.

četvrtak, 8. veljače 2018.

Nedovoljna informiranost, isprovocirala stanovnike Gradske četvrti Brezovica


Brezovica - Planirana izgradnja kompostane u Brezovici izazvala je veliko nezadovoljstvo među samim mještanima ove Gradske četvrti. 

Moramo odmah istaknuti, kako naš portal na žalost nije u mogućnosti pratiti (zbog nedostatnih kapaciteta) aktualna kulturna, sportska, društvena te poduzetnička pitanja u Gradskoj četvrti Brezovica, već to čini samo u Gradskim četvrtima Novi Zagreb  (zapad i istok). No, ipak smo zbog ozbiljnosti teme i blizine lokacije - buduće (!?) Kompostane, zamolili Marinu Pucević predsjednicu Vijeća Gradske četvrti Brezovica, za razgovor o toj očito vrućoj temi, gdje nam se ona puno pažnje i uvažavanja  odazvala, na čemu joj u ime naših čitatelja zahvaljujemo.



- Kako smo doznali, nakon  kontradiktornih informacija, anonimnog lijepljenja plakata po Gradskoj četvrti, te tribine koja je neslavno završila svađom, vrijeđanjima i psovkama - upitali  smo Marinu Pucević, predsjednicu Vijeća gradske četvrti Brezovica, što i kako dalje?

- Mišljenja sam kako je najbolje krenuti redom, kako bi vaši čitatelji bili što kvalitetnije i detaljnije informirani.

Kod posljednje izmjene Prostornog plana Kompostana je planirana na području Gradske četvrti Brezovica. Znači, tu postoji 180 hektara, koje će biti podvrgnuto ispitivanju tla, odnosno Studiji o utjecaju na okoliš. Za samu Kompostanu je planirano cca 5 hektara.

Moram priznati kako su naši građani s pravom jako uplašeni, vođeni mnogim negativnim iskustvima koja se godinama događaju u našem društvu, a tome uvelike doprinosi i nepravodobna  informiranost. Mišljenja sam kako je učinjen veliki propust što se građane nije na vrijeme informiralo o svim planovima i koracima koji slijede. Željela bih reći kako je postupak izmjene Prostornog plana trajao nekoliko godina, održano je nekoliko Javnih rasprava ( posljednja je bila 3. siječnja 2017.) na kojoj nitko iz naše Gradske četvrti nije bio prisutan i uložio prigovor na lokaciju za Kompostanu što bi nam svakako olakšalo sadašnju situaciju. Smatram da je građane trebalo informirati u trenutku donošenja novog Prostornog plana, građani bi se bili organizirali, pisali prigovore i vjerojatno danas ne bi imali ovakvu situaciju.  

Kako bi  ispravili propušteno, što baš i nije moguće, ali ipak omogućili građanima da čuju konkretne i službene informacije organizirali smo Tribinu. Na Tribinu se odazvao veliki broj nezadovoljnih građana koji su pokazali svoje nezadovoljstvo i sve se pretvorilo u veliki prosvjed. Mi smo  na Tribini, pokušali saznati pojedine bitne i važne informacije, ali građani su bili jako revoltirani, tako da nikako uspjeli u svom naumu. Očiti razlog je bio, činjenica - što nisu imali prave informacije.

Na samoj tribini su bili predstavnici Grada Zagreba: Igor Zgomba – direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO), Vesna Lubin i Vanja Oštrić – ZCGO, Tatjana Operta i Sandra Tucak Zorić – Gradski ured za gospodarstvo energetiku i zaštitu okoliša, Ivica Rovis – ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Ivan Lončarić – Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba, Anja Dulčić  i Novela Rimay Ferenčak – Gradski ured za strategiju i Renata Šimon pročelnica Gradskog ureda za mjesnu samoupravu.  Zaista svi stručni i kompetentni ljudi, koji su bili spremni pružiti sve relevantne informacije o Kompostani.


I na koncu konca, da se utvrdi da li ovo područje uopće odgovara toj namjeni. 

Naime, to je lokacija (na izlazu iz naselja Grančari, prema naselju Kupinečki Kraljevec – preko puta tvrtke Fragarija) koje nosi naziv Obreščica, podložno je velikoj vodi sa jako mnogo izvora. Stoga mi ovoga trenutka ni ne znamo, da li će taj teren (lokacija) uopće zadovoljiti sve potrebne uvjete i parametre za izgradnju Kompostane. No, uz sve to, još se ovog trenutka ne zna, kakva bi Kompostana trebala biti, jedino što znamo da bi trebala bit zatvorenog tipa (tvornica komposta). Sve bi to trebala pokazati Studija za koju je raspisan natječaj u prosincu 2017 godine.

- U početku, sve nas je obišla vijest kako su na području vaše Gradske četvrti planira graditi - Spalionica otpada?

