.

ponedjeljak, 25. rujna 2017.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kraljević iz Čeha, bilježi svaku godinu sve boljom

 Goran Kraljević, nositelj
Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva
 - Kraljević
Čehi - U nastavku posjeta naših Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, na području Novog Zagreba - ovoga puta smo posjetili naselje Čehi. Tu su nas srdačno ugostili marljivi članovi Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kraljević.

Kako doznajemo, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kraljević formalno djeluje od 2013. godine. U ovom našem kraju, zagrebačkom prstenu, oduvijek se zemlja izuzetno mnogo cijenila. Naime, oduvijek smo svi mi, kroz generacije svoju egzistenciju zasnivali upravo na toj  poljoprivrednoj zemlji, koju smo sa velikom ljubavlju, ali i sa mnogo truda, znoja te znanja koje se prenosilo sa koljena na koljeno obrađivali - rekao nam je g. Kraljević.

Posljednjih desetljeća, na žalost su stvoreni uvjeti kada se zemlja zapravo ekonomski ne isplati obrađivati.Možete je obrađivati iz ljubavi, što mi zapravo i radimo. I sami ste svjedoci jakog uvozničkog lobija, koji uvozi u našu predivnu zemlju različite prehrambene proizvode, najniže, pa i vrlo često i po zdravlje sumnjive kvalitete. Svjedoci smo, kako se jabuke, ubrane prije dvije ili tri sezone neveliko prodaju preko velikih super marketa, dok naše svježe ubrane jabuke tamo nemaju mjesta - nastavlja g. Kreljević.



Dugo čuvani tradicijski recept,
za šrtudlu od jabuka - od obitelji
Kraljević
"Štrudlu od jabuka - obitelji Kraljević"

 - Nakon zaista mnogo upornog nagovaranja, ipak smo uspjeli za vas - naše čitatelje - doznati orginalni recept za preukusnu "Štrudlu od jabuka obitelji Kraljević", koji se već gotovo stoljećima priprema u obitelji. Ovo je zaista domaći , tisućama puta provjereni recept, te stoga tu nikako u obzir ne dolaze "kupljene kore". Ovoga puta, tijesto ćete morati izmijesiti sami - što u ostalom, kako ćete se imati priliku uvjeriti - zaista nije teško. Čak što više ... 

Dakle, za ovu, po našem ukusu -savršenu - "Štrudlu od jabuka - obitelji Kraljević" trebati će vam:

Za tijesto:

500 g glatkog brašna, 2,2 dl mlake vode, malo soli,1 žličica octa, 4 žlice ulja.

Za nadjev:

1 kg jabuka, naravno sa našeg "Obiteljskog  poljoprivrednog gospodarstva Kraljević", 3 žlice šećera, vanilin šećer ili burbon vanilija šećera, cimet,  krušne mrvice svijetlo prepržene na maslacu jer naše su jabuke jabuke zaista pune soka, šaka grožđica namočenih u rum, maslac.



Priprema:

- Umijesite glatko tijesto, formirajte ga u kuglu, malo pobrašnite podlogu i ostavite tijesto poklopljeno posudom u kojoj ste ga  mijesili. Neka miruje oko sat-dva. 

- Stolnjak pospite s malo brašna, u sredinu stavite odstajalo tijesto, malo ga razvaljajte razvijačem i namažite uljem pa opet ostavite da miruje 15ak minuta.  

- Jabuke operite sa našeg Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kraljević, ogulite i naribajte pa dodajte jabukama i ostale sastojke za nadjev. Kako su naše jabuke slatke (ovisi koju vrstu odaberete!?), smanjite šećer a dodajte malo limunovog soka. 

- Razvucite tanko tijesto tako da ga nježno odozdo dlanovima vuče te prema sebi (i tako šetajte malo oko stola :lol), kad ste ga dovoljno razvukli, deblje krajeve tijesta uklonite.  

- Tijesto pokapajte otopljenim maslacem i pustite da odstoji par minuta a zatim po tijestu rasporedite nadjev (na oko 2/3 na dvije suprotne strane stola). 

- Uz pomoć stolnjaka zamotajte tri štrudle, jednu prema drugoj, prerežite tijesto po sredini i stavite štrudle u tepsiju obloženu papirom za pečenje (i njega malo namažite maslacem), premažite štrudle s malo maslaca i stavite u zagrijanu pećnicu, pecite na 180-200 oko 30 minuta. 

