.

petak, 13. listopada 2017.

160. godina Osnovne Škole Lučko

Lučko - U četvrtak 5 listopada 2017. godine, na Međunarodni dan učitelja, održana je svečana proslava 160. godina Osnovne škole Lučko. Prilikom proslave okupio se zaista veliki broj gostiju i uzvanika, kako iz društvenog života Grada Zagreba ali i iz vjerskih krugova Republike Hrvatske. Bili su tu:

  •  Ivanka Petrović, zamjenica predstojnice Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi
  • Mevludi efendija Arslani, zamjenik zagrebačkog muftije i ravnatelj Islamske gimnazije u Zagrebu
  • Emina Mešić, vjersko-prosvjetna referentica Mešihata Islamske zajednice u Zagrebu
  • Katarina Milković, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport
  • Ivica Radošević, ravnatelj Osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću s djelatnicima
  •  ravnatelji novozagrebačkih škola
  •  izaslanstva Općine Stupnik i Zagrebačke županije
  • predstavnici udruga i institucija iz Lučkog, Stupnika i Hrvatskog Leskovca

Vrijedi istaknuti kako je i ova priredba po svojoj izvedbi, raznolikosti, zahtjevnosti , uspješan odraz  svih dosadašnjih 160 godina djelovanja škole u Lučkom, što je svakako svrstava uz bok svih onih, koje se mogu pohvaliti i istaknuti zavidnom kvalitetom nastave ali i van nastavnih aktivnosti.

Uz učenike škole u programu su sudjelovali i gosti. Tu svakako treba naglasiti; Komorni zbora Nadbiskupske klasične gimnazije Zagreb, Mješoviti zbor Glazbene škole Pavla Markovca....





Josip Vrbanec,  ravnatelj Glazbene škole
Pavle Markovac iz Zagreba
- Glazbene škola Pavla Markovca je jedna od najvećih škola u Republici Hrvatskoj. Imamo 780 učenika i najviše programa u poduci koju imamo na školi u Republici Hrvatskoj. Naime, imamo 22. programa.

Posebnost je jedan program, koji do duše nema niko, a to je program za restauratore drvenih glazbenih žičanih istrumenata.

Mi smo ovdje danas sa ponosom izveli dio našeg pograma, nastupili su mješoviti zbor i gudački orkestar.

 Na poziv uprave škole Lučko mi smo se pred tri godine uključili, na koncert koji je vezan uz grad Vukovar i koji se ovdje tako lijepo obilježava u ovom prostoru sa ovim predivnim ljudima i gdje dolazi i naš drugi zbor, naš dječji zbor, sa programom. Ovu prigodu, zapravo koristim kako bisvim učiteljima, nastavnicima, profesorima, sveučilišnim profesorima čestitao Međunarodni dan učitelja.





Boris Petrović, predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Lučko
- Biti ću kratak. naime moram priznati kako smo iznimno ponosni na našu Osnovnu Školu Lučko, i na svih ovih 160. godina djelovanja.

Naime, sve te godine, škola je obrazovala i pružala zaista zavidnu razinu edukacije svih naših mješatana pa i šire (Područne škole Stupnik, Ježdovec ). Svo to vrijeme je pronosila ime našeg naselja, lroz brojna putovanja, ali i osvojene mnogobrojne medalje. Priznanja, pokale u raznolikim natjecanjima (sportskim, natjecanjima znanja itd...)

I sam sam polaznik ove škole za koju me vežu zaista snažne pozitivne emocije na čemu bih iskoristio ovu pruženu i zahvalio svim nastavnicima i učenicima ove naše škole.

Na kraju, bih svima čestitao njihov dan te im zaželio što bolje uvjete u radu (pametne ploče, besplatne tablete itd) ali i bolja primanja.





Mevludi Arslani, zamjenik zagrebačkog muftije i 
ravnatelj Islamske gimnazije u Zagrebu

-  Danas ste svojim prisustvom došli uveličati 160. godina škole u Lučkom. te međunarodni dan učitelja.

-  S obzirom kako sam ja bio vjeroučitelj od 1998 do 2010. godine Islamska zajednica i ova škola zaista imaju jednu izvrsnu suradnju. Mi smo kao što rekoh, od 1998, prisutni sa Islamskim vjeronaukom. Ono što je važno, Bogu hvala, nikada nismo imali nikakvih problema. uvijek je ravnatelj, sadašnji( i dvojica prethodnih) su bili otvoreni i nesebična podrška, uvijek.

