.

subota, 18. srpnja 2015.

Do kada ovako ...

Od samog početka pojavljivanja grupe "Ja volim Blato" ali isto tako i portala "infoBLATO" više smo puta skretali pozornost (Blatske javnosti, Vijeća Mjesnog odbora Blato, te odgovornih u Holdingu...) na probleme prikupljanja te odvoza razvrstanoga otpada sa našim  Blatskim - zelenim otocim.

Sve više sumještana našeg Blata, negoduje i kritizira (ali ne javno - po starom i dobro poznatom običaju u našem Blatu!) ovakvo neodrživo stanje. 

  • Ono, što odmah pada u oči je dinamika odvoza otpada (ako je točna?). Navodno se otpad odvozi 2 puta mjesečno, dakle svaka 2 tjedna. Kada pogledamo, lokacije,  broj zelenih otoka u našem Blatu, te broj stanovnika, ponovno se nameće neugodan opori osjećaj šlamperaja, nebrige, nesrazmjera te i one stare: "Brigo moja pređi na drugoga ...."!

  • Također nam se kao običnim "laicima" za ovu vrstu poblematike, ipak nameće samo od sebe još jedno pitanje. Naime, da li količina (broj !) kontejnera ali i njihov oblik, zadovoljavaju stvarne potrebe našeg Blata?  Kada god bacite pogled na jedan od naših (Blatskih) zelenih otoka, gotovo redovito ćete ugledati, plastične "gajbe" sanduke pokraj kontejnera sa natpisom "Plastika". Naravno kontejner je napravljern na taj način da je na njemu ostavljena samo rupa, kao mogućnost ubacivanja pet ambalaže! Nadalje, također često pogled zastaje na staklima iz prozorskih okana, demižoni, vjetrobranska stakla i sl, koji su također redovito prislonjeni na kontejner na kojem je istaknuto - Staklo. Također, ne treba ponavljati kako je taj isti kontejner urađen baš kao i onaj za - Plastiku (sa (pre)malim otvorom, kroz koji ne uspijeva proći staklo iz prozorskog okvira. Da, sada će neki genijalno izjaviti, kako se to isto staklo da "zdrobiti" odnosno usitniti. No, nisam siguran da smo i to prinuđeni raditi, uz plaćanja usluga (koja je jedna od skupljih u Europi!) i opasnost da se na povrijedimo, Pri tome nas čudi kako odgovorni u "Čistoća" zaboravljaju brigu o starijim (koji nisu u mogućnosti lomiti i usitnjavati staklo!) a u svojoj tvrtci imaju i onako  previše zaposlenih (pa i visokih stručnih sprema) koji bi svakako - trebali  uvažiti i ove svakodnevne potrebe, korisnika njihovih usluga. Doista ne razumijemo, zašto nije pružena alternativa ovakvoj vrsti kontejnera . Zašto nisu postavljeni i oni kontejneri, čiji se cijeli gornji poklopac lako može otvoriti pritiskom noge. Na taj bi način, omogućili, najmanje dvije stvari . Kao prvo, kontejneri bi se mogli kvlitetnije puniti otpadom, a kao drugo, bili bi daleko pristupačniji svim slojevima društva - sve od djece pa do onih najstarijih.


Nećemo više duljiti ovu toliko prisutni i nerješivu temu u našem Blatu, 

Na kraju bi samo  htjeli skrenuti pažnji - kako sve (svi odgovorni u ovom "lancu" odvoza sortiranoga otpada) Blaćanke i Blaćane svjesno svojim postupcima omaložavaju! Jer, uzalud je nama svima skupa trud u stotinama i stotinama prekrasno njegovanih dvorišta, balkona, vrtova! Uzalud nam tisuće i tisuće radnih sati svih naših sumještana u želji kako bi nam Blato izgledalo lijepo, otvorenog srca svakom gostu! Uzalud nam, sva privatno uložena finaciska sredstva (koja i nisu  mala!) uložena u uređenje okućnica, balkona vrtova ..., Zapravo - uzalud nam sve, kada naši Zeleni otoci, svojom pretrpanošću, otpadom neriješenim birokratskom neosjetljivošću  (zar je problem - berem za ovih proljetnih i ljetnih mjeseci povećati broj odvziti otpada, baram na - jedniputa tjedno!?) viječito bivaju pretrpani kojekakvim odbačenim otpadima, zbog prije navedenih razloga. 

Sigurni smo kako ćete se složiti sa nama, URADNOST je zarazna! Kada vidimo kod drugih kako je uredno i lijepo uređeno, istog trenutka poželimo da i sami tako učinimo. Ovo  životno iskustvo očito vrijedi za sve osim naše - Komunalne tvrtke Čistoće!

No, iskreno se nadam, da tako neće i ostati, Potajno se nadamo kako će naše Vijeće Mjesnog odbora, i svi drugi koji su u mogućnosti pozitivno utjecati na ovu vrstu problema u našem Blatu, kako će učiniti što skorije sve, da naše Blato, zablista pravom svojom ljepotom i da nam svaku godinu bude što ljepše i ugodnija za življenje!

P.S.

Provjerili smo za vas, kako su neka druga naselje riješila ovaj isti problem.



Nema komentara:

Objavi komentar