- Da, na žalost, to je tako. Naime, ako nemate prave informacije, onda se - šire dezinformacije. Kako su naši građani nešto načuli, da bi tu nešto trebalo biti, da bi se tu nešto trebalo graditi, tako su iz razumljivog straha, zbog nedostatnih konkretnih informacija se osjetili  ugroženima  (strah po vlastito zdravlje i zdravlje svoje obitelji, straha od pada vrijednosti zemljišta i nekretnina, straha o zagađenje vode - od mulja, straha od smrada - neugodnog mirisa, straha kako će naša Gradska četvrt zamijeniti Jakuševec itd...).. I tako je krenula dezinformacija, gdje su osvanuli letci po autobusnim stanicama, koji su širili vijesti, kako će se kod nas graditi spalionica, pod naslovom  - NE SPALIONICI!

I tako, pod dojmom tih letaka i loše informirani, na Tribinu su došli javno izreći svoj revolt i svoje veliko nezadovoljstvo.

Naime, spalionica se neće graditi nigdje na području našega grada Zagreba, koliko sam dobila informacije Europska unija ne dozvoljava  izgradnju spalionice - nigdje. Dakle, spalionicu nećemo imati. Prema tom planu, u naselju Resnik bi trebao biti - Centar za gospodarenje otpadom. Tu bi se otpad razvrstavao, a kod nas na području Gradske četvrti Brezovica bi trebala biti - Bio Kompostana.

No, ponavljam, dok to Studija  utjecaja na okoliš ne izradi, mi nemamo prave informacije, kakva bi ona trebala biti. Evo, danas je Gradonačelnik istaknuo kako će to biti isključivo kompostana, da se tu neće skladištiti nikakav mulj, niti ulja i sl..

Jer kod ljudi se javila opravdana bojazan, kako će se tu mulj skladištiti, kako će se tu odlagati otpadna ulja, kako će tu biti novi Jakuševec ... Naravno da se svega toga bojimo. Naime naša je Gradska četvrt čista, nema bilo kakvih zagađenja i želimo da takvu naslijede naša djeca, unuci i praunuci.

Trenutno, po meni dostupnim informacijama , najbliža nam je Bio kompostana na otoku Krku. Za nju sam dobila pozitivne informacije, kako je svi hvale ( od samih građana pa do radnika koji rade u kompostani). Kada bi takva kompostana bila ova planirana,  tada to ne bi bilo loše. Ali, ponavljam, mi ovoga trena uopće ne znamo da li će tlo, odnosno predviđeno zemljište zadovoljiti sve uvjete o izgradnji, to će pokazati Studija o utjecaju na okoliš.

Željela bih također spomenuti, kako na trenutnu ogorčenost naših građana zasigurno jednim dijelom utječe i činjenica, kako našoj Gradskoj četvrti, koja se nalazi na rubnom dijelu Grada, na žalost još uvijek nedostaje osnovne infrastrukture. Na području Gradske četvrti Brezovica nedostaje cca 30 kilometara vodoopskrbnog cjevovoda, cca 100 kilometara odvodnje.. Kad i to uzmete u obzir, prosječan stanovnik naše Gradske četvrti sasvim opravdano promišlja na način -  Ne daju nam vodu, a daju nam smeće! 

Stoga su mnogi oportunističkog stava  - Ne dajte nam ni vodu, ali ne želimo ni smeće!

Naravno, kako se spomenuta infrastruktura gradi, no nikako brzinom, kojom bi građani željeli i koju građani zaslužuju. Svi mi od građana, preko Vijeća mjesnih odbora pa  do samog Vijeća gradske četvrti Brezovica sa mojom malenkosti na čelu, želimo da u našoj gradskoj četvrti imamo  svega pozitivnoga, lijepoga. modernog, kreativnoga .. Imamo taj dvorac Brezovica, koji uvelike devastiran i na žalost u skoroj budućnosti neće doživjeti bolje dana , barem po odluci samog vlasnika. To je ogromna šteta za sve nas. 

Imamo iznimne potencijala za razvijanje kako raznolikih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, turizma, malog i srednjeg poduzetništva....Imamo mnogo zelenila, možemo svašta poduzeti i napraviti. Bojazan za sve to, kod naših stanovnika je trenutno velika i opravdana.

- Što bi poručili vašim građanima, za kraj ovog našeg zanimljivog razgovora?

- Željela bih istaknuti, kako se Gradonačelnik, na moje osobno inzistiranje  složio o ponovnom organiziranju Tribine o izgradnji Kompostane u Gradskoj četvrti Brezovica. Zbog velikog interesa i iznimno zanimljive teme, tribina će se ovoga puta održati u Sportskoj dvorani Osnovne škole Brezovica, gdje će svi imati prostora sa pravim razglasom, gdje će svi moći čuti i gdje će nam struka objasniti sve pojedinosti. Biti ćemo u prilici pojedinačno postavljati upite i dobivati kompetentne i stručne odgovore.

Naime, sa ponosom bih istaknula, kako sam  ja stanovnik ove prekrasne Gradske četvrti, ovdje sam proživjela veći dio života, tu su se rodila moja djeca, moji unuci i ne namjeravam nikuda otići. Između ostaloga iz tog razloga ću zajedno sa našim mještanima učiniti baš sve (prikupiti sve moguće informacije) kako bi nam u našu Gradsku četvrt Brezovica došlo samo ono što je dobro za nas, naše obitelji i našu djecu.

Nema komentara:

Objavi komentar