.

nedjelja, 16. rujna 2018.

Novi umirovljenici imati će čak, 600 kuna manju mirovinu od dosadašnjih

Novi Zagreb - Kako doznajemo Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić uvjeren je da će prijedlog mirovinske reforme dobiti potporu u saboru, piše Globus. Pavić kaže da je vlada vrlo odgovorno pristupila toj reformi, a u tijeku su i konzultacije s koalicijskim partnerima.
Pavić upozorava na slučajeve iz prošle godine, kad je dvadesetak umirovljenika koji su otišli u mirovinu po "dvostupnom sustavu" završilo s manjim mirovinama.
"Procjenjujemo da će takvih slučajeva do 2020. biti više od 3000, a većinom je riječ o ženama s mirovinama manjim od sadašnjih umirovljenika. Svake sljedeće godine taj broj će rasti", rekao je Pavić.
"Svjesni smo problema s kojima ćemo se suočiti već sljedeće godine, kada će većina umirovljenika imati u prosjeku 600 kuna manju mirovinu od sadašnjih umirovljenika", dodao je Pavić.
"Godišnje nam manjka 17 milijardi kuna za mirovine"
Najvećim problemom mirovinskog sustava Pavić smatra sukob triju generacija - sadašnjih umirovljenika koji žele veće mirovine, koje se mogu osigurati jedino sredstvima iz proračuna, zatim umirovljenika koji odlaze u mirovinu u idućih petnaest godina i pripadaju generacijama rođenih između 1962. i 1980., a koji će po sadašnjem zakonu imati u prosjeku oko 600 kuna manju mirovinu nego sadašnji umirovljenici, i generacije rođene 1980. i kasnije, koje uz povećanje izdvajanja u drugi stup imaju mogućnost zaraditi veće mirovine od onih koje imaju sadašnji umirovljenici. 

Nema komentara:

Objavi komentar