.

četvrtak, 1. rujna 2016.

Kreativni nered

Novi Zagreb - Prilikom osmišljavanja kako urediti dječju sobu našeg malog školarca treba uzeti u obzir dob, spol, osobnost i da ima sobu koja će "rasti" zajedno s njim.

Obično krećemo od toga da nam soba stilski nastoji pratiti ostatak stana koliko je to moguće . Bez obzira kakav nam stil uređenja stana bio (moderan minimalistički, secesijski, eklektičan i slično) svaka dječja soba može imati izvedenicu tog stila. 

Kako se ovdje radi o multifuncionalnom prostoru za naše male ljude nastojat ćemo im napraviti dio za učenje, dio za igru i druženje, spavaći dio i dio za pohranu stvari i sve to povezati da čini jednu cjelinu. Na umu moramo imati i da je to carstvo našeg dragog potomka i da mora izražavati njegovu osobnost i pobrinuti se da se u to svom carstvu osjeća ugodno i sigurno.

Boje zidova u dječjoj sobi su stvar osobnog ukusa. Netko voli pastelne boje, netko žešćih tonova, netko će se odlučiti za klasičnu bijelu - u svakom slučaju osluhnite  i mišljenje svog mališana da se zidovi oboje u boje koje su njima drage. Bitno je da se bojama na zidu ne stekne dojam šarenila i kaosa, tj. kao što bi rekli - da ne napravimo iz sobe šareni cirkus. Umjerenost je poželjna :-) 

Na jedan zid možete staviti dekorativnu tapetu. Ili njegov vlastiti crtež koji odabere uramite i stavite na zid. Zgodno je i jedan manji dio zida obojiti bojom za školsku ploču na kojoj će pisati i crtati do mile volje. 

Namještaj neka bude neutralniji i bojom i oblikom da može, kako sam na početku rekla, "rasti" s djetetom. Da ne bude uvijek isti kroz njihovo školovanje možemo ga osvježiti novim simpatičnim ručkicama, promjenom boje vrata (bilo sva ili samo neka) ili samim razmještajem i dobit ćemo dojam da smo nešto promijenili i prilagodili uzrastu a bez velikog troška. 

Osim ormara za odjeću i radnog stola, važno je da dijete ima dovoljno prostora za pohranu knjiga, školskog pribora kao i igračaka. Tu dolaze na red ormarići, komodice, police...smještene ili uza zid ili na zid, ovisno o prostoru u sobi. Takva "odlagališta" neka im budu praktična i na dohvat ruke i da u svakom trenutku mogu pospremiti istom brzinom kojom su i napravili nered. U dobi su kad im nakon učenja još uvijek dolazi na red igranje. Na policama i komodama neka drže veće stvari, detalje ili igračke koji ih raduju, a manje i stinije neka budu pospremljene, Tako ćete vizualno dobiti dojam urednosti. Makar privremeno, dok ne razvuku sve van.
  
Jer, očekivati da će dječja soba biti "kao apoteka" je živa utopija. Zato na strateška mjesta postavite maštovite kutije, košare, škrinje, komode s dubokim ladicama u koje se brzinski može ubaciti sve što se nalazi na podu.

Prilagodite djetetu visinu, jer ako je teško s neke visoke police skinuo igračku ili knjigu teško će je i vratiti te će to samo uzrokovati akumulaciju nereda.

Ako imate dvoje djece različite dobi, s različitim stilovima, ukusima i preferencijama  ili imate dječaka i djevojčicu koji dijele prostor -  važno je da imaju svaki svoj ležaj i jednaki prostor za učenje i pohranu stvari. Prostor ujedinite neutralnim namještajem koji će se svidjeti i jednom i drugom i koji će objediniti spol i dob. Na zidovima iskombinirajte boje koje se sviđaju oboma.  A individualnost im naglasite različitim uzorcima posteljina, detaljima i ukrasima na njihovom dijelu sobe. Ležajeve nastojte staviti svaki na drugi kraj sobe kako bi imali osjećaj privatnosti. Prostor im  odvojite zajedničkom policom za knjige ili većom komodom. Ukoliko nemate dovoljno prostora, funkcionalnost kreveta na kat u ovom slučaju dolazi do punog izražaja. Bilo da stavite krevet na kat s dva ležaja, ili dva kreveta na kat i ispod svakog smjestite radni stol. Ili ispod običnih ležajeva smjestite ladičare. Ušteda prostora biti će velika.

Sredinu dječje sobe nemojte opterećivati namještajem . Neka tu bude samo tepih i veći jastuci i vreća za sjedenje. Tu će se klinci igrati i družiti s prijateljima. Jastuci i vreće za sjedenje neka budu od materijala koji se lako peru i održavaju. A bojom neka prate ostale tonove u sobi . Tepih također neka tonom prati ostatak sobe. No prepručam nisku floru tepiha jer je lakše za održavanje. Čupave izvjegavajte. Sakupljači su prašine, a i sitnih dijelova igračaka, sićunih legića i slično i  nije ni najmanje ugodno ka bosom nogom stanete na to. 

Centralna rasvjeta u sobi je potrebna. No dodajte još koju manju svjetiljku kojom će po želji napraviti ugodniju atmosferu u sobi. Neka bude zanimljive boje i neobičnog oblika i bit će dodatan ukras. Zavjese također mogu dodatno "podići" sobu, a sada ih zaista ima svih mogućih boja, uzoraka i dezena  - samo ih treba prilagoditi bojama sobe, spolu i dobu djeteta. Njima isto možemo refrešati izgled sobe ako ih promijenimo s vremena na vrijeme.


U ovoj dobi su još uvijek u fazi da razvlače i knjige i bilježnice, olovke  igračke i po dnevnoj sobi i kuhinji i tamo gdje ih se najmanje očekuje. A vi se i dalje uporno trudite da se ograniče na svoju sobu i kao pokvarena ploča ponavljate da pospreme stvari. I stalno se tu negdje muvaju jer stalno nešto trebaju. Govorim iz prve ruke. No, ipak, sve više i više vremena provode u svojoj sobi. Zato im dopustite da sudjeluju u kreiranju njihovog prostora i da kroz sobu istaknu svoje ja. Jer u njoj se trebaju osijećati ugodno i  sigurno i biti svoji na svome.









Nema komentara:

Objavi komentar