.

subota, 7. svibnja 2016.

Razgovor sa predsjednikom Vijeća mjesnog odbora Buzin, g Marijom Kranjčina

Buzin - Ovih dana smo posjetili naselje Buzin, koje svojim mještanima, svojom uređenošću, izgrađenom i instaliranom kompletnom infrastrukturom te odličnom prometnom povezanošću (sa dva grada - Zagreb, Velika gorica) pruža zaista ugodno mjesto za življenje, ali i priliku za raznolike poslovne aktivnosti.

O naselju Buzin, onakvim kakvo je danas, porazgovarali sa jednim od kreatora i idejnoga začetnika uspješne transformacije ovog prigradskog ruralnog naselja u prošlosti u suvremeno naselje, po mjeri  moderne,  dinamični i poslovno aktivne obitelji danas.

Na našu zamolbu, vrlo ljubazno i sa velikom pažnjom, nam se odazvao predsjednik Vijeća mjesnog odbora Buzin, g. Marijo Kranjčina, koristeći vrijeme, pomno planirano, između dva dogovorene sastanka.





g. Marijo Kranjčina, predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Buzin
- g. Kranjčina, možete li nam reći općenitu situaciju sa infrastrukturom u vašem naselju Buzin? 

-  Krenuti ću od vode. Što se tiče vode, sa ponosom mogu istaknuti, kako ne postoji niti jedno domaćinstvo, koje nije priključeno na gradsku vodu. Do desetak godina unatrag, nije bio taj primjer. No, zahvaljujući osnovanim gradskim četvrtima i mjesnim odborima, pokazalo se na tom primjeru kako smo ipak uspjeli vodno opremiti kompletno naše naselje iako  se nalazimo na vodozaštitnom području. bilo je problema, ali ponosni smo da svaka kuća ima prikljujučak na gradsku vodu. Imamo taj standard.

Što se pak tiče odvodnje, dijelimo - kruh svagdašnji, Novoga Zagreba, koje je po pitanju odvodnje malo hendikepirano,u odnosu na druge dijelove, jer su podkapacitirane investicije u odvodnju. Mi smo, umijećem mogućega  - snalazili se u našem naselju Buzin i riješili smo probleme odvodnje, na način  kako je stajala voda na asfaltu, pa smo habajući sloj nivelirali, prije asfalta.  Zanavljali smo i obnavljali ove naše šahtove, koji sada "piju" vodu i nemamo probleme odvodnje. 

Znači svaka kuća ima riješen odvod i odvodnju.

Što se, pak  tiče plina, također imamo visoki standard.Iako je bio plan Zagrebačke plinare, da samo Poslovnu zonu Buzin, opremi sa plinom, našim pametnim inicijativama i politikom smo dogovorili da u proračunu Plinare, ne bude samo Poslovna zona Buzin, već i da samo naselje Buzin dobije jedan standard, kada je u pitanju plinifikacija. Tako da je kompletno naselje plinificirano.

Što se tiče ulica. Naše su ulice, sve manje više riješene. Ostala nam je samo jedna ulica. To je Buzinski prilaz. Dobili smo građevinsku dozvolu, jer nam je prije desetak godina istekla jedna građevinska dozvola, naime bio je problem sa otkupom parcela (ficleka i vrćeka) naših građana, kako bi se proširila ta stožerna ulica. Sada smo pokrenuli inicijativu ponovno, te smo ponovno došli do - građevinske dozvole. Sada je na strani gradskih Ureda, prikupljanje suglasnosti, na navedenu dozvolu. Naravno, nadamo se rešenju i te zaostale problematike. 

Važno je napomenuti kako je to udarna prometnica u naselju Buzin i kako će mo tu izgraditi stajalište školskog autobusa, koje je sporno.

