.

utorak, 1. rujna 2015.

Da, a kako šetati psa

Mala Mlaka - Prije šetnje sa psom, spremite se za šetnju, pa tek onda pozovite psa. Nikada se nemojte spremati i istovremeno njemu govoriti da ide van jer ćete tako potaknuti njegovo uzbuđenje, s kojim će on otići van, pa će vam teško biti kontrolirati ga. Budite smireni i njemu prenesite takvu energiju, kako bi šetnja protekla mirno.
Prilikom šetnje morate postaviti jasna pravila kojih se trebate pridržavati! Prije same šetnje vlasnik se prvi treba spremiti, kada se spremi doći pred izlazna vrata, uzeti povodac i ogrlicu, pa tek onda pozvati psa. Nikada ne hodajte za psom kako bi mu stavili povodac i nemojte stavljati povodac psu koji je uzbuđen. Stavite povodac na psa, tek kada on bude potpuno smiren.
Prilikom izlaženja u šetnju, vi prvi trebate izlaziti iz stana, pa tek onda pas. Samo na taj način psu dajete do znanja tko je gazda. Kada šetate psa, povodac treba biti opušten, a pas treba hodati pored vas. Nikako nije ispravno da pas hoda ispred vas i da vas povlači. Na taj način pas misli da je on gazda, te da je zadužen da vodi šetnju.
Prilikom šetnje bitno je da budete opušteni, kako bi to mogao biti i vaš pas. Psu kupujte normalnu ogrlicu za šetnju, onu koja ide oko vrata, jer su ogrlice koje se stavljaju na cijelo tijelo namijenjene za vuču psa te nemaju kontrolu nad njim. Koristite kratki povodac, kako bi imali potpunu kontrolu nad psom.

Kada hodate tik pored psa ili ispred psa, ne znači da ga tlačite! Na taj način jednostavno funkcionira pseći mozak, pa se njemu trebate prilagoditi. Šetnju obavljajte tako da prvih pola sata vi vodite psa, tako da hoda pored ili iza vas, a kada vi to odlučite, odvedite ga na igru i istrčavanje. Naravno nikada ne zaboravite nagraditi psa za lijepo ponašanje!

Nema komentara:

Objavi komentar