Vrijeme čarolije Adventa je započelo, prva svijeća
je upaljena i pred nama je dosta dana da o tm vremenu nešto kažemo i napišemo.
Ali, u ovom trenutku se sve više govori
i o učestalim prehladama, virozama, gripi i kašlju., odnosno upali
dišnih puteva. Zbog toga mislim da ova
kolumna treba biti posvećena „medu“ – čuvaru našeg zdravlja ali i bolesnima da
im olakšamo da brzo ozdrave ili bar sačuvaju postojeće stanje svoga
zdravstvenog biltena.
Nitko poput pčela ne može tako nepogrešivo uzimati od prirode ono najbolje i najkorisnije , a odbacivati ono štetno i nepotrebno – time med čuva
naše zdravlje, ali i sam se čuva. Zato su med i proizvodi od meda trajni i
gotovo nepokvarljivi. Med je kao hrana ili dodatak hrani lako probavljiv, a povećava
nam vrijednost organske kiseline (jabučne , limunske). Minerali ( kalij,
natrij, željezo, fosfor), bjelančevina i vitamina (B1,2,3,5,6, C i F).
Ukratko, med sadržava više od 100 različitih tvari potrebnih našem organizmu.
Darujemo naše fanove!
Prigodno uz mjesec darivanja, dvoje najbržih fanova naše kolumne, koji pošalju mail sa porukom - Želim, kuharicu Jela i pića s medom darujemo upravo tom kuharicom -Jela i pića s medom.
Svoj mail šaljite na našu mail adresu rotornzz1@gmail.com
Želimo vam puno sreće!
Suvremena znanost i tehnologija dostigle su takve
mogućnosti da se može klonirati gotovo sve, pa i samog čovjeka, ali ne mogu
med. Taj čudesni dar prirode još odolijeva svim našim ludstima, zagađenjima i
destrukciji prirodnih pretpostavki čovjekova vlastita opstanka. Upravo zbog toga
, med, medni napitci, slastice i slana jela od meda treba često i redovito
uvrstiti u našu svakodnevnu prehranu. O tome bih mogla još puno i dugo pisati.
Ima vremena pred nama, zima je tek počela, a i ljeti nam med dobro dođe.
Recepti koje sam danas predložila u ovoj kolumni napisala sam i sabrala davne
2011 godine u knjizi „Jela i pića sa medom“, u izdanju Mozaik knjige, a sama
knjiga doživjela je i svoje III izdanje. I sama vjerujem i vjerovala sam u tu
dragocjenost zvanu med. Tim više što je u nas potrošnja meda veoma mala (oko 1
kg po glavi stanovnika godišnje). A toliko zdrava i potrebna.
Naši mnogobrojni, marljivi i sposobni pčelari nude
nam najbolji med svih vrsta (cvjetni, bagrem, kadulja i sl.), u svjetskim
mjerilima i dovoljnim količinama.
Svinjska vratina sa medom
-
80 dag svinjske vratine
-
2 ćlice senfa
-
2 ćlice meda bagremovog
-
4 ćlice ulja
-
1 ćlica ružmarina
-
25 dag lučica kiselih
-
4 dl bijelog vina
-
1 ćlica slatke mljevene paprike
-
Papar, sol
Dobro
izmiješamo senf i med te meso premažemo oprano i osušeno papirnatim ubrusom.
Vratinu stavimo u dublju zdjelu, obložimo lučicama, popaprimo, solimo i
zalijemo sa malo bijelog vina.Prelijemo zagrijanim uljem i stavimo peći u
zagrijanu pečnicu, povremeno zalijevajući vlastitim sokom.
Medena slastica
-
4 žemlje ili bijeli kruh
-
3 jaja
-
Med
Žemlje ili bijeli kruh izrežemo na ploške,
namočimo u razmućena jaja i ispržimo na ulju. Kada se malo ohladi zalijemo
rastopljenim medom i poslužimo
Baklava od jabuka sa medom
-
6 kora za baklave
-
5 kg kiselih jabuka
-
10 dag grožđica
-
10 dag margarina
Preliv
-
5 dag margarina
-
3 dl vode
-
1 dl šećera
-
1,5 dl meda
-
1 žličica cimeta
-
1 žlica ruma
Kore tijesta razrežemo na pola, tako da dobijemo
12 kmada. Na dno tepsije stavimo 3 lista (s time da svaki poprskamo sa
rastopljenim margarinom), rasporedimo dio nadjeva (izribane jabuke pomiješane
sa grožđicama), zatim ponovno 3 kore, nadjev i tako dok ne potrođimo kore i
nadjev. Na vrhu moraju biti kore.
Stavimo peći u zagrijanu pelnicu na temperaturu od
200 C nekih 30-40 minuta.
Preporuka za sve nas: „ Ako nam
uvijek u životu ne teče med i mlijeko, posegnite za medom – uzvratiti će Vam
bogatim darom - zdravljem“
Dobar tek želi Vam Vaša
Božica Mirić
Nema komentara:
Objavi komentar