Naime, trenutno djeca pri čekanju autobusa, zahvaljujuću hotelu, koji im izlazi u susret korištenjem njihovu nadstrešnice za vrijeme kiša. Nemamo ugibalište, za školski autobus, jer nije riješene građevinska dozvola.No kako sam rekao, i tu naziremo kraj toga probleme, građevinska dozvola je dobivena i sada se ide na dobivanje suglasnosti.

Što se tiče asfaltiranja, to smo riješili kompletno, sve prometnice. Nemamo infrastrukture prometne, koja je šodrana , razvrstana. Sve smo razvrstali i sve su nam prometnice tretirane i održavana od strane tvrtke -Zagrebačke ceste.

- g. Kranjčina, kako stojite sa javnom rasvjetom?

Što se tiče javne rasvjete, i tu zaista mogu istaknuti kako smo jako dobri, jer imamo javnu rasvjetu, koju smo zahvaljujući mjesnoj samoupravi digli na razine, na kojima treba biti. Težimo europskim primjerima, da ti javnu rasvjetu pokušamo staviti, da bude "led". Ovog trenutka nam javna rasvjeta funkcionira na strani Grada Zagreba. Imamo, javno rasvjetne stupove (zamijenili smo stare stupove drvene sa betonskima) kablirali smo priču. Imamo kroz naselje magistralne HEP -ove dalekovode. To smo pronašli jedan modalitet, da ne smeta prostornom planu i da građani imaju od toga - jaču struju. Moramo također imati viziju Poslovno poduzetničke zone, koja se svakodnevno ekipira i imamo nove investicije. Moramo čuvati, da i oni mogu imati priključak struje. Tako da pop pitanju struje naselje Buzin ima jednu dobru priču. Naime sa HEP -om novog Zagreba i Grada Zagreba, to odlično funkcionira.

- Recite nešto o društvenim prostorija.

Što se tiče društvenih prostorija, ponosni smo na naše, od prije 8. godina legalizirane i dobro uređene Društvene prostorije, sa uređenom fasadom. Sa novim priključcima, koji su bili neminovni (plin, struja, voda, odvodnja, telefon..). Imamo zaista lijepi prostor, u kojem imamo uređene parkete, novu karamiku, imamo toalete za invalide, koji su jedan standard i uvjet. Također smo morali uraditi cijelu rampu kako bi imali i invalidi sa kolicima pristup u društvene prostorije. 

Moram istaknuti kako sam i osobno zadovoljan ukupnim stanjem naših društvenih prostorija, s time da prostor postoji, kada su u pitanju društvene prostorije svlačionice stare pri nogometnom klubu. Trenutno smo u fazi rješavanja i tog problema. Naime radimo na tome da se one iznutra poprave. Izvana smo popravili fasadu. Zahvaljujući donacijama klubu, krovište promijenili itd... No, iznutra imamo hendikep, moramo urediti to iznutra.

Kod javne rasvjete sam morao još reći, da pri nogometnom klubu imamo moderne reflektore, što je standard za igranje nogometnih utakmica III nogometne lige.

- Kako ste zadovoljni prometnom signalizacijom u vašem naselju Buzin?

Po pitanju prometne signalizacije u naselju radimo i mišljenja sam , kako imamo jednu solidnu razinu, a to je da mi moramo shvatiti kako mi više nismo naselje periferije. Mi smo tranzitno naselje. Kroz naše naselje prolazi Zagrebačka zaobilaznica, prolazi također prometnica Večeslava Holjevca, koja je najfrekventnija možda u državi sa 50 tisuća vozila, koja ovdje dnevno prometuju, a to je prometnica koja spaja dva grada Zagreb i Veliku Goricu. Ta ista prometnica dijeli naše naselje na lijevu i na desnu stranu. No i unutra samog naselja i zbog Poslovne zoneimamo pojačani promet.

Što smo mi učinili vezeno uz tu problematiku?

