Novi Zagreb - Poštovani
čitaoci,
Kako nam predstoji mjesec bogatijeg stola tj. Jela, jer su mnoge tradicionalne svečanosti u ovom periodu izrazito povezane sa hranom, odlučila sam predložiti dva jednostavna jela:
Polagano, ali sigurno ulazimo u zadnji mjesec ove godine,
a ujedno i u dane u kojima se svi trudimo (ja bar u to vjerujem) da nama i
bližnjima oko nas , dani budu ljepši, bogatiji za druženje i susrete sa
obitelji , prijateljima i susjedima. Kada kažem bogatiji, ne mislim uvijek na
novac (bez kojeg ipak ne možemo), ali ipak taj novac nije uvijek mjerilo naše
pažnje i ljubavi, sitne pažnje, brige i posjetama bolesnim osobama starije dobi
koje su najčešće osamljene. Uz sitni poklon puno znače mandarine koje nisu skupe, kolač napravljen
kod kuće ne mora biti skup, ali taj zalogaj puno znači kada ga poklonimo.
Možda sam upravo zato započela sa ovim idejama i željama
na početku mjeseca da se na vrijeme organiziramo i pripremimo, napravimo spisak
sa ovakvim idejama i željama , napravimo spisak osoba potreba istih. Tada smo već učinili pola
posla , bez nervoze i iznenađenja.
Kako nam predstoji mjesec bogatijeg stola tj. Jela, jer su mnoge tradicionalne svečanosti u ovom periodu izrazito povezane sa hranom, odlučila sam predložiti dva jednostavna jela:
- Složenac (musaka)
od kiselog zelja – prije obavezne sarme
- Bilogorsku bazlamaču
O ovim vrstama jela , složencima i slatkim jelima, još
ćemo govoriti, ali danas samo prilažem dva recepta.
Složenac
od kiselog zelja
- 75 dag rezanog kiselog kupusa
- 10 dag riže
- 3 dk mlijeka
- 1 manju luk
- 8 žlica ulja
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 300 dag mljevenog mesa
- 10 dag suhe slanine
- List lovora, sol, papar
- 1 jaje
Na vrućem ulju kratko pirjamo kosani luk, pustimo ga da uvene, dodamo sitno
izrezanu slaninu i mljeveno meso. Podlijevamo sa malo vode, dodamo rajčicu
pire, lovor, sol i papar. Pirjamo dok meso ne omekša.
U vatrostalnu zdjelu stavimo pola količine rezanog
kiselog kupusa (ako treba ranije ga lagano isperemo da nije prekiseo), gore
stavimo pripremljenu smjesu mljevenog
mesa i prekrijemo drugom polovicom kiselog kupusa.
Sve prelijemo mješavinom mlijeka i utučenog jaja,
poklopimo i stavimo u vruću pečnicu da se peče 40-50 minuta.
Poslužimo sa kuhanim krumpirom.
Bilogorska
bazlamača
- 1 lit mlijeka
- 4 jaja
- 50 dag kukuruznog brašna (ne krupice)
- 5 žlica ulja
- 12 dag šećera
- Ribana korica 1 limuna
- Malo soli
Za premazivanje
- 2 dcl kiselog vrhnja
- 4 žlice pekmeza ili džem od šljiva
- 1 dcl mlake vode
- 2 žlice rakije
Od navedenih sastojaka napravimo jednoličnu smjesu i
ulijemo u namazanu tepsiju. Stavio peći u zagrijanu pečnicu na 200 -220 c i
pečemo oko jedan sat.
Kada je bazlamača pečena premažemo ju domaćim pekmezom
ili džemom od šljiva, u kojem smo razmutili otopinu mlake vode, rakije i
vrhnja.
Kratko vratimo u pečnicu (par minuta), ohladimo, izrežemo
na komade i poslužimo.
Dobar
tek želi Vam Vaša
Božica
MIrić
Nema komentara:
Objavi komentar