.

srijeda, 23. ožujka 2016.

Otvorena izložba Tomislava Buntak

Remetinčki gaj - U ponedjeljak je uz veliki broj gostiju u galeleji Vladimira Bužančića otvorena izložba - Bijeg, autora Tomislava Buntak .

Više o samom autoru nam je kazala voditeljica galerije Vladimir Božančić, Anita Zlomislić - Buntakovi digitalni crteži i slike u tehici akrilika i ulja na platnu izloženi su u kontekstu godišnje jedinstvene programske koncepcije GVB pod nazivom Između života i umjetničkog djela koja tematizira umjetničko stvaralaštvo, s naglaskom na njegovu procesualnost te je u središtu interesa izložbe umjetnikov rad, a ne toliko sam rezultat. Procesualnost umjetničkog rada kod Buntaka očituje se u transponiranju motiva iz drugih medija (pop kulture) najprije u digitalni crtež, a potom u sliku. Ti su predlošci na izložbi prezentirani u formi digitalnih printova i postavljeni u odnos sa slikama kao rezultatom tog procesa.




Tomislav Buntak rođen je 1971. u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjentosti u Zagrebu 1997. u klasi Miroslava Šuteja. Od tada se aktivno bavi slikarstvom uz nastavnički posao: od 1997. – 1998. profesor je na XI. gimnaziji u Zagrebu, a od 2010. docent na zagrebačkoj Likovnoj akademiji. Bavi se i organizacijom umjetničkoga života: 1998. – 2010. bio je ravnatelj Centra za kulturu Maksimir u Zagrebu i organizirao različita kulturna događanja, radionice te manifestacije s naglaskom na vizualno-umjetničkim programima, kroz koje surađuje s profesionalnim likovnim umjetnicima i pedagozima, a od 2009. obnaša dužnost dopredsjednika Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Zagrebu, gdje je sudjelovao u osnivanju Bijenala slikarstva. Također, svake godine organizira likovni dio Festivala svjetske književnosti u Zagrebu. Od 1993. izlagao je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Oslikao je brojne interijere trgovina, klubova i javnih ustanova među kojima se ističe mural  u dječjoj bolnici u Klaićevoj iz 2014. Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor 2008. godine za ambijetalnu slikarsku instalaciju u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu te iste godine dobiva i nagradu Kabineta grafike HAZU za rad na 4. trijenalu crteža. 




Feđa Gavrilović,(lijevo) autor predgovora
Kataloga izložbe
- Slike Tomislava Buntaka eskapističke su u svakom smislu, i to je njihova najveća vrijednost. Lakoća ljudskih tijela uronjenih u okoliš dalekih prostranstava Oceanije, predjele pune laganih koliba od bambusa, splavi i palmi, ne poznaje nikakvih propovijedi, poruka i teških pitanja, osim onih same forme, osim problema likovnosti. Ti prizori gotovo drsko, u lice imperativima aktualnosti, suprotstavljaju osobnu utopiju, gogenovske, tropske predjele i sveprožimajuću živost.”




Izložbu je otvorio Branko Matić, ravnatelj Centra za kulturu Novi Zagreb.



Tomislav Buntak, autor izložbe, slikar
i profesor na Likovnoj akademiji
- Želim zahvaliti i kazati kako imam zadovoljstvo po drugi puta se samostalno predstaviti u galeriji Vladimir Buzančić

- Što vas je ponukalo, inspiriralo na radove u ovoj izložbi?


-  Ponukala me je zapravo ona temeljna potreba, još od malih nogu... A teme koje su ovdje prisutne,  su teme koje su mene radovale u mom dosadašnjem životu, od nekih momenata  iz rock i pop glazbe, od nekih momenata iz tradicije likovne umjetnosti i stripa.

To se sve nekako zamješalo sa glavnom temom, koja je ovdje ljudski lik u interijeru, u eksterijeru u prirodi u zabavi... I tako se eve zamješalo, zapravo neke normalne ljudske teme, vrlo stvarane i vrlo realne.





Anita Zlomislić, voditeljica
Galerije Vladimir Buzančić
-  Ova izložba Tomislava Buntak otvara cijeli ciklus od četiri izložbe  u programu Galerije Vladimir Buzančić 2016. godine, koje tematiziraju odnos između života i umjetničkog rada, pod nazivom - Između života i umjetnosti.

Dakle, ciklus je posvećen procesuiranju iskustava iz svakodnevnog života i transformaciji, metarmorfozi, rekla bi, tog iskustva u sam medij umjetnički, ovisno o tome sa kojim medijem umjetnik radi.

Konkretno kod Tomislava Buntak,  imamo slike. I ovdje na ovoj izložbi on je izložio digitalne crteže, koje su nastale, kao skice, studije za veže kompozicije koje su rađene uljima na platnu ili su veliki zidni murali.

Kod drugih umjetnika, koji će biti ovo godine imamo druge medije. Tako će slijedeće izložba od Matije Debeljuh tematizirati fotografiju, video. On će zapravo,  unutar tih medija govoriti o nekom svom obiteljskom nasljeđu i o tome, kako je on kroz to nasljeđe, postao umjetnik koji se bavi tim medijom i biti će zapravo jedan kolaž, jedna slagalica tih iskustava, koje se zapravo onda nastoji, koje se pretvaraju u umjetničko djelo.

Iza Matije Debeljuh, dolazi nam Ksenija Turčić, koja će oslikati jedan zid u galeriji i snimiti će video, kako je nastajao taj crtež.

Nakon Ksenije Turčić, dolazi nam Vlasta Žanić,  kiparica koja će se osvrnuti na problem kiparstva i skupture. Također će  isto tako svoju ideju realizirati, interpretirati u kontekstu svakodnevnog iskustva i poticaja koji dolaze iz svakodnevice.








"Kliknite" na fotografije, kako bi ih uvećali!


















Nema komentara:

Objavi komentar