.

nedjelja, 11. ožujka 2018.

Subota kada su muze zapjevale

Sloboština - U proteklu je subotu , 3. ožujka 2018, u prostoru lokalne samouprave održano već tradicionalno subotnje druženje. Naime, kao što ste već zasigurno upoznati, svake prve subote u mjesecu - članovi ove Udruge se okupljaju na tematskim druženjima, koja se kasnije pretvaraju u susret društvenih igara, ili pak u ples  - kako se dogodilo i ove subote. No, uz već spomenuto, ove se subote prigodno obilježavao i Međunarodni dan žena, te je svatko od sudionica ovog druženja, kako znak pažnje bio darovana jednim karamfilom, kao u neka stara vremena. 

Kako i doliči, tako je uz simbolično obilježavanje Međunarodnog dana žena, održana - Večer poezije, no prije samog izvođenja poezije članova Podružnice umirovljenika Sloboština, ali i gostiju, kratak program od desetak pjevanja uz gitaru izveo je Neven Mrzlečki, što je omogućio Centar za kulturu novi Zagreb.



Nenad Mrzlečki, član Zagrebačke
opere
- Neven je rođen u Zagrebu, gdje je završio studij talijanskoga i španjolskog jezika i književnosti (1983. godine). Od 1984. godine je član Zagrebačke opere. Godine 1993. diplomirao je na odsjeku solo pjevanja Muzičke akademije u Zagrebu i od tada se razvija u izražajnom i voklanom smislu sa uočljivom naklonošću za scenski izričaj, često i u komediji. Usporedo se usavršava kod prof. Marija Gjuranca, dramskog tenora.

Od 1993. godine sudjeluje u radu Zagrebačkog opernog studija pod vodstvom M* Antuna Petrušića.

Od tada tumači različite epizodne i srednje karakterne uloge ( ne rijetko i više uloga po predstavi) u širokom rasponu.



Moramo istaknuti, kako je te večeri prostorija u kojoj se održavao ovaj susret bila dosta premala, tako da su mnogi program pratili uz otvorena vrata, na žalost u hodniku.

I dok bi neki očekivali kako se na toj večeri moglo čuti mnogo onako nekako "sklepanih" stihova. Dogodilo se baš suprotno.Svi prisutni su bili zatečeni kvalitetom , osebujnošću i ljepotom recitiranih pjesama od samih autora. Često se uz pljesak mogla čuti pohvala ili čak ugodan komentar koji je pobudila upravo izvedena pjesam. No, te večeri je bilo i iznimaka, tako da je izvedane i jedna proza, koja je također pobudila veliki interes publike i osnažila snažan pljesak.

 Spomenuti ćemo autore, koji su svojim radovima nastupili te večeri:



  • Darinka Borjan
  • Franjo Mazal
  • Melita Valent (proza)
  •  Petar Tadić
  • Petra Kutnjak
  • Branko Janković
  • Biserka Adamec
  • Sunčica Marić
  • Antonija Tkalčević
  • Milovan Vlajsević - Miki
  • Jozefina Mešić.


Po završetku izvođenja pjesama, večer se nastavila, ugodnim domjenkom , koji je popratila živa glazba. Nije potrebno ni isticati kako je sve završilo, plesom, predivnim druženjem i očekivanjem slijedeće "prve subote" u mjesecu, kada će članove Podružnice umirovljenika Sloboština, očekivati neko novo ugodno i zanimljivo druženje.



Ljeposava Barta , predsjednica Udruge
umirovljenika Novi Zagreb
-  Večeras smo održali - već po našem starom dobrom običaju - zajedničko druženje na prvu subotu u mjesecu.Ovom prilikom smo imali potrebu obilježiti skori Međunarodni dan žena, kroz jedan prekrasni solo nastup Nevena Mrzlečkog člana Zagrebačke opere, na kojem mu se u ime svih prisutnih od srca zahvaljujem.Ovdje bih htjela iskoristiti priliku te zahvaliti Centru za kulturu Novi Zagreba, koji su nam omogućili nastup ovako zapaženog umjetnika  Također smo u nastavku  održali - večer poezije- koja je zaista svojim recitacijama samih autora, stvorila tako ugodnu atmosferu, koja bi mogla potrajati sve do jutra.



Nada Šojat, tajnica Udruge umirovljenika
Novi Zagreb
-  S obzirom, kako smo mi u našem Planu rada za 2018. godinu previdjeli da se okupljamo svake prve subote u mjesecu  u terminu od 16,00 do 18,00 sati , tako se viđamo svaki puta privučeni nekom novom  zanimljivom temom.

