Novi Zagreb - Dragi moji
čitatelji,
Vaša Božica Mirić
Zelje ili kupus vrlo je omiljeno povrće u našoj prehrani,
a može ga se prirediti na razne načine tijekom cijele godine.To naravno ovisi o
tome da li se govori o glavicama slatkog zelja ili o kiselom zelju koje
uglavnom konzumiramo u zimskom dobu, odnosno hladnijim danima.
Kako se nalazimo upravo u tom godišnjom dobu, ovaj puta
pisati ćemo o kiselom zelju (kupusu). Pogotovo zato što smo proteklih tjedana
uživali u kaloričnim mesnim jelima pa će nam dobro doći osvježiti organizam sa malo manje kalorične
hrane.
U mnogim domaćinstvima, pogotovo seoskim, kiseljenje
zelja nije samo tradicionalni način pripreme zelja za zimsko razdoblje, već je
i običaj druženja sa susjedima, čak i uz glazbu. U gradskim domaćinstvima, ovaj
način konzerviranja također je prisutan sve više (zbog običaja, financija,
kvalitete) pa se mirisi kiseljenog zelja ne šire samo iz kuhinje, nego i sa
balkona i smočnica.
Trgovine obiluju kiselim zeljem glavicama ili rezano, u
vakumiranom pakiranju od raznih proizvođača zelja – kupusa.
Pri obilasku trgovina, zamijetila sam čak i vakumirane
(samo= listove kiselig kupusa, 12-15 komada. Preporučujem ih za manja
domaćinstva. Kiselo zelje konzumiramo sirovo
ili termički obrađeno kuhanjem, pirjanjem, pečenjem i slično.
Sirovo kiselo zelje sa rasolom sadrži visoke količine C
vitamina, nešto B vitamina. Upravo zbog toga što u zimskim mjesecima
oskudijevamo C vitaminim, preporučuje se da se uzima što više u obliku salata
- začinjeno uljem. Korisno je za sve
dobne skupine. Ovdje je važno i spomenuti da kiselo zelje sadrži i mliječnu kiselinu koja povoljno djeluje na
probavu.
Kiselom zelju povećavamo kalorijsku vrijednost dodavanjem
masnoća,mesa, kobasice, slanine već prema tome za koju vrstu jela smo se
odlučili pripremiti. Tu je vjerojatno najpoznatija sarma, sekeli gulaš, podvarak
sa peradi ili svinjetinom i slično.
Mašta i kreativnost u pripremi tih jela namaju granicu i
svaka osoba koja priprema ta jela postaje novi vlastiti kreator novog jela.Ja
Vam danas preporučuje dva recepta. Jedan je „Lokoti u kiselom zelju“, a drugi
„Okruglice sa kobasicom“.
Pri tome vjerujem
da će Vam od prvog recepta ostati kiselog zelja, koje će biti izvrstan prilog
okruglicama.
Lokoti u kiselom zelju
-
1,5 - 2,0 kg
kiselog zelja (rezanog)
-
1 kg svinjske vratine ili kotleta
-
2 lovorova lista
-
Sol, papar u zrnu
U veću posudu stavimo dio kupusa na dno, dodamo lovorov
list i zrnca papra. Na zelje posložimo na deblje komade rezanu svinjsku vratinu i prekrijemo ostatkom zelja.
Lagano posolimo, i nalijemo toliko vode da prekrije
sadržaj u posudi sa kupusom.
Kuhamo na laganoj vatri oko 1 – 1,5 sat. U nekim našim
krajevima (Zagorje) mnogi dodaju laganu zapršku (mast, brašno, crvena mljevena
paprika). Originalni recept je bez ovog dodatka, jer vratina daje dovoljnu
masnoću.
Kada je jelo kuhano malo ohladimo , izvadimo kuhano meso,
izrežemo na manje komade i posložimo na pladanj uz kuhano
zelje. Kao prilog možemo poslužiti kuhanu palentu, bijele žgance ili
kuhani krumpir.
Napomena: umjesto kiselog zelja, možemo na isti način
pripremiti sa kiselom repom.
Okruglice sa kobasicama
-
1 kg krumpira
-
20 dag brašna
-
1 jaje
-
1 žličica soli
-
2 šlice ulja
-
2 para kobasica
Prilog: kiselo
zelje
Kuhani krumpir ogulimo i još topao propasiramo, dodamo
brašno, sol, jaje, žumannjak i i ulje.
Mijesimo tijesto i oblikujemo ga u valjak. Izrežemo ga na jednake dijelove , u
svaki dio utisnemo komad kuhane kobasice (1,5-2 cm dužine) i oblikujemo
okruglice.
Stavimo ih kuhati u slanu kipuću vodu i kuhamo oko 15
min. Izvadimo ih iz vode, ocijedimo i poslužimo uz kiselo zelje.
Posebno je ekonomičan ovaj recept ako nam je od
prethodnog recepa ostalo kuhanog zelja, pa ponovno imamo cjelokupan jelovnik.
Želim
Vam uspjeh i dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar