.

srijeda, 25. svibnja 2016.

Izložba, Ksenije Turčić - Sjena

U Galeriji Vladimir Bužančić,u ponedjeljak , 30. svibnja 2016. godine, u 20 sati
otvara se izložba

Ksenije Turčić
Sjena

„Multimedijalnom ambijentalnom instalacijom Sjena Ksenija Turčić promišlja mogućnost sagledavanja vlastite slike koja joj poput sjene izmiče.  U Jungovoj psihologiji  sjena je nesvjesni aspekt osobnosti, dakle sve ono što ne možemo dokučiti kao svijest o sebi. Crtajući vlastitu sjenu na zidu galerije, Turčić nastoji uhvatiti neuhvatljivo. Svakog trenutka kad pokuša preslikati obris sjene iscrtavajući je linijom, sjena izmakne. I tako, nastaje crtež sjene, kao nešto drugo od sjene, ali kao znak ili slika jednog realnog događaja. Dok je crtežom događaj sveden na sliku u prostoru, video snimka bilježi kretanje sjene u kojem događaj postaje slika u vremenu. Polazeći od profesionalnog identiteta slikarice, razmišljajući dakle o slici svoje sjene kao slikarica, a povezujući dva medija - crtež i pokretnu sliku - autorica je učinila prezentnim odnos između umjetničkog djela i umjetničkog rada kao procesa.  Na mjestu gdje postoji zapis crtežom ne vidimo proces njegova nastajanja, a tamo gdje je zabilježen proces ne vidimo crtež. Promatrajući video instalaciju, posjetitelj nesvjesno intervenira u događaj u kojem se i njegov lik manifestira kao sjena. “
(Anita Zlomslić, iz predgovora izložbi)

Rad „Sjena“ Ksenije Turčić nastao je za Galeriju Bužančić u kontekstu tematskog ciklusa izložbi Između života i umjetničkog djela koji promišlja umjetnički čin kao naročiti način procesuiranja životnih iskustava,a umjetnički rad kao egzistencijalni zapis tih iskustava, dok je umjetnička izložba posljednja karika u lancu toga procesa koju na kraju dovršava promatrač ili posjetitelj izložbe.


Ksenija Turčić rođena je 6. veljače 1963. godine u Zagrebu.  Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1987. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Specijalizaciju iz vizualnih umjetnosti kod gostujućeg profesora Josepha Kosuthazavršila je u sklopu Corso superiore, Fondazione A.Ratti, u Comu u Italiji 1995. godine. Boravila je na više rezidencijalnih programa u inozemstvu te izlagala na više samostalnih i grupnih izložaba u zemlji i inozemstvu.  Uz umjetnički rad bavi se i pedagoškim radom. Zaposlena je na Slikarskom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu od 2010. godine.

Već na početku karijere krajem 80-tih, Ksenija Turčić svoj umjetnički interes premješta sa tradicionalnog poimanja slikarstva ka konceptualnom promišljanju slike. Istraživanja je potom vode slici kao objektu i ambijentalnoj instalaciji.  Iskustva stečena takvim pristupima vrlo uspješno počinje koristiti u novim medijima. Od 1998. u njezinoj umjetničkoj produkciji dominiraju ambijentalne videoinstalacije s temama koje osvještavaju specifične prostore svakodnevice kao mjesta i slike emocionalnih tj. energetskih akumulacija koji promišljaju odnose - između tjelesnog i psihološkog, vanjskog i unutrašnjeg svijeta, pojedinca i društva itd.

Za svoj rad dobila više nagrada: Grand Prix 20. salona mladih (1988.), Nagrada Međunarodnog natječaja Artist Against Hostility to Foreigners, Graz, Austrija (1993.); Nagrada Umjetničkog festivala, Mainz, Njemačka (1999.); Velika nagrada 5. zagorskog salona, Krapina (2000.); Godišnja Vjesnikova nagrada za likovnu umjetnost Josip Račić, Zagreb (2001.).

Izložba Ksenije Turčić može se pogledati do 21. lipnja 2016., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 09 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.       


Ravnatelj CZKNZ

                                                                                      Branko Marić, prof.                                                                                                        

Nema komentara:

Objavi komentar