.

utorak, 26. travnja 2016.

36. godina Hrvatskog kulturnog društva Braće Radića

Travno - U nedjelju (23. travnja. 2015. godine)  u Kulturnom centru Travno, održan je cjelovečernji koncert "Vlašići i kumpanji" Hrvatskog kulturnog društva Braće Radića na kojem su uz goste  Kulturno umjetničko društvo Drežnik iz Drežnika, proslavili 36. godišnjicu djelovanja i postojanja.

Zanimljiv kulturno folklorni program pred ispunjenom dvoranom Kulturnog centra Travno, oduševio je i one najizbirljivije sa velikim očekivanjima.

Uz goste, koji su nam suvereno, moćno i kvalitetno predstavili  pjesme i plesove naše Slavojnije, točnije iz novogradiškog kraja, Hrvatsko kulturno društvo Braće Radića, predstavio se u svojoj svečarskoj noći sa svojim svojim družinama, donoseći raznolik folklorni sadržaj od onih najmlađih, pa do najiskusnijih. 

Moglo se tu čuti i vidjeti od Jurjevskih pjesama iz Buzina, preko pjesama i plesova Pokuplja pa do veselih i živahnih - slika iz Međimurja.




g. Krešimir , predsjednik
Hrvatskog kulrurnog društve Braće Radića
Društvo je počelo radom 1980. godine s tri kulturne sekcije omladinske organizacije: folklornom, foto i likovnom sekcijom. Daleke godine 1981. osnovano je Omladinsko kulturno-umjetničko društvo "Travno" (kasnije Kulturno umjetničko društvo "Travno", danas Hrvatsko kulturno društvo Braće Radića). U tom društvu su djelovale novinarska sekcija, garderoba, etnografska i glazbena sekcija, tehnički servis i dramska sekcija. Na žalost, više ne djeluju. Danas u društvu uspješno rade i ostvaruju zapažene rezultate, kako u Gradu Zagrebu ali i šire: Folklorna družina Jurjaši, FD Lajbeki, Folklorna družina Scifrani, Pjevačka družina Buzinčice, Tamburaška skupina,  Knjižnica od 3.500 naslova, Radionica nošnji itd..

Društvo je više desetaka puta u ovih 36. godina nagrađivano za svoj rad (koreografija, scenski nastup itd..) državnim i gradskim nagradama i priznanjima. Uspješno izvodilo programe u svim dijelovima Hrvatske, u Mađarskoj, Češkoj, Makedoniji, Austriji, Poljskoj, Italiji, Srbiji itd... U svojoj doista zanimljivoj povijesti postavljali smo etnografske, likovne i foto izložbe, izvodili folklorni i glazbeni koncerti raznih žanrova (heavy metal, rock, punk, alternativa), obijavljali terenska etnografska istraživanja. Još i danas vrlo uspješno ručno izrađujemo narodne nošnje .
Ovo je zaista samo mali osvrt na naš dugogodišnji rad, na koji smo iznimno ponosni svi. Sadašnji članovi , ali i svi bivši.
Želio bih iskoristiti ovu priliku pa ovako javno čestitati svim članovima naš jubilej, posebno bivšim članovima koji su pokrenuli naše društvo, ali i onima koji su svojim radom održali i učinili društvo nezaobilaznim čimbenikom čuvarima folklorne baštine, Lijepe naše!
Na kraju bih pozvao sve zainteresirane, da su pridruže po svom osobnom afiniteteu jednoj od naših zaista raznovrsnih  folklornih družina, tamburaške skupine ili radionica.

g. Branko Vukšić, predsjednik
Kulturno umjetničkog društva Drežnik
iz Drežnika
- Prije svega čestitao bih članovima Hrvatskog kulturnog društva Braće Radića, njihov zaista prekrasan jubilej - 36. godina uspješnog i aktivnog djelovanja. Zasigurno ćete se složiti sa mnom kako je to doista dugi niz godina, u kojem se okupilo mnogo ljudi, ljubitelja folklora, očuvanja tradicije, koji su svojim radom, trudom učini  ovo društvo onakvim , kakvo je danas.
Danas je to snažno i moćno društvo, sa više folklornih družine, tamburaša, svojom knjižnicom i radionicom za izradu nošnji. Mišljenja sam kako su zasigurno jedno od kulturnih i folklornih društava koja zaista mnogo znače i u cijeloj našoj Domovini.
Zahvalio bi se svim članovima, a posebno rukovodstvu što su pozvali upravo nas Kulturno umjetničko društvo Drežnik u goste i pružili nam toliku čast, da upravo mi budemo sudionici, za ovaj veliki jubilej. 
Također bih zahvalio Zagrebačkoj publici  u dvorani Kulturnog centra Travno, na iznimnom dočeku , te na mnogobrojnim aplauzima u kojima nisu štedjeli svoje dlanove, bodreći i nagrađujući tako trud i rad svih naših članova društva . Još jedan puta u ime svih članova Kulturno umjetničkog društva Drežnik - hvala!




"Kliknite " na fotografije, kako bi ih povećali!













































Nema komentara:

Objavi komentar