.

ponedjeljak, 3. rujna 2018.

Kako uštedjeti u kućanstvu : Režije


Sloboština - I ovaj se osvrt na uštedu, ovoga puta u kućanstvu - vrti oko broja pet - baš kao i prošli moji savjeti.
Ljetu nam se bliži kraj, i polako dolazi jesen. Da je jesen zaista tu, na to me uvije iznova podsjećaju berbe grožđa.
Naravno, sa jeseni nam slijede niske temperature i hladno vrijeme, i tada svi započnu razmišljati kako uštedjeti na režijama; kako izbjeći vrtoglave račune i smanjiti potrošnju na minimum, a da u domu bude jednako ugodno i za hladne dane. Osim što svi vodimo računa o potrošnji za vrijeme jeftine i skupe struje, postoji još nekoliko stvari koje nam uvelike mogu uštedjeti potrošnju. Iako u
neke od njih treba uložiti novac, valja imati na umu da se sve to na kraju isplati. Da ne odugovlačim, evo mojih savjeta koji itekako mogu biti od pomoći. Naravno kako to ni izbliza nisu baš sve mogućnosti, pa ako netko među nama ima još koju ideju, biti će mi zadovoljstvo da je objavimo, jer ušteda nikad dosta, zar ne!?
No, krenimo redom.

1. Ako je moguće, nabavite nove kućanske aparate

Vjerujemo da nije tako lako izdvojiti novac za mijenjanje kompletne garniture kućanskih aparata, ali ako uskoro u planu imamo mijenjanje starih, obratite pažnju na energetski razred. Uređaji koji spadaju u energetski razred A troše i do 35 posto manje električne energije od uređaja energetskog razreda D. Cijena im je skuplja, ali dugoročno su definitivno isplativiji. I ne zaboravite odmrznuti hladnjak inače će stalno vući više struje kako bi hladio i višak.

2: Bez iznimke, isključimo iz struje kućanske aparate koje ne koristimo

Jeste li uopće upoznati s činjenicom da kućanski aparati troše električnu energiju i onda kad nisu uključeni u struju?
Da, da, vrijeme je da steknemo naviku isključivanja kućanskih aparata kada završimo s njima. Produžne kabele isključimo na sklopci, izbjegavajmo rad aparata u "stand by" i kad odlazimo na duže vrijeme iz doma obavezno isključimo sve. 

3. Sitni "štosevi" za uštedu grijanja

Bez obzira na koji način se grijemo postoji par univerzalni savjeta koji pale kad je riječ o uštedi energije kod grijanja. Na okove i štokove prozora stavimo zaštitne trake, a ako osjećamo kako nam zrak propušta kroz prozore ili ispod vrata možemo staviti deku ili neko drugo pomoćno sredstvo.

Provjetravajmo prostorije u razumnim količinama, imajmo na umu da ne grijemo ulicu nego svoj dom. Zavrnimo radijatore u prostorijama koje ne grijemo, a za maksimalnu uštedu možemo staviti aluminijsku foliju iza radijatora. Pitate se zašto? Ona će toplinu odbijati prema unutrašnjosti prostorije, tada možemo jačinu grijanja podesiti na manje. 

4. Termalne zavjese


Termalne zavjese urađene su od debljih tkanina pa ne propuštaju hladan zrak. Ako smo u mogućnosti nabavimo ih, već ovu zimu. Malo su zahtjevnije cijenom, ali imaju efekta u našem kućnom budžetu, jer sprečavaju gubljenje topline iz prostorije za cijelih 25 posto. 

5. LED žarulje i kompaktne fluorescentne žarulje

LED žarulje i kompaktne fluorescentne žarulje traju i do 10 puta dulje od običnih žarulja i koriste 50 do 80 posto manje energije. Ista kategorija kao termalne zavjese i kućanski aparati energetskog razreda A . cijena im je viša, no dugoročno su isplativiji. 

Nema komentara:

Objavi komentar