- Pred kraj pečenja izvadite štrudle, opet ih malo premažite i vratite u pećnicu dok ne dobiju finu boju. 

- Kad se malo ohlade, štrudle pospite šećerom u prahu.



Kako naša zemlja ne bi ostala neobrađena, ali iz ljubavi prema voću odnosno jabukama, 2013 godine smo pokrenuli plantažnu agroekološke proizvodnje jabuka. Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi zimskih sorata jabuka najcjenjeniji su jer dosežu najbolju kakvoću, a i sezona potrošnje im je zimi kada nema ve­likog izbora drugih vrsta voća. To voće ima gotovo sve što je potrebno ljudskom organizmu: voćne šećere i voćne kiseline, vitamine, minerale, pektine i sasvim čistu vodu.

No, kako na žalost nismo bili pravodobno i dobro informirani za izgradnju planteže (sami smo krenuli i, vlastitim sredstvima). Moram priznati, kako smo u to vrijeme uz nedostatak novac bili i hendikepirani osnovnim znanje o plantažnom uzgoju jabuka, ali isto tako nismo imali ni svu potrebnu mehanizaciju. Tako da smo neke od potrebnih strojeva napravili i sami. Kada smo uložili svu obiteljsku ušteđevinu, bili smo prisiljeni dizati vrlo ne popularne građanske kredite (sa visokom kamatom - kao za kupnju automobila), jer kod poslovnih banaka nismo nailazili na potrebno razumjevanje.

Kasnije smo doznali i za natječaje u kojima i Grad Zagreb subvencionira ovakvu poljoprivrednu proizvodnju, od edukacije pa sve do nabavke sadnica ili potrebnih strojeva, opreme te priključaka. U proteklih niz godina - prijavili smo naše na više natječaja za potporu, no za sada nismo ostvarili "ni lipu" od prijeko potrebnih nam sredstava.

- Možete li nam reći, kakvu suradnju ostvarujete sa Savjetodavnom službom u Gradu Zagrebu?

- Imao sam nekoliko kontakata, no ne mogu se pohvaliti nekakvom kvalitetnom, snažnijom, stručnom i iskrenom suradnjom. No, vjerovatno je to tako - tako da se ne oslanjam baš previše na njih, eto ulažem i idem putem samoeduciranja i razmjene iskustava sa ostalim uzgajivačima voća, kako tu kod nas tako isto i u inozemstvu.





Jabučni ocat obitelji Kraljević
Jabučni ocat - Obiteljskog poljoprivrednog gospodastva -
 Kraljević

- U razgovoru sa g. Kraljević , saznali smo kako u posljednje vrijeme ljudi se sve više okreću prirodnim stvarima, pa tako sve više traže i jabučni ocat, koji ova obitelj proizvodi već nekoliko godina.

Uz to što raznolikim salatama pruža zaista poseban ukus, ovaj ocat je iznimno zdrav.

Jabučni ocat upotrebljava se od davnina kao jedan od najboljih prirodnih lijekova. Znali su to i prije nekoliko tisuća godina, koliko se vjeruje da je jabučni ocat "u službi" zdravlja, a znamo to i danas. U sastavu ima 19 od 22 važna minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma poput kalija, natrija, magnezija, kalcija, bora, fosfora, sumpora, željeza i fluora, a osim toga sadrži vitamine C, E, A, B1, B2, B6, beta-karoten, bioflavonoide, pektin, jabučnu i octenu kiselinu. Liječenje i prevencija Mnogi danas, svjesni dobrobiti koje jabučni ocat osigurava za prevenciju bolesti, ali i liječenje postojećih zdravstvenih tegoba, uzimaju natašte žlicu čistog jabučnog octa. Ali upravo to je velika pogreška.

Zbog svog - skreće nam pažnju g. Kraljević - mnogima neugodnog okusa, često osobe koje piju jabučni ocat natašte nakon toga brzo popiju nešto drugo ili pojedu kako bi "isprali" taj okus. Jabučni ocat sadrži octenu kiselinu koja pomaže uravnotežiti PH vrijednosti u organizmu, no može oštetiti zubnu caklinu i jednjak. Zato je vrlo bitno piti ga razrijeđenog s vodom i to u omjeru jedna jušna žlica octa u dva dl mlake vode. Da biste iskoristili sve njegove prednosti, upotrebljavajte sirovi, nefiltrirani, nepasterizirani jabučni ocat koji sadrži žive tvari i enzime. Uvijek ga promućkajte prije upotrebe. Ako pijete razrijeđeni jabučni ocat, neće vam naškoditi i pomoći će vam ako bolujete od dijabetesa, potaknut će probavu, kontrolirati apetit i potaknuti mršavljenje.  Octena kiselina u jabučnom octu spriječit će i pojavu refluksa, nadutosti i plinova, smanjiti osjećaj gladi, dati energiju i očistiti organizam od toksina.



