (na početku naselja - pravokutnika) i onda on stoji tu  20 min. Kako mu je to polazna stanica, tada one kreće i prolazi kroz cijelo naselje i opet se vraća na istu stanicu. E sada, mještani (putnici) idu pješice cijeli krug (pravokutnika) , umjesto da autobus učini cijeli krug i stane na toj početnoj stanici.  Kad ponovno krene, bilo bi potrebno da ponovno učini  "kontra"krug i pokupi sve mještane (putnike). U razgovoru sa ZET -om, na žalost nismo naišli na  razumijevanje. Tako da naši mještani i dalje nakon posljednje stanice hodaju pješice do dva kilometra. 

Sa samim nadrstrešnicama, na autobusnim stanicama, također možemo reći da smo koliko toliko zadovoljni. Jedna je nadstrešnica bila već prije postavljena kod spomenika Blaženom Aloziju Stepincu, no kako ste upoznati, sa izgradnjom škole u Odri,pojavila se potreba prijevoza naše djece u školu u Kajzericu. Tako je izgrađena još jedna nadstrešnica , na autobusnoj stanici kod dječjeg vrtiće. Eto takva je situacija što se tiče nadstrešnica na autobusnim stanicama.

- g. Maravić , kakv je situacija sa dječjim vrtićem ?

- Naš vrtić (područni), podpada pod dječji vrtić Botinec. Tu moram spomenuti kako mi se , kao predsjedniku Vijeća Mjesnog odbora Mala Mlaka, dosta veliki broj roditelja žalio, kako vrlo teško njihova djeca iz naselje mala Mlaka dobivaju mjesto u dječjem vrtiću.Tu je kod nas doma, dječji vrtić,a  dosta roditelja nije dobilo mjesto... Čak mislim kako je bilo par situacija iako ne mogu tvrditi, da se dogodio nonses, da mi mještani naselja Mala Mlaka vozimo svoju djecu u dječji Vrtić Botinec. 

Ove godine, moram priznati, kako nije bilo takvih problema ili pritužbi. Vjerovatno su se stvari riješile, onako kako trebaju. Vjerovatno to sve ovisi o broju djece....

- Što je sa osnovnom školom ?

- Dakle 31.srpnja. 2015. god su započeli sa izgradnjom  nove zgrade osnovne škole u naselju Odra. kako vidimo, upravo su srušili zidove stare škole i sada se započinje sa izgradnjom nove zgrade škole. Naravno, kako jedva čekamo da se izgradnja škola privede završetku. Žalosti me činjenica o kojoj se govori, kako i nova zgrada škole neće imati svoju dvoranu, već će spojiti dva razreda, te tako zamijeniti dvoranu. Ne znam koliko je to funkcionalno, no tu smo nemoćni utjecati ...

- Ima li dječjih igrališta i kako su opremljena u naselju Mala Mlaka ?

 - Imamo otprilike tri dječja igrališta od kojih je jedno u dječjem vrtiću, no mislim kako njihov broj , položaj ali i opremljenost, uglavnom zadovoljavaju potrebe stanovnika naselja Mala Mlaka.

Kada smo već kod igrališta, tada bih spomenuo i našeg nogometno igralište sa našim prostorijama, gdje imamo jako velike probleme. naime i sami ste vidjeli kako je igralište locirano malo izvan naselja. Upravo iz te činjenice sam prije dva tjedna alarmirao policiju, jer nam je izvršena provala. Dakako kako tamo nema nekakvih vrijednih stvari, no provalnici nam učine zaista velike štete, razbijanjem prozore, razvaljuju vrata, brava i sl....  . Naravno, kako od tuda nemaju što odnijeti, no zadnji puta sa nam odnijeli televizor, koji je doniran, a ne vrijedi ni 100,00 kuna, televizor nama je bio dobra jer smo tamo mogli gledati utakmice i sl.  Na žalost i njega su odnijeli, odnijeli su metalnu bačvu, u koju skupljamo otpad... 

- g. Maravić, kada se slavi naselja Mala Mlaka ?

- Na žalost , mi takvog dana još za sada nemamo definiranoga, ali planiramo pokrenuta je inicijativa, kako bi se taj dan proglasi , 11. srpnja, na spomen pogibije našeg sumještana Zdravka Fiolić 11. srpnja. 1992. godine na Dubrovačkom bojištu. Također se pokreće i inivcijativa za postavljanje spomen ploče, na taj dan iako smo se susreli sa izuzetno mnogo papirologije i dozvola, no kako iskrene želje a i vremena imamo, mišljenja sam kako ćemo ostvariti i tu inicijatvu. 

- I na kraju, kažite nam kakav je društveni odnosno civilni život u vašem naselju?

- Od udruga  djeluju,  Kulturno umjetničko društvo - Orač (sa dugom tradicijom, osnovan davno prije drugog svjetskog rata, no nije djelovao do stvaranja Hrvatske države),  Nogometni Klub Mala Mlaka (na žalost ovdje imamo problema jer "fizički " nas nema dovoljno - mali broj stanovnika) Također djeluje naše - Dobrovoljno Vatrogasno Društvo Mala Mlaka, na koje sa izuzetno ponosan i oni su iznimno aktivni, mišljenja sam kako su svojom aktivnošću jako daleko iznad svih (to je moje mišljenje dakako kako, ne bih htio nikoga povrijediti). Također vrlo uspješno djeluje podružnica umirovljenika  Mala Mlaka. No, takođe moram istaknuti kako jedan broj šahista iz Male Mlake djeluje u šahovskom klubu Odra. Zapravo se radi o istim ljudima, pa nam nije ni važan naziv kluba. Moram istaknuti  kako klub ima dugu tradiciju,  (ja osobno šah igram još od dječačkih dana). Zasluženo smo osvojili  nekoliko gradskih naslova , među kojima i dva pojedinačna. 

- g. predsjedniče Maravić, zaista samo vam zahvalni što ovaj ugodan razgovor završavamo oavako lijepim rezultatima. Želimo vam zahvaliti u ime naših čitatelja ali i svim mještana naselja Mala Mlaka, na odvojenom vremenu i na zanimljivim odgovorima, kroz koje smo uspjeli nbarem malo bolje upoznati vaše naselja mala mlaka.

- Zahvaljujem i ja vama, na posjetu u ime svih mještana Male Mlake, iskreno se nadam, kako ćete navraćati i češće puta, preteći aktivnosti, kako našeg Nogometnog kluba, Kulturno umjetničkog društva Orač, ali i naših vještih i uvijek opreznih vatrogasaca ...

Nema komentara:

Objavi komentar