Napravili smo nogostupe , obostrano, kako bi građani  imali zaštitu. Te smo nogostupe zaštitili "klamaricam" i sa stupićima, koji štite od parkiranja automobila na nogostupu, a ujedno štite naše mlade obitelji  (majke sa dječjim kolicima) da ih eventualno ne udari vozilo.

Također smo starijoj populaciji našeg naselja osigurali pristup autobusnim stanicama.Također smo stavili horizontalnu i vertikalnu, semafore. Imamo prometne znakove, ali i oznake ulica. Također smo postavili i "uspornike". Tu ponavljam, kako su se oni pokazali, negdje kao odlično riješenje, dok su se ponegdje građani čak žalili, kako im automobili stradaju od "uspornika". Tu smo još uvijek u traženju kompromisa, između jednih i drugih, tako da smo postavili "uspornike" na udarna mjesta npr. ispred vrtića, prilaza crkvi, kod ulaza na nogometno igralište. Gdje je najveći promet, na ovaj način smo ga usporili i pokušavamo tu reducirati brzinu vožnje automobilima sa "uspornicima".

Također redovito obnavljamo horizontalnu prometnu signalizaciju u suradnji sa gradskim Uredom za promet, gdje ih ovdje javno pohvaljujem , naime kada je god potrebno nešto uraditi, obnoviti, oni se redovito odazivaju, zaista su prontni.

- Kakva je vaša suradnja sa komunalnom tvrtkom Zrinjevac?

Također moram pohvaliti g. Dajak  voditelja  filijale Zrinjevac u Novom Zagrebu. Izuzetno su kvalitetni i po pitanju naselja Buzin, jer sam ih zamolio da oni nas uvaže kao vodozaštitno područje. Shodno tome oni uređuju krajobrazno kompletne krošnje prometnicu Vječeslava Holjevca (tu nam prolaze svjetski lideri). Zrinjevac je to jako lijepo uredio, zasadio prekrasne zelen otoke uz cestu između dvije trake. Moram se pohvaliti, kako imamo predivno uređen i ulazak i izlazak u naselje Buzin (cvijeće, maćuhice, tulipani, itd...)

Ovdje bih također htio istaknuti jednu lijepu i modernu inicijativu, koja je upravo u tijeku. Naime, radi se o biciklističkoj stazi, koja je isto tako prometnica, nova infrastruktura u biciklističkom smislu. Ona će biti kompletno osvjetljenja sa kantalaberima i krajobrazno besprijekorno opremljena sa drvoredima. naime, niti će biti službeno otvorena - krajem kolovoza. Znači devedeset dana je rok, a počelo se prije prije tri tjedna. To će biti izgrađeno u roku.


U centralnom dijelu našeg naselja Buzin imamo park koji se zove Piočina. Ona nam   na vizuri našeg naselja. Komunalna tvrtka Zrinjavac nju održava kao korovište, jer u prostornom planu čekamo Poglavarstvo grada Zagreba da nam ta nekretnina naselja uđe u - park. Tada će biti režim održavanja toga parka, deset puta godišnje, dok se do sada to činilo svega četiri do pet puta. Zbog gradske administracije, ovaj naš projekt nije završen, već se čeka pravo vrijeme za to.

- Kakva je situacija sa "zelenim otocima" u vašem naselju?

- S obzirom kako se naše naselje nalazi na užem vodozaštitnom području, mi imamo drugačije režime života, prema ekologiji našeg područja. No, poneki puta u Gradu Zagrebu imamo dobre partnere,a ponekada nas stavljaju " na led"!. U biti to ne bi smjelo biti upitno, jer prvi prioritet Grada Zagreba, bi trebao biti režim života na vodozaštitnom području. On je ključ, za Grad Zagreb, jer štiteći vodozaštitna područja, štitimo svoju vodu. Tako da bi opremanje infrastrukture, bilo da je ona u pitanju zelenih otoka i svega prioritetna, morala biti vodozaštitna područja Grada Zagreba.