Na takvom odnosu smo im zaista  zahvalni i zato je dana ovdje osim mene i vjeroučiteljica, tu je nazočna i naša visoko prosvjetna referentica Mešijata islamske zajednice u Hrvatskoj.

Ovo naše današnje prisustvo je također podrška, ravnatelju i učiteljima i nastavnicima, koji ovdje zaista funkcioniraju kao jedan obitelj.

Na kraju bih im čestitao međunarodni dan učitelja i zaželio i dalje ovako uspješan rad, kako što je bio i do sada.



Ivica Radošević ravnatelj
O Š dr Jure Turića iz Gospića
- Mi dolazimo iz prijateljske škole iz Gospića i ovo je naš treći međusobni  posjet.

Moram istaknuti kako naše dvije škole imamo približno isti broj učitelja, ali i učenika. Dodao bih također kako su nam i određeni afiniteti slični, ako ne i jednaki.

Ovdje smo došli kako bi sa našim prijateljima proslavili 160. godina Osnovne Škole Lučko, na međunarodni dan učitelja, dok smo mi prošle godine u prosincu obilježili 250 godina školstva u gradu Gospiću.

Iskoristio bih priliku te kolagama i učenicima Osnovne Škole Lučko, čestitao njihovu godišnjicu sa željama za još uspješnije rezultate u godina koje su pred nama.



Tihana Tomas, predsjednica
Vijeća mjesnog odbora Ježdovec
- Moram istaknuti kako smo  svi skupa ponosni na proteklih 160.godina uspješnog rada i djelovanje Osnovne Škole Lučko, što je kroz svo to vrijeme zasigurno učinilo jako mnogo u životu mještana naselja Lučko, Stupnik pa i Ježdovec.

Sigurna sam kako je svo to stečeno znanje kroz sve te generacije utjecalo i na to da naša naselja budu među onima koja će se moći pohvaliti kako spadaju u red modernih naselja u kojima je ugodno živjeti.

Kako bi ona to bila trenutno nedostaje par važnih stvari. Naime potrebno je položiti infrastrukturu do kraja u svim naseljima, ali i podići kvalitetu područnih škola Osnovne škole Lučko, ma što god to značilo. Naime, naša područna škola u naselju Ježdovec je zaista već odavna izgubila praktičnu većinu uvjeta po kojima bi je mogli nazivati suvremenom školom. Naši su sumještani zaista strpljivi u očekivanju ispunjenja često puta do sada pružanih obećanja rješavanja - ovog zaista gorućeg problema . Stoga bi na međunarodni dan učitelja zamolili nadležne da i našoj djeci u Ježdovcu osiguraju uvjete školovanja kakvi su prosječni u gradu Zagrebu, ne tražimo ništa bolje, ništa luksuznije.

Naravno, svim učiteljima Osnovne škole Lučko i njihovim kolegama iz područnih škola Stupnik i Ježdovec čestitam njihov dan.



Pavao Šimović , ravnatelj
Osnovne Škole Lučko
- Pa evo, danas smo započeli, kao što ste čuli - prolavu 160. godina Osnovne Škole Lučko.

u 12,00 sati smo položili vijenac na grob utemeljitelja i prvog upravitelja škole župnika Sačića. nakon toga smo bili na prijemu kod župnika i danas u 18,30 sati program ovdje.

Počelo je sa dvadesetak učenika u zgradi, koja je bila konjušnica Austri ugarske vojske, pa je potom izgrađena nova zgrada (1893. godina), koja je dograđena 1806. godine,

Ova zgrada je izgrađena 1964. godine.

Sada škola ima preko 700 učenika i još dvije područne škole u Stupniku i naselju Ježdovec.

Škola je solidno opremljena. Pratimo suvremenu nastavnu tehnologiju. I dodao bih da ukažemo danas na dan učitelja na važnost učiteljskog poziva, I uistinu ono što sam rekao, kako imam jedan kolektiv koji bi mogao preporučiti svakome  svom koledi, Dakle,  vlada jedno zajedništvo, sloga i onda se vide rezultati.

Na kraju bih čestitao međunarodni dan i našim učiteljima i svim učiteljima u cijelome svijetu

Učitelj je zvanje, koje će uvijek imati, svoju vrijednost. Unatoč tehnologijama, učitelj će uvijek ostati učitelj i biti će potreban.