.

utorak, 14. studenoga 2017.

Rješenje

Novi ZagrebKoliko puta ste se opterećivali jer niste našli odgovarajuće rješenje nekog svog problema, neke svoje težnje ili nekog zadatka kojeg ste dobili ili si sami zadali.

Poludjeti ili ne

 

Zanimljivo je da ovakvih situacija imamo svi, apsolutno svaki dan. Rješenje nekada može doći odmah , a nekada mu treba i treba. Ponekad nas takve situacije dovode do ludila ili odustajanja. U pravilu time se ne bi trebali opterećivati jer trošenje uzaludne snage nije dobro za naše osjećaje i za nas same. Ne treba nam još i dodatna šteta. Teren na kojem se nalazi naš problem, kojeg smo mi tako nazvali, je takav kakav je. Dobro je raditi na čišćenju terena od onoga što nam ne treba i oplemenjivanju s onim što nam treba. Tek tako dobro pripremljen teren moći će dati plodove. Ne radimo na problemu , nego njegovom okruženju. Ako biljka u teglici ne raste dobro, što ćete, sjest i plakat pored nje? Naravno da ne. Uhvatit ćete se posla izmjene zemlje u veću ili manju teglicu, dodavanje hranjivih sastojaka i promjene mjesta na kojem je do sada bila.

Raditi ili ne raditi


Kako raditi na problemu ako su u igri dvije usijane glave? Nikako. Ajmo prvo smiriti glavice, ubaciti par relaksirajućih rečenica, dozu smijeha i malo humora. Nakon ovog kozmetičkog dotjerivanja više nam ni problem nije ravan. Šta kažete na ovo?

Kada ste zadovoljni onim što ste uložili u transformaciju postojećeg, odmaknite se i uživajte u promjenama koje će doći na vrijeme. Da, na vrijeme znači da sve ima svoje vrijeme sazrijevanja. Neki to nazivaju vrijeme inkubacije. Svi procesi na ovom svijetu imaju svoj početak i kraj, stoga, čemu forsiranje procesa.

Onaj koji je naučio odmaknuti se kad je dao sve što je mislio i znao, poklonit će vrijeme drugim prilikama za koje je momentalno spremniji. U novim zadacima pokazujete svoja umijeća prilagodbe i izbor nesebičnih ideja koje osim što poklanjate , pristupate i njihovom ostvarenju. Poznanstva novih osoba širi vaše vidokruge, a onaj problem od prije čini se tako malenim i ne bitnim . Ovo se zove odmak od obrasca u koji ste upali. Odmak koji vas je naučio kako ste veći od problema, a do malo prije ste mislili obrnuto. Naslućujete što ću reći sljedeće: „Da i rješenje je došlo u međuvremenu, odnosno baš na vrijeme“. To je tih par koraka potrebnih da se sve posloži.

Kada ili sada


Moja kćer je upisala etiku u srednjoj školi jer joj je bilo pun kufer vjeronauka, a zanimljivo je da je hvalila profesoricu u osnovnoj školi i bila čak na natjecanju iz tog predmeta. Etika je baš zanimljiva , no profa baš i ne-kako kaže. Odnos je zahladio jer je filozofirala kako kaže profa.                                                                   

Sljedeća dva mjeseca je pustila sve k miru i odvojila se od situacije. Tu smo izgradile kvalitetan i zanimljiv odnos majke i kćeri. Ona je gradila svoju odgovornost u davanju odluka. Dva mjesec je period koji joj je bio dovoljan da donese odluku ispisa s etike na vjeronauk. Dodajem potpuno mirno i opušteno bez grča i bijesa. I to je izbrusila u tom periodu. Osobe oko nas su takve kakve jesu. Mi smo ti koji im dajemo epitete i takvima ih vidimo, gledamo, slušamo i doživljavamo.

Tek tada je rješenje problema moglo ugledati svjetlo dana.

„Dopustite svakom problemu, njegov put, vrijeme i način realizacije.“

Slučajnosti nisu slučajne

Volim se nasmijati kad čujem: „A evo čisto slučajno smo u tom momentu u pošti plaćajući onaj grozan račun vidjeli moju staru prijateljicu iz djetinjstva koja nam je pomogla“ ili „ Baš me u tom teškom trenutku nazvao šef da mi da slobodan dan“.

Slučajnosti su za mene mala čuda koja smo dozvolili da se događaju kad smo prestali jašiti na problemu i prihvatili ga. To je rješenje.

Potaknuti istim situacijama koje imate u svojim životima, rješavajte probleme ležerno, polako s osmjehom na licu, jer ono što nam je sada u fokusu kao najgore, čim izađe iz fokusa , postaje nebitno.

Jedino na groblju postoje ljudi koji nemaju problema i ne moraju ih rješavati.


„Vi ih trebate rješavati kako biste postali usredotočeni kad zatreba, opušteni kad zagusti i nasmijani kad shvatite da nešto jednostavno ne ide.“


Sjetite se jednog velikog problema koji je s vremenom postao malen. Prođite cijeli proces u svom umu.

Sada uzmite jedan aktualan veliki problem i istim prethodnim načinom od njega načinite malen. 
Što se događa?

Ako vam se ova tehnika sviđa, slobodno mi pišite ili me nazovite.

Možemo o tome više razgovarati