Upravo se to dogodilo i večeras. Naime, u oči Međunarodnog dana žena održali smo prigodno obilježavanje. U prvom dijelu druženja nastupio je g. Neven Mrzlečki, član Zagrebačke opere, te na na gitari maestralno izveo desetak vrlo dragih i uspješnih  glazbenih točaka, koje su nas vrlo moćno pripremile za poeziju. Naši članovi, koji su (kako smo se imali neposredno priliku i uvjeriti)  sa puno dara i vještine izvodili svoje stihove, pokazali kako je taj taj stvaralački izvor nepresušan. Naime, da je bilo vremena, tko zna kada bi ovo naše poezično druženje završilo?!

I dok nam je ova zaista moćna i snažna poezija nahranila dušu - uslijedio je jedan prigodni domjenak, koji je pružio okrjepu tijelu da bi svi mogli zaplesati uz živu glazbu koja je jedva čekala svoj trenutak.

Naravno, kako je uz ples, druženja i po koju zapjevanu pjesmu vrijeme ovog druženja prebrzo proteklo. Pred nama je svima da sa nastrpljenjem čekamo slijedeće druženje, kada ćemo se iznova upustiti u "avanturu" prve subote u mjesecu.

No, do tada, predlažem svim članovima, da nas kontaktiraju kako bi saznali za sve aktivnosti koje se održavaju u našoj Podružnici, posebno bih skrenula pažnju na raspored posjeta kazalištima, čije su cijene doista simbilične.



Marija Pongrac, predsjednica Podružnica
umirovljenika Siget
- Moram istaknuti kako su ova druženja - prve subote u mjesecu - zaista zanimljiva, sadržajna i poticajna, kako bi i mi članovi ostalih podružnica mogli prenijeti ova iskustva u svoju sredinu.

Večerašnje druženja je zasigurno kad svih prisutnih izmamilo jedan osjećaj ljepote stvaranja. 

Naime, uz prvi koncertni dio , gdje smo bili u prilici čuti zaista predivne pjesme ozbiljne glazbe u izvedbi Nevana Mrzlečkog, slijedio je dio u kojem su naši članovi vrlo uspješno, gorljivo i sa mnogo žara recitirali svoja prozna djela. Kroz svu tu izvedbu, pružila nam se prilika, za koju do sada nismo znali kako postoji - kako je stvaralaštvo naših članova zaista veliko i neicrpno, bez obzira na godina.

Naravno, kako je ovakvih večeri, ovakvih druženja i ubuduće potrebno što više. Mišljenja sam kako je ovo pravi način druženja gdje kreacija, umjeće, vještine i znanje dolaze na svoje. Oplemenujući nas uz dozu, pjesme druženja i plesa.



Sunčica Javorović Marić, gost večeri
- Željela bih pohvaliti organizatore ovog vrlo uspješnog i dojmljivog druženja, ali i sve sudionike a posebno kolege i kolegice - pjesnike.

Također bih iskoristila priliku te zahvalila na pozivu da  budem u prilici biti dio ovako jednog predivnog druženja.

Pisanje stihova me privuklo i zavelo od samih gimnazijskih dana.  Iz svojih skromnih iskustava mogu reći kako sam ugodno iznenađena brojem ali i kvalitetom izvedene poezije.Ovdje sam čula zaista prekrasne stvari.

Za jednu večer, koja je posvećeno svim ženama svijet - ovo druženje je zaista dalo obol - svake hvale vrijedan.



Bisrek Adamec, pjesnikinja,
član Podružnice umirovljenika Sloboština
- Moram priznati kako me veseli današnje druženje, dodala bih čak, kako mi je ispunilo dio duše. 

Naime poezijom se ne bavim dugo, tek nešto više od četiri godina. Stoga me zaista veselilo pročitati moje djela, te osjetiti reakciji prisutnih. 

Zahvalila bih organizatorima što su mi pružili priliku, da budem dio ove večeri, kada slavimo - ženu.

Kao što sam već spomenula, poezijom sam se počela baviti, tek kada sam uspješno "završila" sve izazove što čine život današnje žene i kada sam ostala - sama sa sobom!

Kada sam malo uronila u sebe, pokušavajući se bolje upoznati, tada sam uz mnogo, mnogo toga kreativnoga, neznatoga, otkrivenoga ... došla čak i do potrebe da pišem poeziju.

Za kraj ovog našeg razgovara bih istaknula, kako je ova naša - prva subota u mjesecu - posebna , zanimljiva. Pa tako i ova. Moram reći da ne zaboravim, kako me je iznenadio broj ljudi koji, koji isto tako otvaraju dušu, imaju hrabrosti izreći svoje emocije....I, primijetila sam, da vrijeme nije bilo uvjet, vjerovatno bi ova čarolija lijepih riječi, dubokih osjećaja, moćne ljubavi potrajala do jutra.







































Nema komentara:

Objavi komentar