.

ponedjeljak, 20. srpnja 2015.

Francuski miljokaz pokraj "starog" Savskog mosta

Gotovo svi biciklisti iz našeg kvarta ali i pješaci svakodnevno prolaze pokraj ovoga "kipa", a da zapravo ne znaju ništa o njemu. Kako to više nebi bilo tako, odlučili smo otkriti "tajnu" koja je prekrila ovaj "kip" i uz to reći nešto i o našem Savskom mostu.

Na početku Savske ceste, odnosno na kraju (današnje) Remetinečke ceste izgrađen je još davne 1892 most, gdje je vjerovatno nekoć bio prijelaz preko rijeke Save.Tu je također na lijevoj strani save bila mitnica - ulaz u grad.




Kako je stari most bivao i ostao "usko grlo", 1940. god je izgrađen novi most po projektu Milivoja Frkovića. Ovaj se most danas koristi samo za pješake i ako što smo već rekli i za bicikliste, jer je u međuvremenu glavni kolni prolaz postao, mnogo noviji i mnogo moderniji, susjedni Jadranski most.



Kada krećemo dalje u grad, preko "starog" Savskog mosta" dolazimo na desnoj strani do - francuskog miljokaza iz vremena Ilirskih provincija, koje su upravo na tom mjestu ticale tkz. Pregrad Save. Na veoma prostranom području s "naše" strane Save Kajzerovi su vojnici imali svoje vježbalište,egzercir plac, tako da je za vjerovati, kako je naša Kajzerica upravo iz tog razloga dobila svoje ime - premda se kao najstariji poznati vlasnik, spominje Katoličko sjemenište.

Nema komentara:

Objavi komentar