.

četvrtak, 13. kolovoza 2015.

Znamo kako vam je vruće, ali rashladite i kućne ljubimce

Svaki organizam ima više ili manje učinkovit sustav za regulaciju tjelesne topline. U uvjetima naglih temperaturnih promjena aktiviraju se tzv. termoregulacijski mehanizmi koji će tjelesnu temperaturu održavati normalnom ili je sniziti. Tako pri ekstremno visokim temperaturama okoline organizam aktivira mehanizme za hlađenje od kojih je jedan od najučinkovitijih znojenje, što u domaćih životinja ima značaj samo kod konja. Druge životinje imaju veoma malo znojnih žlijezda, ili ih uopće nemaju (pas i mačka), pa pribjegavaju drugim načinima hlađenja kao što su to dahtanje, kaljužanje, traženje hlada itd. 


Protiv vrućine pas si ne može sam pomoći ako mu to ne omogućimo. U šetnju psa treba izvoditi samo rano ujutro ili kasno navečer, posebno treba paziti na to da mu je zdjelica s vodom puna kada ostaje sam, a preporučuje se ostavljati i do tri zdjelice s vodom jer se može desiti da pas jednu prevrne pa žeđa cijeli dan.

Stan u kojem ostaje pas dok vi izbivate potrebno je zamračiti, a ukoliko imate klima-uređaj, ostavite ga da radi. Postoje i posebne ogrlice i kaputići za pse i mačke te zečeve i zamorce koji u sebi imaju gel koji se, stavljanjem u zamrzivač, hladi i zadržava temperaturu. Postoje i „ledene igračke“ kojima također možete svom ljubimcu olakšati vruće dane. Voda za kućnog ljubimca neka uvijek bude na mračnome mjestu i mijenjajte je redovito. 

Ukoliko je vaš stan velik, razmislite o posebnom ventilatoru ili prijenosnoj klimi. Postavite je na više mjesto i pripazite da ljubimac ne bude direktno izložen hladnom zraku kako se ne bi prehladio. 

Postoje i posebne kućice te prijenosnici s već ugrađenom klimom te kreveti koji ljeti hlade, a zimi griju. Obožavaju ih posebno mačke iako su „ljubiteljice sunčanja“. 

S pticama je drugačije. Naime, većina papiga i kanarinaca je iz područja u kojima je jako vruće pa ne začuđuje da se mnoge ptičice vole kupati ili tuširati, a kod mnogih, poglavito većih ptica, kupanje je uvjet za fizičko i psihičko zdravlje, kojim sprječavate probleme s perjem, dišnim sustavom i psihom. 

Za kupanje im može poslužiti veliki tanjur, plastična posudica, podložak za teglu za cvijeće. Bilo koju od tih kadica moramo detaljno očistiti i oprati te onda napuniti mlakom vodom. Nekim pticama je draže kupati se u mlakoj vodi, neke više vole hladniju. Isprobajte obje opcije kod vaše ptice, i držite se onoga što je njoj draže. Tu posudicu, ovisno o veličini, možete ponuditi izvan ili u kavezu. Također, postoji i poveći broj kada koje se objese na vrata kaveza.                                                                                                                                                 

Nema komentara:

Objavi komentar