.

subota, 2. travnja 2016.

Izaberite živjeti radost


Novi Zagreb - Uživate li u životu danas? Vjerojatno će mnogi odgovoriti s ne. Iz jednog ili drugog razloga, možda i iz razloga koje ne možete točno definirati reći ćete kako niste u potpunosti sretni.

Možete li ipak izabrati biti radosni danas?

Ovo je zaista svjestan izbor jer možemo odlučiti biti sretni ili nesretni. Sami odlučujemo da ćemo se živcirati, ljutiti, osjećati uvrijeđeno, uzrujano, frustrirano… Sami odlučujemo da ćemo mrziti naš posao, da nam se neće sviđati što suprug ili djeca rade. Zbog čega ne biste odabrali alternativu?

Uživanje u životu trebala bi biti navika. Trebali biste voljeti život sam po sebi, a ne da vam trebaju svakodnevni poticaji i velika događanja da budete sretni. 


1. Odlučite da ćete voljeti svoj život

Već danas jasno deklarirajte kako ćete svaki dan započeti s ovom odlukom. Ako mislite da ne možete biti sretni tek tako, onda ste i u pravu. Ali ako mislite da možete biti sretni, tada to i možete. Morate izvježbati mozak da po prirodi bude radostan, naravno za ovo će vam trebati nekoliko tjedana, možda i mjeseci, ali vrijedi truda. Stalno sebi ponavljajte kako možete i želite biti sretni, pa ćete i okolnosti okretati u tom smjeru.

2. Osvijestiti kako imate sve što vam treba

Ako ste živi i pametni već imate sve što vam treba. Sve preko toga je dodatni razlog za sreću. Vjerojatno imate još puno toga što može biti razlog za sreću, npr. imam zdravlje, imam ljude koji me vole, imam što jesti, imam dovoljno novaca za preživljavanje, imam pristup pitkoj vodi, imam osobnu slobodu, imam mentalnu jasnoću…

Vidite i sami. One osnovne stvari više-manje imate, pa pustite sitnice. U ovom trenutku imate puno toga i nemojte to tratiti na loše raspoloženje. 

3. Vizualizirajte idealan dan

Kada ste osvijestili kako imate sve što vam je potrebno kreirajte jasnu viziju kako bi trebao vaš dan izgledati. Drugim riječima, planirajte sreću. Kreirajte modele realnosti u kojima ćete biti sve sretniji. Na početku svakog dana vizualizirajte kako bi trebao izgledati ostatak sretnog dana i počnite se kretati u tom smjeru.

3.Nemojte uvijek vjerovati emocijama

Emocije uglavnom slijede ustaljene obrasce razmišljanja i osjećaja, što često nije dobro. Možete naučiti kontrolirati svoje reakcije tako da ne dopustite da okolnosti u vama izazivaju negativne emocije. Naučite prepoznavati koje su emocije loše za vas te ih se oslobodite.

5. Vratite svoju moć

Vjerojatno znate reći: On me izluđuje ili nešto slično. Vidite, dopuštate drugima da kontroliraju kako ćete se vi osjećati. Ako vam se nečije reakcije ne sviđaju ignorirajte ih, ako ih već ne možete promijeniti. Povećajte svoj prag tolerancije i opustite se.

Nema komentara:

Objavi komentar