.

ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

Godine, zapravo ne postoje....

Sveta Klara - U prošli četvrtak smo bilo svjedoci jednog početka plodne , zanimljive i dugoročne suradnje, Podružnice umirovljenika Sveta Klara / Čehi i učenika nižih razreda Osnovne škole Sveta Klara.

Ova suradnja je dogovorena  kako bi što više senzibilizirao odnos mladih prema našim umirovljenicima. No, ako je suditi po samom početku, ta suradnja i nadolazeća zajednička druženja biti će rado očekivana, te ugodna, zanimljiva i poticajna za svakoga od ovih sudionika.

I dok su umirovljenici Pordužnice umirovljenika Sveta Klara/Čehi, sa laganom nervozom, iščekivali posjet đaka , ovi su pak svojim dolaskom ovo druženje ali i prostor Podružnice umirovljenika Sveta Klara/Čehi ispunili radošću, smijehom bezbrojnim pitanjima. 

Umirovljenici su se trudili iz petnih žila pružiti odgovore na bazbrojna raznolika pitanja, od onih - kako se je osjećati star, pa do onih, kako se postaje umirovljenik? Naravno, ubrzo su i umirovljenici ušli u "štos" pa su i oni započeli sa zapitkivanjem đaka. Kojim se slobodnim aktivnostima bavite, šro od sporta trenirate, volite li folklor, plešete li. I dok su se tako obostrano izmjenjivala pitanja, tacne sa keksima i bombonima su postajali sve prazniji. Veliko iznenađenje je slijedilo, kada je jedna od članica Podružnice umirovljenika Sveta Klara/Čehi započela darovati narukvicama sve prisutne djevojčice. Radost se širila prostorom a ubrzo su i dječaci, tražili naraukvicu za sebe. Na sreću, bilo je za svakoga. 

Nakon dijeljenja narukvica, umirovljenici su pozvali đake u drugu prostoriju, kako bi im pokazali jedan manji dio svojih (ručnih) radova. Bilo je tu ogrlica, prekrasnih bukete cvijeća uređenih od plastičnih boca, umjetnog cvijeća sa pravim bombonima itd... Sve su to dječje oči upijale, divile se radovima, a nemirna i nestašne ručice su sve morale dodirnuti....

Nakon ovog zanimljivog djela, učiteljica ... je u ime đaka ali i Osnovne Škole Sveta Klara uručila poklone našim umirovljenicima, bile su to knjige,  stara kuharica i monografija škole.

Naravno, kako su i umirovljenici također pripremili svoje poklone za uspomenu na ovaj susret, bile su to također knjige, također kuharica i Turopoljski riječni, koji su tiskali i izdali umirovljenici o svom trošku.

Moramo priznati, kako je vrijeme zaista brzo prolazilo. Poneseni i zadovolji ovim susretom predsjednica Podružnice umirovljenika Sveta Klara , Gordana Herceg i učiteljica  su dogovorili skore konkretne  korake zajedničkog druženja, kroz jednu zajedničku radionicu, čije će tema biti izrada nakita za Božićne Blagdane. Također je za kraj , kao iznenađenje g. Gordana Herceg, rekla u ime umirovljenika, kako će za Školski Božićni sajam, koji se održava svake godine u Školi Sveta Klara, umirovljenici donirati jedan dio svojih radova, kako bi tim sredstvima pripomogli u realizaciji jednog od izleta đaka.



Maja Mirković, učiteljica razredne nastave
Osnovne Škole Sveta Klara
-  Moram istaknuti kako smo vrlo, vrlo zadovoljni ovim susretom. Dragi umirovljenici su nas  jako lijepo i iskreno su nas dočekali i ugostili.

Učenici su svime oduševljeni i kako smo dogovorili na obostrano zadovoljstvo, ove ćemo susrete nastaviti,čak što više i surađivati kroz određene radionice.

Kako ste i sami vidjeli, učenici su počašćeni slatkišima ali su isto tako darovani pojedinim rukotvorinama, radovima umirovljenika.

Biti će nam iznimno zadovoljstvo, organizirati što prije jednu zajedničku radionicu, kako bi i kroz rad nastavili ovo naše zajedničko tek započeto prijateljstvo.

U ime osnovne Škole Sveta Klara, u ime učenika, ali i u svoje osobno ime, zahvaljujem umirovljenicima Podružnice umirovljenika Sveta Klara/Čehi, na prekrasnom dočeku, druženju, poklonima i također na budućim našim zajedničkim druženjima, koje sa velikom radošću iščekujemo.



Gordana Herceg, predsjednica
Podružnice umirovljenika Sveta Klara/ Čehi
-  Već jedno duže vremensko razdoblje, surađujemo sa ravnateljicom  Osnovne Škole Sveta Klara, gđom. Mirjanom Miler, koja nam je pomogla u realizaciji našeg - Turopoljskog riječnika. 

Naime nakon ove uspješne suradnje rodila se obostrana ideja kako bi organizirali posjet đaka ovdje u naš prostor Podružnice umirovljenika Sveta Klara /Čehi, ali i posjet umirovljenika Osnovnoj Školi Sveta Klara. Cilj ove akcije, odnosno druženja je  potaknuti djecu da se što više senzibiliziraju sa starijim osobama, kako iz ovog našeg kraja, ali i šire.

Upravo je ova današnja posjete đaka Osnovne Škole Sveta Klara, na tragu ovog našeg zajedničkog dogovora. Za ovaj prvi naš susret, kao domaćini smo imali namjeru, prije svega ugodno ugostiti naše goste, ali ih i upoznati sa našim raznolikim aktivnostima, kojih je doista mnogo. Nakon kratkog upoznavanja, pokazali smo im određene radove, koje svi skupa radimo na našim radionicama. No, također smo im spomenuli kako sa intenzivno bavimo i humanitarnim radom, sportskim aktivnostima, raznolikim  putovanjima, druženjima sa drugim Podružnicama umirovljenika.. Iskreno se nadam, kako su naši gosti ovim posjetom stekla barem jedan manji dio spoznaje sa čime se sve bavimo, mi umirovljenici.

Poklonili smo im naše knjige, koje smo mi uspjeli urediti i izdati u ovu godinu dana. No, i naši gosti su nas razveselili sa prekrasnim poklonima, također knjigama od koje jedna govori o povijesti Osnovne Škole Sveta Klara, dok se druga bavi, receptima sa naslovom- Kaj su jeli naši stari?

Iskreno se nadam intenzivnijem druženju, gdje ćemo jedni druge češće posjećivati. U prilog tome ide i već dogovoren vrlo  skori  susret  u okviru radionice, gdje ćemo izrađivati raznoliki nakit u susret Božićnih Blagdana. Također ćemo se pridružiti njihovom Sajmu, donacijom naših radova, kako bi nešto zaradili i ostvarili neke od svoje planove. Za kraj bih istaknula, kako ćemo također sa velikom radošću sudjelovati svojim pjesmama na Božićnoj priredbi, koja se organizira svake godine u Osnovnoj Školi Sveta Klara.

Sigurna sam kako će sve ovo pridonijeti osjećaju, tolerancije i brige i boljem razumijevanju, naših malih prijatelja, prema starijim osobama

























Nema komentara:

Objavi komentar