.

srijeda, 29. srpnja 2015.

Odlučili ste ne ići na more, već sami oličiti svoj stan

Ako se i vi jedni od sretnika koji su odlučili za vrijeme godišnjeg odmora  biti praktični i zanimljivi, a pri tome mislite oličiti svoj stan - tada vam sa iznimnim zadovoljstvom pružamo par praktičnih savijete. 



Za početak zašto ne biste obojili zidove, bilo da je riječ o dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili kuhinji?

Uz malo mašte, truda i volje ovaj posao možete napraviti sami. Sve što treba znati saželi smo u pet lakih koraka.

1. Izmjerite površinu

Da biste znali koliko vam je boje potrebno, izmjerite površinu koju planirate ličiti. Na osnovi tih mjerenja prodavači će znati koliko vam je boje potrebno. Prilikom kupovine, birajte kvalitetne boje i razrijeđujte ih prema propisanim uputstvima. Pripremite boju odjednom, inače vam se može dogoditi da kasnije dobijete različite nijanse.

2. Pribor za rad

Osim boje, potrebni su vam manji i veći valjak, mrežica za cijeđenje valjka, četkica za kutove, traka, glet masa, špahtula i brusni papir. Za zaštitu namještaja i poda potrebna je folija ili stare novine.

3. Zaštitite prostor

Prije ličenje potrebno je namještaj pažljivo pomaknuti prema sredini prostora. Pod prekrijte folijom površine prostorije, a namještaj također zaštite. Sve otvore, utičnice i prekidače zaštitite krep-trakom. Lustere omotajte vrećicama i učvrstite ljepljivom trakom.

4. Sanirajte oštećenja

Da bi ličenje zidova uspjelo, zidovi moraju biti ravni, čisti i suhi jer će u protivnom ostati mrlje od vlage, masnoće i prašine. Prije svega morate dobro oljuštiti staru boju, koristeći brusni papir. Ako se stara boja ne ljušti ili ne puca, struganje nije neophodno, već je dovoljno zid oprati vodom sa malo deterdženta i prebrisati krpom natopljenom u hladnoj vodi kako bi se upila sapunica. Ako na zidu, ima oštećenja, rupice od slika, popunite ih glet masom. Ako su oštećenja veća, potrebno je gletanje. Smjesa glet mase i vode ne smije biti ni rijetka ni pregusta. Tom smjesom ispunite pukotine u zidu i ostavite da se osuše. Osušenu masu tretirati brusnim papirom.

5. Započnite od stropa

Važno je da su kante i valjak uvijek čisti i suhi prije upotrebe. Koristite i mrežicu za cijeđenje valjka i nikad cijeli valjak ne umočite u kantu sa bojom. Prije ličenja poželjno je površine premazati akrilnom impregnacijom kako bi se stvorio zaštitni sloj i otklonila površinska prašina. Uvijek prvo bojite plafon, kako vam boja ne bi curila na zidovima. Bojite valjkom radeći poteze u obliku slova W dok ne primijetite da na valjku više nema boje. Svaka novo namazana površina na jednom dijelu mora prekriti prethodnu – na taj ćete načini izbjeći fleke.

Ako ste počeli ličiti, nemojte stati usred pola posla. Okrečite cijelu površinu pa tek onda ostavite da se osuši. Kad je prvi sloj potpuno suh možete ponovite postupak ukoliko je potrebno.


Želimo vam uspješan, veseo i zanimljiv rad!

Nema komentara:

Objavi komentar