.

nedjelja, 13. rujna 2015.

Kako uskladiti obitelj i karijeru

Kako pomiriti posao i obitelj, a da ne pate ni jedno ni drugo? To je pitanje koje mnoge žene širom svijeta svakodnevno postavljaju. Sve više je žena koje se ne odlučuju samo na jedno, već žele ostvariti i karijeru uz obitelj. Postići savršenu ravnotežu nije nimalo jednostavno!

Bez obzira koliko vremena provodile na poslu, majke rade u dvostrukoj smjeni. Na kraju dana na poslu na njima je veća odgovornost za djecu nego na očevima. I dok se na poslu dokazuju kako bi ostvarile vlastiti prihod što ih svakako izgrađuje i čini zadovoljnima, obično preuzimaju i većinu kućanskih obveza, od čišćenja pa do kuhanja. Ukoliko se dijete razboli, u većini slučajeva majka je ta koja će ostati s njim kod kuće i njegovati ga.
One žene i majke koje zbog djece ostaju kod kuće imaju različite frustracije, pa im tako nedostaju kontakti s drugima, intelektualni poticaji i pripadnost radnoj sredini.
Provedena su mnoga istraživanja u kojima se ispituje donosi li zadovoljstvo i ispunjenje dvostruka uloga zaposlene žene, ili uloga domaćice, tj. majke koja je kod kuće. Rezultati uvijek pokazuju da nema izravne veze između statusa zaposlene žene ili domaćice i osjećaja samopotvrđivanja i zadovoljstva.
Ono što čini ženu sretnom je podudarnost uloge u kojoj se nalazi s vlastitim sustavom vrijednosti. Ako je način življenja odabran svjesno, vlastitom željom i htijenjem, žena će svoju ulogu doživjeti kao dobru i pozitivnu.
U slučaju da iz bilo objektivnih ili subjektivnih razloga, nije mogla utjecati na osobni izbor, bit će frustrirana i nezadovoljna bez obzira na to jel radi ili je kod kuće.
Mnoge su žene kao optimalan način da balansiraju između karijere i majčinstva odabrale mogućnost da rade sa skraćenim radnim vremenom. Na taj način mogu uskladiti obitelj i posao, naročito u slučaju kad imaju malu djecu. Što se tiče zdravstvenoga stanja domaćica i žena s dvije uloge, povezanost nije dokazana. Iako se na prvi pogled čini da žena koja i radi i ima obitelj živi užurbanije i stresnije, to se neće odraziti na njezino zdravstveno stanje.

Bez obzira na način življenja koji ste odabrali, nemojte imati grižnju savjesti i misliti da sve uvijek i na svakom mjestu morate obaviti sami. Odgovornost valja podijeliti, a vaše će osobno zadovoljstvo pridonijeti stabilnoj i vedroj zajednici!

Nema komentara:

Objavi komentar