.

subota, 18. srpnja 2015.

Naš Mladen Fiolić - Fifa

Mladen je Fiolić rođen 3. kolovoza 1968. godine u Zagrebu, mlađi od dvoje djece Ivana ( Zagreb, 1940. godine) i Dragice, rođene Jurša (Zagreb, 1949. godine). U obitelji je Mladen je Mladen rastao sa sestrom Snježanom. Otac im je bio radnik, a majka kućanica. Osnovnu je i srednju (elektrotehničku) školu završio u Zagrebu. Zanimanjem je bio elektromehaničar. Smiren, čvrstoga karaktera, uvijek spreman pomoći, volio je nogomet i ribolov, a oduvijek ga je zanimala vojska i oružje. Nije bio oženje.

Hrvatska se od 1990. godine brani u osloboditeljskom Domovinskom ratu od srbijanske i crnogorske oružane agresije, podržane napadima  jugo - komunističke armade i četničkih hordi - i ostvarenje istinske slobode.

Dragovoljac u Blatu, Mladen se javlja u vojsku unatoč velikom suprostavljanu okoline. Pripadnikom je dijelatnog sastava 1. "A" brigade ZNG "Tigrovi" (1. gardijske brigade Hrvatske Vojske) od 26. kolovoza 1991. godine. Zapovjednikom je voda u činu desetnika, a Hrvatsku brani na Novljanskom i na Južnom bojištu.

Dubrovnik
Junački se boreći , život daruje Domovini 19. srpnja. 1992 godine, u bojovnim djelatnostima kod Dubrovnika, s nepune 24 godine.

Pokopan je uz vojne počasti i oproštajene riječi subovojnika 22. srpnja 1992. godine na mjesnom grpblju Lučko. Sprovodne je obrede predvodio vlč. Mijo Matošević  iz naše Župe Blažene Djevice Marije U Remetincu.

Vitez je Mladen posmrtno promaknut u čin natporučnika Hrvatske Vojske, te je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Redom hrvatskog trolista i Spomenicom domovinskog rata  1990 - 1992 .

U čast Mladena Fiolića imenovan je mjesni trg i jedna ulica, te mu je podignut spomenik u Blatu, čime su mještani izrazili svoje štovanje i zahvalnost.

Ime mu je utisnuto i na spomenik u krugu vojarne "Croatia" u Zagrebu, te u Viteškoj dvorani vojarne "Luščić" u Karlovcu, koje su njemu i poginulima subojovnicima podigli njegovi "Tigrovi". 



Spomenik našem Mladenu podignut od  mještana našeg Blata
na Trgu Mladena Fiolića Fife



Nema komentara:

Objavi komentar