Nešto prije godinu i pol dana smo uspjeli kompletno naselje opremiti sa zelenim otocima. U Prostorni plan smo uspjeli uvrstiti i reciklažno dvorište. Trenutno je problem odvožnje glomaznog odpada, jer nam je naša naselje podjeljeno na dva dijela, vrlo frekventnom prometnicom Vječeslava Holjevca. Stoga nikako nije prikladno, da na jednom mjestu bude deponirano, dovoz glomaznog odpada. Tako smo u dijalogu sa komunalnom tvrtkom Zrinjavac i Čistoćom dogovrili da osiguramo više lokacija za glomazni otpad.

Što sa tiče klasičnih "zelenih otoka", pohvaljujem sam raspored unutar naselja ali i raznovrsnost kontejenera za prikupljanje, postoje kontejneri za tekstil, plastiku, staklo i papir. Svima je zgodno i svima je pri ruci .također smo zadovoljni dinamikom pražnjenja i odvožnje otpada sa "zelenih otoka".

Ovdje bih istaknuo jedan problem od strane komunalne tvrtke Čistoća, a to je što se ne četka i sa šmrkom ne ispiru naše ulice. To nije koncept samo centra Grada Zagreba, postoji Zakon o vodama, koji je krovni zakon i koji govori da režim života na vodozaštitnom području mora biti u skladu sa propisima. Taj se režim života ne odnosi samo na građane, nego i Grad Zagreb se mora ponašati na vodozaštitnom području, manirom - dobrog gospodara.  Dakle, Grad Zagreb nama mora, najmanje jedanputa godišnje očetkati onu staru sipinu od soljenja cesta i ulica kod zimskih uvjeta i mora sa šmrkom oprati sa ceste ulje, gorivo itd... Znači to je standard vodozaštitnoga područja. Tu svakako vidim prostor za bolje.Tu uočavam hendikep i to četkanje, te sipine ne događa se. To ja moram osobno "gurati", svakih pet godina, ako se uradi jedanput. Ako se se uradi, tu je problem.

- Recite nam ponešto o javnom gradskom prijevozu.

- Po tom pitanju moram pohvaliti, kako smo pozitivan primjer, jer imamo normalno autobus koji nam vozi  svakih desetaka, petnajstak minuta - linija Velika Gorica. Još je jedna novootvorena autobusna linija iz smjera, južnog dijela naselja Novog Zagreba, prolazi kroz naselje Buzin. Pa je to drugi autobus. I Ponosni smo da smo otvorili prigradsku željezničku postaju u naselju Buzin. Znači uz mogućnost osobnog individualnoga prijevoza, otvorili smo mogućnost bicikliranja, jer smo rekli kako je spojen Buzin sa Novim Zagrebom, ujedno smo spojili i dva grada (Grad Zagreb i Grad Velika Gorica).

Primjetio bih ipak jedan nedostatak, naime prije pet godina u prometnoj nezgodi je uništene nadstrešnica na autobusnoj stanici. I tako mi pet godina sa Gradom Zagrebom imamo prepucavanje i čekamo po prioritetima po Javnoj nabavi da nam se to ponovno postavi ta naša nadstrešnica, koji smo već imali. na sve to , dobili smo negativan odgovor od Grada Zagreba, da se ide  ponovno u projektnu dokumentaciju, što nama nije potrebno, jer smo tu istu već imali, jer imamo mjesto gdje nadstrešnica bila podignuta, imamo i temelje, sada nam treba samo vratiti novu nadstrešnicu. Nama doista ne treba novo iscrtavanje, jedino ako Grad Zagreb misli "častiti"pa nam duplo napraviti, što zaslužujemo - da imamo dvije!

- Kako ste zadovoljni rasporedom voznog reda?