- Možete li nam reći, kako plasirate svoje proizvode?

- Moram priznati kako većinu svojih proizvoda plasiramo "na kućnom pragu" ovdje u naselju Čehi na adresi : Ulica Slavka Čora 22, Čehi . Dok jedan dio prodajemo na tržnici Trešnjevka.

Na sreću, ljudi su sve više započeli cijeniti - prije svega - svoje zdravlje, kupujući provjerene svježe i organske proizvode, ali isto tako su počeli cijeniti i poticati svojom kupnjom domaću proizvodnju, što i sam činim.Naime, unatrag nekoliko godina uvijek pogledam tko je proizvođač pojedinih proizvoda. Zašto potpomagati tuđu proizvodnju, a odricati se svoje?!

Također bih istaknuo, kako polako, ali sve više - vršimo i dostavu po gradu Zagrebu. Naime, sve češće nas nazivaju naši stalni kupci da im dostavimo desetak i više kila jabuka na njihovu adresu. Naravno kako im vrlo rado izlazimo u susret. Na ovaj način su zaista sigurni da oni ali i njihova djeca jesu i uživaju u zdravoj jabuci, po konkurentonoj cijeni, a uz to ne moraju tegliti tu težinu iz obližnjeg super marketa. Želio bih istaknuti za sve zainteresirane i za ovaj način nabavke naših ukusnih i sočnih jabuka, kako je donja granica ove vrste dostave 10 kilograma. 




Jabučni tješnjeni sok -
Obiteljskog poljoprivrednog gospodastva -
 Kraljević
Jabučni tješnjeni sok Obiteljskog poljoprivrednog gospodastva -

 Kraljević


Sok od jabuke dobar je protiv umora i loše probave - rekao nam je g. Kraljević, te nastavio - dokazano je da ljudsko tijelo bolje apsorbira hranjive sastojke iz soka, nego iz krute namirnice.

Dakle, ukoliko pijete svježe sokove, jako velik broj hranjivih sastojaka odlazi direktno u krv pa u tom slučaju naše tijelo dobiva jako više od prirode nego u slučaju da jedemo krutu tvar.
Jabuka je bogata nutrijentima, a ukoliko je pijete, umjesto da jedete plod, onda ćemo u organizam unijeti dosta više tih hranjivih i zdravih elemenata.
Kao i plod jabuke, sok od ovog voća obiluje željezom, magnezijem, silicijem i kalijem. Dakle, jako je zdrav. Sok od jabuke će poboljšati prijenos impulsa u živčanim stanicama, on će obogatiti ljudski mozak kisikom te poboljšati rad srca. Stručnjaci su uvijereni da dvije čaše soka od jabuke dnevno mogu smanjiti mogućnost obolijevanja od senilnosti i Alzheimerove bolesti.
Ukoliko patite od nekih probavnih poteškoća, predlažem vam da popijete sok od jabuke. Naime, vlakna koja su sadržana u jabuci će jako dobro  regulirati vašu probavu i olakšati rad crijevima.
Jabuka je pogodna i za kombiniranjem sa drugim ljekovitim biljkama. Tako možete napraviti sok od jabuke s dodatkom đumbira. Ovaj kombinacija uklanja umor i bezvoljnost, a posebno je dobar tijekom nadolazećih hladnih zimskih dana jer on zagrijava organizam.
Ukoliko se odlučite za naš jabučni sok "Jabučni sok Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kraljević - savjetujem vam da ga pijete svježeg, nezaslađenoga.


Na kraju bih htio istaknuti, kako se mi ne bavimo samo uzgojem jabuka, več i ostalog domaćeg voća: višnje, marelice itd. No isto tako uzgajamo domaće povrće, koje je vrlo traženo od strane naših vjernih i ponosnih kupaca, jer znanju kako je koda nas naše povrće uzgojeno organski, bez ikakvog "špticanja" . Uzgojeno na domaćoj zemlji i na domaćem stajskom gnoju. No o svemu tome, reći ćemo nešto više u našem slijedećem susretu. Do tada, srdačan pozdrav i uživajte u našim zdravim i prirodnim proizvodima.