.

petak, 25. ožujka 2016.

Izviđački odred Savski gaj, čarolija ljubavi prema prirodi, putovanju ...

Remetinečki gaj - Upravo smo posjetili članove skautskog (izviđačkog) odreda Savski gaj u njihovim prostorijama (Remetinečki gaj 14) prepunima raznolike izviđačke opreme, dok su se pripremali  za jednu od slijedećih svojih izviđačkih akcija. 

Za kratak razgovor, kako bi nas pobliže upoznao sa radom ovog zaista odlično organiziranoga i u izviđačkim krugovima doista cijenjenog izviđačkog odreda,  zamolili  smo g. Damira Sremić.

Kako smo se mogli uvjeriti, naš posjet nije bitno utijecao na  nastavak priprema, ostalih članova, dok nam je g. Sremić prepun entuzijazma i volje, započeo pružati osnovne informacije o ovom Izviđačkom odredu, sa časnom i dugom tradicijom i odličnim ostvarenim dosadašnjim rezultatima.



g. Damir Sremić
 - g Sremić, možete li nam kazati tko su sve članovi vašeg Izviđačkog odreda Savski gaj?

- Naši su članovi doista raznoliki, tu mislim na dobne skupine. Obično svi imaju nekakvu svoju predodžbu, kako su to samo djeca. Naime, naše članove čine djevojčice i dječaci, osnovoškolskog uzrasta, srednjoškoci, studenti - no imamo i članova koji su već odavno nadmašili kako svojim iskustvom ali i godinama, spomenute uzraste.

- Možete li nam reći, kada je osnovan Izviđački odred Savski gaj i nešto konkretnije o dosadašnjem radu i uspjesima?

- Naš Izviđački odred je osnovan  10.07.1992 godine pri OŠ Savski gaj, Remetinečka cesta 60, zbog toga i ponosno nosimo svoje ime "Izviđački odred Savski gaj", iako nam je sjedište ovdje, kako smo već rekli - Remetinečki gaj 14. (14. stepenica ispod Apoteke - kako u šali volimo reći!)

Želio bih istaknuti, kako od prvog dana provodimo cijeloviti  program skautskog programa. Naime, skautski program je izvaninstitucionalni neformalni oblik odgoja i obrazovanja članova - program koji može zadovoljiti sve interese djece i mladih u stjecanju vještina i vještarstva te pripremi za stvaranje stava i  preuzimanje odgovornosti (kako ovdje, trenutno u Odredu, no isto tako i u budućem, osobnom životu)

- Nekako su izviđači, priroda, putovanja, druženje i da na nabrajamo dalje, nerazdvojivi. Možete li nam reći, koliko Izviđački odred Savski gaj  putuje, boravi u prirodi, stječu nova znanja, prijateljstva?

- Naš izviđački odred je do sada bio na 18 morskih kampova i 15 šumskih kampova koji su trajali između deset i dvadesetosam dana u ljetnim mjesecima, 7 proljetovanja tijekom proljetnih praznika po pet – šest dana, 21 zimovanja tijekom zimskih praznika. Članovi odreda su također sudjelovali na mnogim međunarodnim aktivnostima od Finske Laponije na sjeveru do Egipta i Čilea na jugu, Meksiku na zapadu i Japana na istoku planete Zemlja. 

Mišljenja sam, kako ćete se složiti, da doista mnogo putujemo, družimo se, upoznajemo i stječemo nova prijateljstva. Naravno, da bi mi htjeli još i više (što je sasvim prirodno za nas izviđače) no, mišljenja sam kako smo uspjeli iskoristiti sve dosadašnje mogućnosti, a ponekada - možda i više od toga.

- Koliko je broj članova ?

- Prosječno ima oko 110 članova od kojih je cca 90% članova vrlo aktivni na raznim programskim oblicima  kroz cijelu godinu. Naravno, kako bi htjeli okupiti još i više članova, za što postoji i realna mogućnost sa obzirom na broj stanovnika u Novom Zagrebu. No, od samoga početka se držimo one - nije sve u brojkama! Naš rad i djelovanje je temeljit, možda nije brz po nekim današnjim mjerilima suvremene tehnologije, ali je dinamičan i kreativan. Možda i nije toliko društveno "osvjetljen reflektorima" kao neki sportovi, ali pruža cjeloživotna znanja, iskustva i mudrosti...

Htio bih naglasiti kako prema planu aktivnosti tijekom godina  imamo između 48 do 55 aktivnosti (vikendom, praznicima, u slobodno vrijeme) na kojima ostvarujemo između 3.200 do 4.900 izviđač / dana a naši voditelji ostvaruju između  3.800 i 5.600 volonterskih sati na provedbi programa i poslovima logistike  za program.

Sa ponosom mogu reći kako  smo od jeseni 2015 godine (od lani) uključili najmlađe u novi program Saveza izviđača Hrvatske (Izviđački put izazova) koji ima podršku Svjetskog skautskog ureda (WOSM).

Za program IPI  Savez izviđača Hrvatske dobio je veliko priznanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s preporukom svim osnovnim školama da se povežu s skautskim udrugama i pruže podršku kao i sudjelovanje učenika u programu.


Grad Zagreb uključio je program izviđačkih udruga u Program za mlade od 2015 – 2020 godine koji se polako provodi kroz vertikalu Urede lokalne samouprave.

Za kraj, želim čestitati svim izviđačima, ali i svim ostalim stanovnicima Novog Zagreba - Sretan Uskrs!

Želio bih da ga provedu, koliko god je više moguće sa svojom obitelji u prirodi, šetnji, druženju i veselju!

Nema komentara:

Objavi komentar