-  Doista smo zadovoljni voznim redom autobusa. U prometu se koriste "zglobni " autobusi. Naime mali je problem u tome što naselje Buzin broji oko 1.800 mještana, ali oko 5.000 ljudi sve skupa radi u Poslovnoj zoni Buzin. Pretpostavlja se kako 2.000 ljudi ide autobusom na posao, tada se događa kolaps u vrijeme "špice" (odlaska i dolaska na posao).Tu bi se možda trebao ZET, pojačati, broj autobusa. No to je poslovna politika ZET -a.

Također i prigradska željeznica u dijelu Buzina ima svoju dinamiku, koja sasvim zadovoljava u !špicama" kada idu ljudi na posao i dolaze sa posla.

Autobusne stanice su zaista solidno raspoređene, unutar našeg naselja. No dolaskom shoping centara, građani stalno inzistiraju i pitaju, za nadstrešnica na tim autobusnim stanicama koje se nalaze ispred tog centra.

Ovdje bih spomenuo i školski autobus. Školski autobus je super, on je novi imamo jako dobe nadstrešnice, ali školski autobus ima hendikep u ovom dijelu naselja gdje očekujemo riješenje preko Grada Zagreba, Buzetskoga prilaza, gdje smo dobili građevinsku dozvolu. U njemu mora biti nadstrešnica za školski autobus, kao sastavni dio tog projekta. Tu je problem i taj problem sada rješavamo u dijalogu sa Gradom.

-  Kako stoje stvari sa dječjim vrtićima?

- Ponosni smo na to kako smo osigurali u našem naselju , dječji vrtić. Bilo je prijepora sa strane Grada Zagreba, jer nam se govorilo, kako smo mala sredina sa svega 1.800 mještana, a  da se vrtić trebao, otvoriti tamo gdje ima 10.000 stanovnika.. No mi smo imali jednu dotrajalu i stariju društvenu zgradu u kojoj je bila stara škola, pa sa pametnom politikom i pametnim dijalogom sa Gradom Zagrebom i koncezusom, koji smo postigli na nivou Gradske četvrti. Naša je stara zgrada rekonstruirana, vođene strukom, arhitekturom itd.. Sada imamo jedan od najljepših vrtića u gradu Zagrebu, koji je okružen velikim zelenilom. Urađer je po Europskim standardima. 

Također u našem naselju imamo još jednu privatnu investiciju, tako da sada imam o dva vrtića u naselju Buzin. Pojavio se privatni investitor, koji je svoj vrtić napravio, a taj je vrtić sa Gradom Zagrebom dogovorio, na način kako je ista cijena i državnog i privatnog dječjeg vrtića.

- Osnovna škola?

-  U vezi osnovne škole, posjedujemo parcelu, koju čuvamo kao suho zlato. U dijalogu sa Gradom Zagrebom, koja je nastavak vrtičke infrastrukture, da bi bila škola. No, međutim da bi se dogodila škola, trebamo imati barem 300 djece, a mi mamo u našem naselju Buzin tek  stotinjak, koja odlaze autobusom u školu u  OŠ Fran Galović, naselje Dugave.

Mi imamo ideju koju želimo realizirati. Čuvamo nekretninu za novu školu. Radili smo analizu trena, nedostaje nam još tridesetak djece (naselje Veliko polje, pa dio naselja Odra, Hrašće, koje gravitira naselju Buzin a čeka se završetak izgradnje škole u Odri). Djece iz tih naselja bi dolazila u našu školu jer smo mi ista župa. Čak smo pronašli i privatnog javnog partnera koji bi investirao. Bio je dogovor, ako se nema financija u Gradu Zagrebu ima ih po modalitetu - Javno partnerskih investicija u Europi.. Dobra primjer je Istra, gdje su na taj način izgrađene mnoge škole, dvorane i sl.. No, međutim Grad Zagreb ovdje ima otvorene ruke, jer ova škola u Novom Zagrebu OŠ Fran Galović u naselju Dugave, je prekapacitirana (radi u dvije smjene). Tako da je grehota, kad imamo prostor, volju i inicijativu da se ovdje ne izgradi jedna škola, koja bi onda iz ovdje ruralnog djela Novog zagreba, okupila djecu.

