pomalo kasnim
sa pisanjem i predlaganjem recepata za obljubljeno povrće u nas -
Rajčica
Nastojati ću
bar uhvatiti kraj njihove sezone - naravno ovdje mislim na one prave rajčice
našeg podneblja, koje imaju pravi - pravcati okus, puninu kada ih
jedemo, ali i hranjivu vrijednost.
Rajčica je u
našoj dnevnoj prehrani veoma raširena i cijenjena zbog velike količine
vitamina, minerala i
organskih kiselina korisnih za naše zdravlje. Uzgaja se više vrsta rajčica.
Za kuhanje su
najtraženije mesnate i sočne vrste, čija se kožica lagano odvaja od
ploda, vrh rajčice
zarežemo u križ, stavimo u kipuću vodu, ostavimo kratko stajati, ocjedimo i
ogulimo. Procjedimo kroz cjediljku da odstranimo koštice i pripremamo ; juhe,
umake ili dodatak drugim jelima (posebno u mediteranskoj kuhinji).
Rajčice za
salatu moraju biti zdrave i tvrde, bilo da se pripreme samostalno, ili uz drugo
povrće - papriku, luk,
sir - prema želji i receptu.
Uz dodatak
aromatičnog bilja - bosiljka, ružmarina, origana, jelo postaje još bolje i
ukusnije.
S obzirom da
nam stiže jesen i zima u nedostatku pravih rajčica možemo ih zamijeniti sa
konzervom pellatta, koje kvalitetom i cijenom mogu biti dobra zamjena u
pojedinim vrstama jela.
Rajčice sa jajima na oko
- 60 dag. svježih rajčica
- 3-4 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- 1-2 češnja češnjaka
- kosani peršin
- 10 dag šunke
- 4 kom. jaja
- sol, papar, origano
Na ulju
pirjamo posoljeni sitno kosani luk, i kada malo povene, stavimo na prutiće
narezanu šunku, pa oguljenu rajčicu izrezanu na četvrtine i dodamo usitnjeni
češnjak Nastavimo sa pirjanjem dok voda iz rajčica ne ispari, rasporedimo
razlupana jaja i pospemo origanom, i uz oprezno miješanje pečemo, dok se jaja
ne stvrdnu. Ne smijemo miješati žumanjce sa bjelancetom - jer jaja moraju biti
na oko (tako se i naziva recept).
Filetirani oslić s rajčicom
File oslića
nakapamo limunovim sokom i malo posolimo.
U posudu s
uljem složimo narezani file oslića, dolijemo vino, i lagano pečemo. Kada je
riba pečena, na ugrijanu pliticu ili tanjur stavimo pripremljenu šalsu. Kao prilog
možemo poslužiti kuhanu blitvu sa krumpirom.
Napomena:
Priprema šalše napisana je u predgovoru teksta o rajčici.
Dobar tek
želi vam
Božica Mirić
Nema komentara:
Objavi komentar