- Dječja igrališta u naselju Buzin?

-  Imamo dobar broj  ali isto tako dobro  pozicionirana dječje igrališta u našem naselju Buzin.Ovdje ću ponovno istaknuti naš park Pirovčina. Ina još uvijek ima tretman krovišta i trenutno također ulažemo energiju da to postane park. No, bez obzira na to, imamo opremljenost (ljuljačke, tobogani, sa tematskim kućicama itd) sve je urađeno u skladu sa propisima. Gradska četvrt Novi Zagreb / istok, u odnosu na Vijeće mjesnog odbora Buzin, je učinila jako veliki iskorak i imamo jako dobro opremljena dječja igrališta. Također sam ponosan, kako smo kod nogometnog igrališta, također uspjeli izgraditi također jedan takav park sa dječjim spravama, tako da u svim dijelovima naselja Buzin imamo približno iste mogućnosti da djeca imaju pri ruci dolazak u te parkove. 

Tu se susrećemo sa jednim problemom, naime tu se susrećemo sa nesavjesnim mještanima koji svoje  domaće životinje - pse , bez kontrole puštaju . Ti psi rade problem djeci, koja se na tim površinama trče, igraju se.... Psi bez vlasnika plaše djecu i još tome ostavljaju ne kontrolirano svoj izmet. Postavili smo i znakove zabrane za kućne ljubimce, bez podvezice.. Komunalno redarska služba je uložila određeni trud, no iskreno mislim kako će sa vremenom i to doći na svoje.

- Kada se obilježava dan, naselja Buzin?

Dan naselja Buzin je 1. svibanj, to je dan Josipa radnika. To je međunarodni praznik rada, ali mi imamo u svojem naselju filijalu Župe Odra, našu mjesnu Kapelicu, koja ima patrona Sv. Josipa radnika, koji je usput i zaštitnik i naša Domovina, odnosno Republike Hrvatske. Plebiscitno smo se dogovorili da dan našeg naselja bude - 1. svibanj.

- Kažite nešto o društvenom, odnosno o civilnom životu u vašem naselju Buzin.

Kao naselje smo vrlo organizirani sa našim udrugama. Sada ću nabrojiti i poneke koje su vrlo aktivne:

  • Nogometni klub, koji će uskoro slaviti šezdesetak godina postojanja.Ima odličnu omladinsku školu. Okuplja oko 250 djece  iz cijelog Novog Zagreba. Vođen je strukom i obrazovanim ljudima.
  • Ženski nogometni klub
  • Pikada klub (ženski i muški) Ženski pikado klub u svojim redovima ima i Prvaka Hrvatske, dok je Muški Pikado klub , pri samom vrhu Hrvatske. U njihovim redovima je i trostruki prvak Svijeta.
  • Dobrovoljno vatrogasno društvo Buzin.Okuplja pedesteak mladih ljudi, koji iznimno mnogo ulažu u edukaciju
  • Podružnica umirovljenika Buzin, koja ima u skladu svoje Matice isto tako zapažene aktivnosti. U okviru naselja zapažene su aktivnosti mjerenja tlaka, šećera u krvi isl.. Redovito odlaze na izlete. Mi ih kroz Mjesni odbor pratimo i pomažemo, koliko možemo.
  • Udruga "Naša djeca" koja se brine za djecu. Isto kvalitetna Udruga. Organiziraju na nivou godine priredbe Djeda mraza, također Uskrsene priredbe i okupljaju djecu kroz različite skcije
  • Hrvatsko kulturno društvo Braće Radića. Ovo društvo ima sjedište u našem naselju Buzin. Imamo filijalu, tog društva, gdje smo oformili pjevački sekciju Buzinčice, gdje smo kroz te aktivnosti uspjeli sačuvati folklorni izričaj našeg kraja.


Nema komentara:

Objavi komentar